Buy Low, Sell High: makkelijk toch?

Buy Low, Sell High: makkelijk toch?

Iedereen wil het goed doen en met beleggen en investeren betekent dit dat je lager moet kopen dan verkopen: buy low, sell high. Maar, dit is moeilijker dan je denkt en in de praktijk doen veel mensen het juist andersom. Waarom is dit eigenlijk en wat kun je er aan doen om beter te gaan investeren?

In de jungle van de markten, op financiële websites en Twitter hoor en lees je veel berichten van mensen die claimen dat ze precies hun beleggingen op de top van de markt hebben verkocht en op de bodem van de markt weer hebben teruggekocht.

Dit soort berichten negeer ik doorgaans. Het is namelijk niet te weten waar de precieze top en bodem liggen. Doe jezelf een plezier, wanneer je mensen dit soort beweringen hoort of ziet maken: kijk wat hun motivatie is om dit te zeggen.

Veelal zijn ze eigenaar van een betaalde service, waarmee ze beleggers en investeerders proberen aan hun diensten te binden. En ja, het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om jezelf aan te sluiten bij iemand die lijkt een soort geheime formule te hebben voor hun markt-timing. Maar wees alert!

Wij zijn slechts passagiers in de markt

Over het algemeen zijn het de hele grote jongens die de beste informatie en middelen hebben om te weten waar de markt heen gaat. Zij hebben toegang tot enorme sommen geld, een netwerk waar dit soort informatie beschikbaar is en computer-algoritmes die het snelle werk in de markt voor hen doen.

Deze jongens (en meiden) bepalen grotendeels waar de markt heen kan gaan. Door enorm veel kapitaal in te zetten, kunnen zij de markt een tik omhoog of omlaag geven.

Wij, de kleine investeerders, zijn slechts passagiers, bepalen de markt niet en hebben er ook geen invloed op. We zijn dus overgeleverd aan de trend van de markt. En dat is ook meer dan genoeg, wat mij betreft. Maar zorgt er wel voor dat je de illusie van “de perfecte timing” los moet laten.

Door te realiseren dat wij niet bepalen waar het heen gaat en dat wij niet over de beste informatie beschikken, kun je al snel de conclusie trekken dat wij niet weten waar de top en de bodem zullen liggen. En dat hoeft ook niet.

Koop in paniek, verkoop in euforie

Ben je dan helemaal overgeleverd aan de “wind zo die waait”? En is investeren volgens het “buy low, sell high”-principe dan onmogelijk? Nee, zeker niet. Dat je de top en bodem niet weet, wil niet zeggen dat je geen goede strategie kunt samenstellen.

Je hoeft namelijk de bodem en de top ook niet te bepalen om toch winst te maken in de markt. Over het algemeen gaan de markten over de lange termijn omhoog.

Ja, er zitten ook flinke crashes bij en het is natuurlijk wel even stressvol wanneer je precies op die “top” al jouw geld geïnvesteerd hebt en het vervolgens in elkaar ziet zakken.

Maar op de lange termijn, komt het vaak toch goed (wanneer je in bijvoorbeeld brede indexfondsen belegt, die het overgrote deel van de markt volgen).

Veel mensen beleggen voor de lange termijn en blijven dus geld toevoegen, no matter what. Ik ook, want het gaat me ook om mijn vermogen over 20 jaar. Niet over de komende 2 jaar.

En toch kun je, wanneer je wat wilt verkopen en wat extra wilt bijkopen, de markt een klein beetje “timen”. Niet de top, niet de bodem. Maar het blijkt dat historisch gezien, een belegger in tijden van paniek er goed aan doet om te kopen en in tijden van euforie een klein beetje winst neemt.

De markt beweegt in cycli en er zijn verschillende stadia van emoties. Weten waar we ons bevinden kan je helpen met (een deel van je) beleggingen te verkopen en kopen.

Zo ook in mijn afgelopen jaar. Ik wilde graag extra geld cash zetten en vond dat de markt echt in een euforische staat was. Niets leek de grote aandelenmarkten nog naar beneden te krijgen. Het was up, up, up!

Geheel tegen mijn eigen gevoel in, heb ik onder die omstandigheden wat beleggingen verkocht. Met het risico natuurlijk, dat alles hierna vrolijk door zou blijven stijgen.

Buy Low, Sell High

In theorie is dit natuurlijk waar het om draait: lager kopen en hoger verkopen. Alleen dan maak je winst (tenzij je shortgaat, dan is het andersom).

Je hoeft hiervoor de absolute bodem en top niet te weten. Koop extra wanneer het laag staat (niet: laagst) en verkoop wat meer wanneer het hoog staat (niet: hoogst). Dat is buy low, sell high.

Dit klinkt logisch, maar in de praktijk doen de meesten van ons dit juist andersom: buy high, sell low.  Want over het algemeen willen wij als mens meer van de dingen die goed voelen en minder van de dingen die pijn doen. 

We investeren massaal wanneer de markten omhoog schieten (FOMO) en iedereen rijker lijkt te worden. We kopen dus wanneer de markt positief is. En wanneer er paniek is en alles dondert in elkaar, dan doet het pijn en daar wil je zo snel mogelijk vanaf.

Dus in tijden van paniek houden we vast, doen niets of verkopen zelfs onze investeringen. Alles om maar van die pijn en onzekerheid af te zijn en te redden wat er nog te redden valt.

Verander je mindset

Wanneer je van jezelf weet dat je graag koopt bij (veel) positiviteit en verkoopt of niets doet in tijden van (extreme) paniek – draai dit dan eens om. Verkoop een beetje in heel positieve tijden. Gewoon om eens te ervaren hoe dat is.

En zorg dat je wat cash achter de hand hebt om in tijden van paniek, wat extra beleggingen te kopen tegen lagere prijzen. Kijk hoe het voelt.

Feit wil dat computer-algoritmes, waar ik het eerder over had, het tegenovergestelde doen van wat wij met onze menselijke emoties doen. Een computerprogramma heeft geen emoties, die heeft regels.

Regels die ervoor zorgen dat de emotie uit de handel gehaald wordt en er dus “beslissingen” genomen worden, zonder dat menselijke emoties of behoeftes in de weg zitten.

Conclusie

Buy low, sell high dus. Je kunt de bodem niet timen, noch de top. En wie claimt dit consequent wel te kunnen heeft vaak een verborgen agenda of motief om argeloze beleggers aan een betaalde service te binden. Trap er vooral niet in!

Bepaal allereerst eens jouw eigen strategie op basis van het buy low, sell high principe. En wees je ervan bewust dat de meeste mensen, door hun emoties, het tegenovergesteld doen: buy high, sell low.

Ook wanneer je er gewoon voor de lange termijn in zit, is het okee om af en toe eens wat te verkopen met winst. Winst is winst! Dat pakt niemand van je af (behalve de belastingdienst, een beetje dan).

Bepaal vooraf eens op welk prijspunt je een deel gaat (bij)kopen of verkopen. Doe wat testjes en kijk eens hoe je je hierbij voelt. Jij bepaalt, dus neem dan ook je eigen beslissingen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in