Investeren in crypto bundels met Finst

Investeren in crypto bundels met Finst

De Nederlandse crypto-broker Finst komt met de mogelijkheid om te investeren in crypto bundels. Dat zijn mandjes van crypto waarmee je met 1 klik in onder andere de top 25 en diverse thema's kunt investeren. Het zijn natuurlijk geen ETF's, maar lijken er wel op.

Een van de dingen die ik moeilijk vind bij het investeren in crypto, is te weten waar het allemaal heen gaat. En dus weet ik niet welke projecten er straks nog zullen zijn en het goed kunnen gaan doen. Zo kan het in deze speculatieve markt zijn dat je heel veel geloof hebt in een bepaald project, maar dat er iets mis gaat en het tot niets zal leiden. En dus heb je dan geïnvesteerd in iets wat geen toekomst heeft.

Om te voorkomen dat je “gokt” op de verkeerde cryptocurrency, kun je in dit geval bij Finst investeren in een mandje van crypto's, die zij crypto bundels noemen. Dan koop je in feite bijvoorbeeld de top 10 of top 25 crypto's. Deze mandjes / bundels worden maandelijks geherbalanceerd, zodat projecten die het slecht doen er automatisch uitgeknikkerd worden.

Crypto bundels kopen bij Finst

Er zijn al spelers op de markt die dit doen, zoals bijvoorbeeld Bitpanda. Hier heb ik ook jarenlang een crypto-index gekocht (nu niet meer).

Het is fijn dat er nu ook een puur Nederlandse broker is die dit aanbiedt. Investeren in crypto kan echt een jungle zijn en lang niet alle projecten doen het jarenlang goed. Hierdoor ben ik tegenwoordig zelf blijven steken bij het investeren in alleen Bitcoin en Ethereum.

Dit zijn voor mij de projecten die de grootste kans van slagen hebben, op basis van hun geschiedenis, adoptie en het aantal ontwikkelaars dat bouwt aan en op de twee grootste crypto's. Maar nu kan ik ook een klein bedrag investeren in een crypto bundel via Finst.

Over Finst

Finst is een in Amsterdam gevestigde cryptocurrency exchange onder leiding van een team van beleggingsprofessionals die eerder hebben meegebouwd aan een van de grootste retail-belegginsplatforms in Europa. Finst biedt enkele van de laagste transactiekosten in Europa voor een breed scala aan cryptocurrencies.

Door gebruik te maken van tientallen jaren gecombineerde ervaring op het gebied van handel, beveiliging en engineering, wil Finst een gelijk speelveld creëren voor alle crypto investeerders en de torenhoge toegangsbarrières die gepaard gaan met investeren in cryptocurrency uit de weg ruimen.

Diverse crypto bundels

Er zijn verschillende bundels waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de crypto's met de hoogste marktkapitalisatie, in de vorm van een top 2/5/10 en top 25. Maar ook bieden ze een crypto bundel aan met bijvoorbeeld alleen DeFi projecten en Metaverse projecten. En er zullen er naar verwachting nog meerdere volgen.

Alle crypto bundels waar je in kunt investeren bij Finst

Met een druk op de knop koop je dus het mandje aan crypto's dat de bundel vertegenwoordigd en Finst herbalanceert elke maand automatisch jouw bundel om de investering in lijn te houden met de markt. Slechte presteerders vallen er dan bijvoorbeeld uit en beter presterende crypto's komen er voor in de plaats. Zo blijft je exposure dynamisch in lijn met de ontwikkelingen in deze snelle markt.

De risico's

Investeren in crypto is heel risicovol. Ik weet het maar al te goed, want ik heb sinds 2017 al meerdere projecten kapot zien gaan en ook heeft lang niet alles in de top 50 het goed gedaan. Veel crypto's zijn door een hype-cyclus gegaan en zijn nooit meer teruggekomen op hun All-Time-High.

Dus je loopt het risico dat je er geld in stopt, wat lang of nooit meer op het punt komt waar je het voor gekocht hebt. Verder is er natuurlijk het risico dat je bij Finst investeert en er iets met het platform gebeurt. Ze moeten als Nederlandse speler echter voldoen aan behoorlijk strikte regels, dus wat mij betreft geeft dat meer zekerheid dan investeren via een vage exchange buiten Nederland. Maar ook al is het risico kleiner, er is altijd risico.

Bij Finst kun je (nog) niet crypto storten en opnemen. Je kunt alleen euro's storten, crypto kopen, crypto verkopen en dan jouw euro's weer opnemen naar je bank. Finst zegt dat dit in de toekomst mogelijk wel een optie zal zijn, waardoor je ook jouw crypto naar een eigen wallet kunt overmaken. En is te vergelijken met bijvoorbeeld aandelen kopen bij een broker, want die aandelen kun je er vaak ook niet zomaar af halen. Voorlopig bij Finst dus nog even alles binnen het platform. Meerdere Nederlandse crypto brokers doen dit, zoals bijvoorbeeld het populaire BLOX.

NB: meer over de veiligheid bij Finst, lees je hier.

Kosten

In crypto investeren bij Finst doe je in feite al voor zeer lage kosten. Voor elke transactie (aankoop/verkoop) rekenen ze slechts 0,15% kosten. Aangezien de bundels elke maand voor de gebruiker automatisch worden geherbalanceerd, rekent het platform hiervoor tevens 0,10% kosten.

Dus koop je eenmalig een bundel, dan betaal je 0,15%. En verder elke maand de 0,10% aan kosten bij de herbalancering. Zou je dit zelf doen door een mandje aan te maken, dan zou je elke maand steeds weer 0,15% per transactie moeten doen per crypto. Dit scheelt dus na verloop van tijd enorm op de transactiekosten, wanneer je gebruik maakt van een crypto bundel.

Crypto bundels dus

Ik ben enthousiast genoeg over deze crypto bundels om een klein beetje van mijn geld hier in te investeren en te zien hoe het werkt en waar het toe zal leiden. Aangezien ik al investeer in Bitcoin en Ethereum (op een hardware wallet), ga ik persoonlijk voor een kleine inleg in de top 25 crypto bundel. Hiermee heb ik een dekking over de 25 grootste projecten.

Doe vooral goed jouw eigen onderzoek en volg mij of iemand anders niet blind op hun woord, want je bent zelf verantwoordelijk voor het geld dat je erin stopt en de beslissingen die je maakt.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in