Geld en jouw relatie: hoe ga je daar mee om?

Geld en jouw relatie: hoe ga je daar mee om?

Uit vele onderzoeken is gebleken dat verreweg de meeste scheidingen en ruzies veroorzaakt worden door geldproblemen. En dan niet alleen omdat er geen geld is, maar ook omdat beide partners een andere filosofie over geld hebben. Hoe ga je om met geld binnen je relatie?

Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben op het gebied van relaties en geld. Wel kan ik je vertellen hoe ik en mijn vriendin in onze relatie met geld omgaan. En hoe wij ons hierbij voelen.

De rol van geld binnen je relatie

Waar het volgens mij begint, is een gesprek te hebben over de rol van geld. Hoe sta je allebei tegenover geld en hoe ben je tot nu toe omgegaan met geldzaken in je leven.

Wat heeft geld voor betekenis voor beiden, zowel in als buiten de relatie? Is het om mooie spullen van te kopen, een gevoel van veiligheid te hebben of om er uiteindelijk financieel vrij en onafhankelijk van te kunnen worden?

Mijn vriendin en ik verschillen hierin. Ik zie geld voornamelijk als middel om uiteindelijk meer vrijheid te kunnen “kopen”. En zij heeft (nog) niet echt een doel ermee, maar kan zich wel helemaal vinden in mijn doel en filosofie.

Zij steunt mij in mijn zoektocht naar meer financiële vrijheid, consuminderen en minimalisme. En wanneer wij bijvoorbeeld grote aankopen willen doen, dan sparren we erover. Is het iets waar we samen gelukkiger van worden? Voegt het iets toe aan ons leven? En hoeveel geld (of tijd) is dit ons waard?

Ik heb geen hekel aan geld uitgeven, maar ik leg veel aankopen wel onder een vergrootglas. Zij wat minder. En dan heb je er een gesprek over en komen we er tot nu toe altijd uit. Ik doe wat water bij de wijn, zij ook.

De basis voor een gezonde geld-huishouding

Ik herinner me duidelijk dat wij nog maar nét officieel samen waren en ik begon al over een gezamenlijke rekening. Ik zag het als iets praktisch, zij meer als “holy shit, zijn we hier al aan toe?”

Ik vind dat je geldzaken gelijk goed moet regelen, om later problemen te voorkomen. Misschien was het voorstel wat vroeg, maar we hebben er vervolgens alleen maar plezier van gehad.

Dus, een gezamenlijke rekening. En we woonden nog niet samen. Hier kwam in het begin nog niet veel op binnen, maar we spraken af dat we op deze rekening een potje maakten voor leuke dingen samen. Etentjes, boodschappen als we samen waren, weekendjes weg etc.

Misschien niet super romantisch, want veel mensen doen dit op een andere manier: de één betaalt het etentje, de ander een weekendje weg. Wij deden dit natuurlijk in het begin ook, maar al vrij snel werd dit het doel van de gezamenlijke rekening.

Naar draagkracht

En doordat wij dit soort uitjes dus niet “om en om” betaalden, kwam meteen de volgende vraag: hoe verdeel je de kosten dan op die gezamenlijke rekening?

Dit hebben we direct al, vanaf het begin, gedaan naar draagkracht. Wat wil zeggen dat degene die meer verdiende, dus ook meer inlegde. Ik verdiende meer dan zij, dus ik legde ook meer geld in. Ik weet niet hoe andere stellen dit doen in hun relatie, maar ik heb me hier altijd erg goed bij gevoeld. En zij ook.

En we voelen ons beiden hier nog steeds goed bij. We zijn er aan gewend. Inmiddels wonen we samen en hebben we veel meer gezamenlijke kosten, maar nog altijd verdelen we dit, op basis van het verschil in ons inkomen. Works like a charm!

Ieder z'n eigen rekening behouden

Er zijn stellen die al hun inkomen en alle kosten van één rekening betalen. En hebben daarbij zelf, individueel, geen eigen rekening meer. Alles gaat dus op één grote hoop.

Wij zijn daar geen fan van en staan hier gelukkig allebei hetzelfde in. Naast onze gezamenlijke rekening hebben wij dan ook afzonderlijk nog onze eigen betaalrekening(en).

En dit is voornamelijk om een stukje onafhankelijkheid te behouden. Ik zeg altijd “je houdt van elkaar, maar je bent geen Siamese tweeling”. Dus je hebt je eigen dingen waar je graag geld aan uit wilt geven, zonder dat de ander hier ook maar iets mee te maken heeft.

Ook al wordt de “grote pot” steeds groter en betalen we er steeds meer dingen samen van, toch willen we allebei onze eigen betaalrekeningen behouden.

Ik hoef me niet te verantwoorden voor de tientallen koppen koffie buiten de deur, zij hoeft zich niet schuldig te voelen over haar HEMA-verslaving.

Vroeg beginnen over geld in je relatie

Zoals ik net al noemde, is het praten over geld in je relatie wellicht niet het meest romantische wat je kunt doen. En toegegeven, wij hebben hier ook in het begin gesprekken over gehad.

Maar door vroeg te beginnen over geld en de waarde/filosofie voor ieder, hebben we nauwelijks nog moeilijke gesprekken hierover. En mochten de moeilijke gesprekken dan toch de kop opsteken, dan hebben we inmiddels heel wat bewijs dat dit niet eng of problematisch hoeft te zijn.

En dat zorgt ervoor dat we het eigenlijk ALTIJD over geld in onze relatie kunnen hebben. Zonder schuldgevoel, schaamte, onbegrip of ruzie. Geld is wat ons betreft dan ook geen reden om problemen in onze relatie te doen ontstaan.

En dat komt voornamelijk, denken wij, omdat we hier al vrij vroeg over konden en wilden praten. Open, eerlijk, kwetsbaar en oprecht.

Conclusie

Het geheim van het omgaan met geld in een relatie is dus – samengevat – voor ons onder te verdelen in de volgende zaken:

  • Begin vroeg over wat de rol en waarde van geld voor beiden betekent. Hierdoor kun je beiden wennen aan het onderwerp en pluk je hier later in je relatie, de vruchten van.
  • Wees eerlijk over je fouten of successen met geld in het verleden, mochten deze zich aandienen. Het komt er toch vroeg of later uit.
  • Stel een gezamenlijke rekening niet al te lang uit, mocht je hier iets in zien. En het betekent niet dat alle romantiek ermee om zeep geholpen is.
  • Hou beiden een eigen betaalrekening aan voor je eigen “guilty pleasures” en spaardoelen.
  • Verdeel alle gezamenlijke kosten naar draagkracht: wie meer verdient, betaalt meer. Niet moeilijk over doen.
  • Praat er vaak over en stop irritaties over geld niet weg. Kleine, korte gesprekken zijn vaak luchtiger dan een opgebouwde verzameling aan frustraties.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in