5 Manieren om in goud te investeren

5 Manieren om in goud te investeren

In deze wereld van schijnbaar oneindige geldcreatie door de banken en overheden, is investeren in goud weer helemaal hot. Goud wordt door velen gezien als een investering die je vermogen kan beschermen tegen extreme (hyper)inflatie en monetair wanbeleid.

Goud behoudt z'n waarde

Goud wordt al millennia gezien als geld, hard money, wat vele generaties lang z'n waarde behoudt. In tegenstelling tot het huidige geld dat wij kennen, dollars en euro's bijvoorbeeld, die elk jaar een stukje koopkracht verliezen. Zo is het overigens ook ontworpen, dus het lijkt te werken zoals bedoeld ;-)

De reden waarom goud z'n waarde behoudt is omdat het veel moeite, tijd, geld en energie kost om het uit de grond te krijgen en te verwerken. Hierdoor groeit de voorraad goud elk jaar beperkt. Investeren in iets dat beperkt in hoeveelheid groeit en daardoor schaars blijft, is waar vele investeerders naar op zoek zijn in tijden als deze.

De Stock-To-Flow van goud

Goud vergaat niet, zoals andere metalen. Hierdoor is zo'n beetje al het goud dat ooit uit de grond gehaald is, nog altijd in een of andere vorm aanwezig.

De Stock-To-Flow ratio beschrijft de hoeveelheid goud die elk jaar toegevoegd wordt (flow) aan de reeds aanwezige voorraad (stock), uitgedrukt in jaren. Met andere woorden: hoeveel jaar kost het om dezelfde hoeveelheid goud uit de grond te halen, die nu al aanwezig is.

Stel dat er ooit 100 kilo goud gemijnd is en elk jaar komt daar 2 kilo bij. Dan kost het 100 / 2 = 50 jaar om de voorraad te verdubbelen.

Goud is niet alleen waardevol omdat het zo zeldzaam is, maar juist omdat de jaarlijkse productie ten opzichte van de bestaande voorraad zo beperkt is.

De voorraad geld stijgt nu heel snel

Ons geld, daarentegen, kan met een druk op de knop van een computer gecreëerd worden. Dat is wat simpel uitgelegd, maar hier komt het wel op neer. En met name de afgelopen maanden, doordat wereldwijd de economieën in zwaar weer verkeren, zijn er honderden miljarden aan extra dollars en euro's bijgekomen.

Met het grootste gemak schiet de hoeveelheid geld hierdoor naar grote hoogten en is er dus in een heel korte tijd, veel nieuw geld aan de reeds bestaande voorraad toegevoegd.

In het Engels noem je dit debasement of money, wat wil zeggen dat er zóveel geld bijkomt, dat de huidige voorraad geld z'n waarde begint te verliezen. En doordat er zoveel geld bijkomt, kan dat uiteindelijk leiden tot (hyper)inflatie en koopkrachtverlies.

Bron: FRED

Alleen al in de VS is de voorraad geld (M2) van $15 biljoen in januari 2020, naar $19 biljoen in december 2020 gestegen. Een historische hoeveelheid van $4 biljoen (4.000 miljard dollar) extra geld, in minder dan een jaar tijd.

En daarom kopen nu niet alleen veel Centrale Banken, maar ook particulieren massaal goud op. Om uiteindelijk iets in handen te hebben dat niet zomaar gecreëerd kan worden en zodoende snel z'n waarde dreigt te verliezen.

Vraag maar eens aan iemand uit Venezuela, Zimbabwe of Argentinië hoe zijn ervaren hebben wat dit met hun vermogen heeft gedaan. Waar ze het ene jaar nog goed rond konden komen, was datzelfde geld een jaar later vrijwel niets meer waard.

Manieren om in goud te investeren

Ok, wil jij dus ook jouw koopkracht en vermogen enigzins beschermen? Dan kun je op verschillende manieren in goud investeren.

1. Fysiek goud kopen (en zelf opslaan)

Dit is het terrein van de goldbugs. Wie al jaren fanatiek voorstander is van het kopen van goud, zal je aanraden om zelf goud te kopen en dit zelf op een veilige plek op te slaan.

Het voordeel van goud kopen en zelf opslaan, is dat je enkel jezelf hoeft te vertrouwen bij het veilig houden van jouw gouden munten en baren. Het nadeel is, natuurlijk, dat je wel moet weten wat je doet. En, niet onbelangrijk: zorg dat je een vertrouwde aanbieder kiest, want er zijn heel wat nepmunten in omloop.

Fysiek goud kopen kan in de vorm van munten en baren, waarbij munten bij particulieren over het algemeen populairder zijn dan baren. Baren zijn zwaar en kosten letterlijk een vermogen. Een kilo goud kost je op dit moment zo'n €50.000, dus dit is meer het terrein van banken en de rijken der aarde.

Hou er rekening mee dat gouden munten en baren een premium hebben ten opzichte van de zogeheten spotprijs. Dat betekent dat een ounce goud in een munt of goudbaar een hogere prijs heeft dan de werkelijke goudkoers. Ze moeten immers gemaakt, verscheept en verkocht worden.

Online aanbieders waar je fysiek goud kunt kopen en thuis laten bezorgen, zijn o.a.:

NB: Ik heb geen affiliatie met deze leveranciers, maar via diverse kennissen werden mij deze aanbevolen.

2. Fysiek goud kopen (en laten opslaan)

Wanneer je het avontuur niet aandurft om zelf voor Dagobert Duck te spelen, dan kun je ervoor kiezen om jouw goud op te laten slaan bij een externe partij, in een streng beveiligde kluis.

Diverse aanbieders geven je de mogelijkheid om online te investeren in goud. Dit betekent doorgaans dat het goud op jouw naam komt te staan, in een register van investeerders die een claim hebben op een goudbaar. Je bezit dus een hele baar (duur) of gedeelte van een baar.

Certificaten zijn online in te zien en de verzekerde opslag wordt afgehandeld door diverse specialisten op het gebied van bewaring, zoals: AmsterdamSafe, De Nederlandse Kluis, Aunexumsafe, en Loomis/G4S. Je kunt er tevens voor kiezen om het opgeslagen goud te spreiden over kluizen in diverse landen.

Tevens kun je op deze manier ook weer snel van jouw goud af, mocht je dit willen. Met een druk op de knop in jouw account, kun je jouw goud verkopen en het geld over laten maken naar jouw bankrekening.

Online aanbieders waar je fysiek goud kunt kopen inclusief opslag, zijn o.a.:

Met beide partijen heb ik goede ervaringen.

3. Beleggen in een Goud ETF

Wil je nou niet investeren in (fysiek) goud, dan kun je ervoor kiezen om te gaan beleggen in goud. Via één van de vele Exchange Traded Funds op de beurs. Deze ETF's volgen de prijs van goud en kunnen een mooie aanvulling zijn op je toch al bestaande beleggingsportefeuille.

Het voordeel van het beleggen in een Goud ETF is dat je altijd snel in en uit deze belegging kunt stappen. Met een druk op de knop beschik je weer over euro's in jouw account. Net zoals dat gaat met beleggen in aandelen van bedrijven.

Aankopen van een willekeurige Gold ETF kan bij zo'n beetje elke grote broker in Nederland.

Persoonlijk ben ik het minst fan van GLD, omdat deze geen verplichting heeft om te leveren en er meer ETF houders een claim hebben op het onderliggende goud, dan er werkelijk goud aanwezig is in de kluizen. Dat zal doorgaans geen probleem zijn, maar mogelijk juist wel wanneer er een hoop misgaat in de wereld. Dan wil je gewoon zeker weten dat jouw claim 1-op-1 gedekt is door dezelfde hoeveelheid goud in de kluizen van de ETF aanbieder.

4. Beleggen in Gold Miners

Dat goud moet allemaal uit de grond gehaald worden. Maar dit wordt steeds moeilijker en kostbaarder. Gold Miners zijn bedrijven die zich richten op het vinden en mijnen van goud.

En in die bedrijven kun je beleggen. Het voordeel tenopzichte van het beleggen in goud, is dat Gold Miners over het algemeen vele malen sneller in waarde stijgen dan de goudprijs. Maar het nadeel is: juist, ze crashen ook sneller en harder.

Nu kun je zelf op zoek gaan naar individuele Gold Miners, zoals de gevestigde namen Newmont Goldcorp en Barrick Gold en vele anderen. Maar zoals vaak het geval is met hand-picking in beleggen: het is een speld in een hooiberg zoeken. Met enorme risico's en kans op missers. Je moet echt goed weten wat je doet.

Daarom zijn er diverse Gold Miner ETF's: indextrackers die een mandje bedrijven in deze sector volgen. De populairste zijn:

Het verschil tussen deze twee is dat de GDX zich richt op de gevestigde namen en de GDXJ op de juniors (kleinere, opkomende gold miners).

Beleggen in beide ETF's kan gewoon via je eigen broker. Ik gebruik hier DEGIRO voor.

5. Investeren in goud op de blockchain

Als je bedenkt wat een gouden ETF eigenlijk is: een bewijs dat jij een aandeel hebt die de prijs van goud of een mandjeGold Miners volgt. Dit bewijs leeft op het platform van jouw broker. Die weet dat jij het, onder jouw naam, gekocht hebt en recht hebt op de koerswinst of -verlies.

Sinds kort is het ook mogelijk om via de blockchain over zo'n bewijs, van jouw investering in goud, te beschikken. En wel in de vorm van een digital asset.

Een “digital asset” is een digitale vertegenwoordiging van een onderliggende waarde. Er zijn digital assets die hun waarde vertegenwoordigd zien door een dollar (stablecoins), maar nu ook digital assets die goud als onderliggende waarde hebben.

Het verschil, simpel uitgelegd, met een ETF is dat een ETF niet overdraagbaar is van persoon tot persoon. Het huistimmers binnen het platform van je broker, op jouw naam.

Een gouden digital asset is een verhandelbare token op de blockchain. Als zodanig kun jij deze token, gedekt door de waarde van goud, versturen tussen wallets. Jouw eigen wallets of die van iemand anders.

En omdat de blockchain transparant is en alles vastgelegd, kun je de daadwerkelijke allocatie van het goud controleren. Elk uur van de dag, 7 dagen per week.

Dit is natuurlijk even een categorie waar veel mensen aan moeten wennen. Ik ook. Het is nieuw. Logisch. Maar het is er: dat je het even weet. ;-)

Populaire digital assets die hun onderliggende waarde in goud hebben:

Conclusie

Naast bovengenoemde mogelijkheden om in goud te investeren, zijn er natuurlijk nog vele andere beleggingsinstrumenten. Maar dit zijn de meest algemene, populaire en innovatieve manieren die ik vol om goud onderdeel te maken van mijn portfolio.

Persoonlijk denk ik dat iedereen er verstandig aan zou doen om in deze tijden van monetaire experimenten (Centrale Banken) en onrust (kijk naar de VS), toch een beetje in goud te investeren. In mijn eigen portfolio is dat zo'n 10-15% van het totaal.

Geen financieel advies natuurlijk, maar duik er eens in. ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in