De dip die altijd maar verder blijft dippen

De dip die altijd maar verder blijft dippen

Het is zo’n heerlijke mindf*ck: je ziet de koers van een belegging dalen en je hebt nog wat cash over. Je koopt “de dip” en de volgende dag is er weer een dip. En de dag erna nog eentje, enzovoorts.

Zo lijkt het altijd te gaan, althans bij mij. En ik spreek meerdere mensen die hetzelfde ervaren. Ok, handig. Zouden we dan niet met z’n allen er goed aan doen om gewoon te wachten met het kopen van die dippende belegging, tot hij klaar is met dippen?

Ja, dat zou fijn zijn. Maar feit wil, dat velen gewoon niet weten waar het heen gaat. Hoe ver de koers nog kan zakken. En weet je: I don’t care.

What to do?

Ik heb over het algemeen een heel simpele strategie: ik leg elke maand op een vast moment een vast bedrag in. En zolang ik cash heb, koop ik dips en correcties bij. 

Want ik ben me er heel bewust van dat ik de markt niet kan timen. Als ik vorige week al ergens extra in wilde investeren en de prijs staat nu lager dan toen, dan koop ik vandaag die belegging voor minder dan een week terug. Als ik een jas nodig heb en die is vandaag goedkoper dan vorige week, dan ben ik ook tevreden.

Simpel. En dat doe ik met geld dat ik over heb. Niet met geld dat ik bedoeld heb om mijn rekeningen van te betalen. 

Oh ja, weer zo’n gevleugelde uitspraak: “investeer alleen met geld dat je kunt missen”. En “investeer voor de lange termijn, want de prijs op de korte termijn doet er niet toe”

Ja, leuk. En natuurlijk waar, in theorie. Maar wie baalt er nou niet van dat de koers verder blijft dalen? Ik ben ook niet altijd blij dat ik de volgende dag zie dat de prijs nog verder gedaald is. Soms wel. In het geval dat ik even op wat extra cash wacht en op dat moment de prijs klappen krijgt.

Maar over het algemeen ben ik gewoon blij dat ik de kans krijg om een belegging uit te kunnen breiden tegen een koers die vandaag lager ligt dan vorige week of vorige maand.

Ik heb de dip “die blijft dippen” gekocht

Deze week heb ik een aantal aankopen gedaan en ALLEMAAL zijn ze vandaag (7 jan 2022) minder waard dan waar ik ze voor gekocht heb:

  • Bitcoin op $43.600
  • Ethereum op $3.260
  • PSLV (Zilver) op $7.69
  • Enkele tech-aandelen, zoals Zoom (ZM) en Block (SQ) voor respectievelijk $177.16 en $146.17

Liever had ik gehad dat de prijs erna direct weer zou stijgen. Maar feit wil, dat het over een paar maanden of jaren niet meer uitmaakt. Of het staat nog lager en dan koop ik weer bij. Of het staat hoger en dan bleek het een mooi koopmoment te zijn geweest.

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat we aan de vooravond staan van een grotere correctie. Maar dat roepen we ook al jaren en niemand weet het echt. 

Er zijn duidelijke signalen, tuurlijk. Maar die zijn er sinds 2016 al. En de afgelopen jaren volgde er altijd weer een koersherstel. Soms duurde het slechts enkele weken, in andere gevallen enkele maanden. Maar ik maak me geen illusies: het kan nu zomaar anders zijn en dan doen al die patronen van de afgelopen jaren er niet meer toe.

Zo lang ik cash beschikbaar heb, blijf ik correcties en dips kopen. Ik leg bescheiden in op dips (kleine dalingen) en wat agressiever in op correcties (grotere dalingen). 

Als het op is, is het op. Zo is het gewoon. Niet moeilijker maken dan het is.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in