Maand Update: September

Maand Update: September

Ik kan me al niet eens meer herinneren hoe het voelde om groene cijfers in mijn portfolio te zien. De markten krijgen de ene klap na de andere te verwerken en we staan overal op belangrijke keerpunten (of: breekpunten). Mijn portfolio blijft maar bloeden en de paniek lijkt overal wat meer toe te nemen.

Maar echte paniek is er volgens mij nog niet. Althans, niet op de voorgrond. Want er lijkt wel degelijk achter de schermen een hele hoop aan een zijden draadje te hangen.

Verenigd Koninkrijk ontsnapt aan financieel drama

Zo zagen we de afgelopen week de eerste Centrale Bank capituleren. De Bank of England (BoE) moest ineens ingrijpen, omdat er binnen een paar uur het volledige pensioenstelsel op omvallen stond. Een beetje een soort “Lehman” moment (toevallig ook in september, maar dan in 2008). 

De BoE deed dit door enorme hoeveelheden staatsobligaties op te kopen, die in een vrije val waren geraakt. Technisch verhaal waar ik je niet mee ga vervelen, maar in het kort betekent het dat dit de eerste Centrale Bank is die weer overgegaan is tot Quantitative Easing, door extra geld de markt in te slingeren. En dat terwijl overal in de wereld Centrale Banken juist bezig zijn om de geldvoorraad te doen slinken, om de inflatie te beteugelen.

Wil je een goede uitleg hierover en waarom het zo belangrijk is, kijk dan even deze Youtube video van Joseph Brown.

Over die inflatie gesproken

Inmiddels is bekend dat het voorlopige inflatiecijfer (HICP) voor september uitkomt op maar liefst 17,1%. Dit wordt op een iets andere manier berekend dat het nationale inflatiecijfer (CPI) en kan nog bijgesteld worden naar beneden. Maar heel veel verschil zal het niet zijn, denk ik. In augustus zaten we al op een inflatie van boven de 13%, dus ja: het gaat fantastisch met onze koopkracht!

De markten

Overal is het rood in september. Er zijn maar heel weinig plekken waar het veilig was om je geld te stallen afgelopen maand. Eigenlijk de enige veilige haven was de US Dollar. 

En dus is het een lastig verhaal aan het worden voor veel beleggers. Want wat doe je in een markt die heel snel van zorg naar paniek kan doorslaan? Waarmee kun je jouw vermogen nog beschermen? Laat staan winst maken, tenzij je een kei bent in het shorten van de markt.

Voor mij is het antwoord gewoon heel simpel, maar de uitvoering niet per se makkelijk. Ik blijf voor nu gewoon vasthouden aan mijn strategie:

“Zorgen voor een goede spreiding tussen aandelen, crypto, edelmetalen en cash.”

Want ik weet niet wat er gaat gebeuren. En als ik dat niet weet, dan wil ik gewoon overal een beetje van hebben. En als de markt klapt, maar dan ECHT klapt, en de capitulatie is compleet – dan gaat letterlijk alles door het putje. Daar ontkom je niet aan. Iedereen gaat in een paniekfase, waarin het nieuws “moord en brand” schreeuwt, op zoek naar cash. Veilig stellen wat je nog hebt, redden wat er te redden valt.

Is het dan allemaal ellende?

Nou, niet helemaal natuurlijk. De geschiedenis wijst uit dat het op de lange termijn altijd wel goed komt. Soms duurt het maanden, vaker jaren. Wat ik mezelf blijf vertellen, zijn eigenlijk drie simpele regels:

 1. Doe geen domme dingen, want die kosten je de kop. Wat de afgelopen jaren werkte, blijkt nu gewoonweg even niet meer zo goed te werken.
 2. Blijf onderzoek doen naar mooie investeringen: bij een algehele daling in de markt, gaan ook de kwalitatieve beleggingen zakken. En dat geeft wellicht mooie kansen om op lage koersen in te stappen voor de komende jaren.
 3. Bij twijfel: gewoon even niets doen. Er is nog nooit een crash geweest die binnen een dag of week helemaal over was. Dus er is geen haast bij. Beter om even de paniek te laten uitrazen, dan temidden van die ellende onnodig veel risico gaan nemen (FOMO).

Verder ben ik gewoon elke maand nog steeds mijn maandelijkse inleg aan het doen in o.a. Bitcoin, Ethereum, de VHYL ETF, pensioenbeleggen en de EQQQ Nasdaq ETF. 

Zoals ik al in een eerdere nieuwsbrief schreef, ben ik sinds eind augustus ook actief posities aan het nemen in bedrijven die ik al een tijdje op het oog heb (maar altijd te prijzig vond). We komen toch zeker op koersen, waar ik heel soms even een beetje cash voor vrij wil maken. Zoals in het geval van Block (SQ), Coinbase (COIN) en Shopify (SHOP). 

Daarnaast heb ik een wishlist van aandelen die ik bij een crash heel graag zou willen kopen. Zoals bijvoorbeeld het aandeel Unity (U) en de VanEck Vectors Digital Assets Equity ETF (DAVV). 

Daar doe ik in dit soort tijden altijd even extra onderzoek naar, zodat ik mijn aankopen kan plannen VOORDAT er echt paniek in de markt is. Want ik ken mezelf: ook ik kan, ondanks mijn goede voornemens, tijdens panieksituaties ineens niet meer helder denken en de koopknop vinden.

Portfolio

Mijn beleggingen deden in september in totaal zo’n -1,4%. Wat, gezien de omstandigheden, mij heel erg meegevallen is. De grootste reden voor de beperkte verliezen zijn mijn grote cashpositie en het feit dat goud nog altijd redelijk stabiel is (en dit jaar op meer dan +7% rendement staat). Deze twee hebben een groot aandeel binnen mijn gehele vermogen, dus dat houdt de boel aardig steady. Ook deed mijn crypto-deel niet zoveel, dus geen grote verliezen daar in september. 

Al met al sta ik, met nog drie maanden te gaan in 2022, op een rendement van -18,6%. Ben ik daar trots op? Als ik het min-teken weghaal wel ;-) Maar nee, ik ben er niet heel erg van onder de indruk.

Assets in mijn portfolio:

Aandelen

 • Vanguard All-World High Dividend Yield ETF (ticker: VHYL | ISIN: IE00B8GKDB10)
 • Invesco NASDAQ-100 ETF (ticker: EQQQ | ISIN: IE0032077012)
 • Sprott Physical Silver Trust (ticker: PSLV | ISIN: CA85207K1075)
 • Pensioenbeleggen
 • Coinbase, Block, Shopify, Desktop Metal (nieuw)

Fysiek edelmetaal

 • Goud
 • Zilver

Crypto

 • Bitcoin
 • Ethereum

Overig

 • Startups
 • Euro’s / Cash

Nog altijd heb ik een stevige cash positie (26%). Ik denk dat dit deels de reden is waarom ik het allemaal vrij rustig kan aanzien. Ik heb geen haast, maar kan bij sterk dalende koersen toch profiteren van “dry powder”.

In voorgaande maanden gebruikte ik die cashpositie slechts om mijn maandelijkse inleg mee te doen. Maar op dit moment ben ik dus ook op zoek naar actieve beleggingen in aandelen en ETF’s die wat meer voor de korte tot middellange termijn zijn. Geen “Buy and Hold” strategie zoals met de rest.

Actief/Passief Test (A/P)

Om mezelf een beetje te testen, doe ik sinds eind augustus een soort van competitie met … nou ja, mezelf. Ik heb twee identieke cash bedragen beschikbaar, waarmee ik twee verschillende strategieën ga volgen in de komende twaalf maanden.

 • Actief: alles handmatig, geen maandelijkse DCA 
 • Passief: niets handmatig, alleen maandelijkse DCA

De inhoud van het passieve portfolio is simpel: EQQQ en VHYL. De inhoud van het actieve portfolio kan uit allerlei aandelen en ETF’s bestaan (maar wel slechts aandelen, geen crypto e.d.). 

Het doel is om over een jaar te zien of ik actief mijn eigen passieve strategie kan verbeteren en of ik het alle tijd en moeite waard vind. Want actief beleggen kost veel meer tijd en moeite.

Huidige stand na een maand:

 • Actief -1,52%
 • Passief -0,15%

Nog te vroeg natuurlijk voor conclusies, maar ik update de voortgang elke maand in deze nieuwsbrief. Misschien inspireert het iemand en anders heb je gewoon een goede reden om in de reacties te zeggen: “Twan, je weet toch dat actief handelen zinloos is!” ;-)

Komende maand

Het gaan belangrijke maanden worden, schat ik zo in. Blijven we dalen of hangen op dit punt? Krijgen we een enorme rally, die later dit jaar nog dieper in het rood duikt? Oktober lijkt historisch gezien de maand waarin de echte crashes plaatsvinden.

Ik merk dat steeds meer mensen negatief zijn over de komende tijd in de markten. Het ziet er gewoonweg niet al te best uit wereldwijd. We zitten nog steeds met een escalerende situatie m.b.t. Rusland, de inflatie stijgt tot recordhoogtes, mensen hebben het financieel moeilijker en dan hebben we nog niet eens een klap op de huizenmarkt gehad. En oh ja, de werkloosheid is ook nog steeds laag.

Maar wie weet, gooien de Centrale Banken wel weer de geldkraan open (iets waar veel mensen op hopen) en stellen we de echte crash nog even een paar jaar uit. In dat geval wil je niet aan de zijlijn zitten. 

Tot de volgende maand!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in