Gebruik schaarste, maar focus op overvloed

Gebruik schaarste, maar focus op overvloed

Ik ben een enthousiast voorstander van het leven benaderen vanuit het perspectief van overvloed. Dat er genoeg in de wereld is voor iedereen en dat alles wat je wenst, mogelijk is.

Sommigen noemen dit de “Law of Attraction”, maar ik noem het gewoon overvloed. En omdat alles altijd in balans is in deze wereld, is er ook een tegenhanger van overvloed: schaarste.

Voorstanders van de Law of Attraction prediken veelal dat wanneer je de wereld ziet vanuit het oogpunt van schaarste, je zodoende nooit rijkdom zult aantrekken in je leven.

Ik ben het daar mee eens, maar toch gebruik ik ook schaarste in mijn leven om financieel succes aan te trekken. Tegenstrijdig? Ik leg het even uit.

Van 40 cent per dag naar miljonair

De eerste keer dat ik schaarste echt als iets positiefs ging zien, was toen ik het verhaal hoorde van Kristy Shen. Kristy groeide op met haar ouders in een klein dorp in China, waar zij leefden van 40 cent per dag. Ze hadden niets en waren elke dag bang dat de regering hun geld of bezittingen in beslag zou nemen. Ze heeft er een boek over geschreven: Quit Like a Millionaire.

Zonder al teveel over het boek uit te wijden, kun je je voorstellen dat zo'n setting je een gevoel van schaarste aanleert. Je hebt amper geld om van te leven en het toekomstperspectief is niet rooskleurig. Je kunt het rustig “uitzichtloos” noemen.

Inmiddels is Kristy een self-made miljonair en wijdt ze een groot deel van haar financiële succes aan haar schaarste-mentaliteit.

Gebruik schaarste in je dagelijkse uitgaven

Dat zette me aan het denken. Hoe kon iemand die zo gewend was aan schaarste, een miljonair worden. Terwijl iedereen lijkt te zeggen dat een schaarste-mentaliteit ervoor zorgt dat je altijd arm zult blijven?

Ik ben het gaan testen voor mezelf en kwam tot de conclusie dat er een groot verschil is tussen je focussen op schaarste en het gebruiken van schaarste.

Bij het focussen op schaarste, gaat het erom dat je er altijd vanuit gaat dat je nooit iets zult hebben of krijgen. Je kent het wel, van die uitspraken als: “Ik zal nooit geld hebben, want ik ben daar gewoon niet slim genoeg voor”.

Dus focussen op schaarste is wat mij betreft dan ook destructief voor jouw energie en mindset. Waar je schaarste wél voor in kunt zetten, is het door te gebruiken bij jouw dagelijkse uitgaven.

Het laatste tientje

Misschien herinner je het je nog als de dag van gisteren (of misschien was het zelfs gisteren), waarbij je nog 10 euro op je rekening had staan en je er nog een week van moest leven. Ineens werd je enorm creatief met jouw schaarse geld. Jouw 10 euro ging plots een heel eind!

Zet dat even tegenover de situatie waarin je nét jouw salaris binnen hebt. Ineens is een tientje helemaal niets meer waard en geef je binnen een paar uur minimaal het dubbele uit. Dan ben je niet zo kritisch en creatief, want er is geen noodzaak meer.

Schaarste in tijden van overvloed

De truc voor mij was om dat gevoel van schaarste (ik heb nog maar een tientje), vast te kunnen houden wanneer er ineens weer een situatie van overvloed was; salarisdag.

Dus ik ben voor mezelf gaan testen wat het zou doen wanneer ik mezelf een beperkt uitgave-budget zou geven, zodra mijn salaris weer binnenkwam. Dit budget was groot genoeg om leuke dingen van te doen, gedurende de maand. Maar beperkt genoeg om het te voelen als ik ineens lukraak mijn geld over de balk zou smijten.

Dit resulteerde in een paar opvallende bevindingen:

  • In het begin voelde ik het heel erg als een beperking, want ik vond al snel dat ik “ook wel moest kunnen genieten” van mijn geld.
  • Maar al snel ging mijn brein er elke maand vanuit dat er een vast bedrag klaar stond om gebruikt te worden. Mijn brein en gewoontes pasten zich vanzelf aan.
  • Het bedrag dat eerder nog als “beperkend” aanvoelde, voelt nu inmiddels als “genoeg”.
  • Hierdoor merk ik ook dat ik minder geld uitgeef en toch bewuster en gelukkiger ben met de dingen waar ik alsnog geld aan uitgeef.
  • Ik ben nog steeds dezelfde persoon, ook al geef ik minder geld uit. Meer geld uitgeven maakte mij niet gelukkiger en minder geld uitgeven maakt mij niet ongelukkiger.

Het gebruiken van schaarste in mijn dagelijkse uitgaven, heeft er ook voor gezorgd dat ik meer geld over had om te investeren. En dit heeft op zijn beurt er weer voor gezorgd dat mijn vermogen is gegroeid en ik meer overvloed voor mezelf heb gecreëerd.

Focussen op overvloed

Ok, dus schaarste gebruiken in mijn dagelijkse uitgaven heeft voor meer overvloed gezorgd. En focussen op overvloed, hoe doe ik dat dan?

Een van de dingen die mij is opgevallen de afgelopen jaren, is dat er OVERAL geld te verdienen is. En de reden waarom ik dat vroeger nooit zag, was omdat ik er zo op gefocust was dat het allemaal uit één bron moest komen.

De enige weg naar meer overvloed, was door mijn salaris te verhogen. Wilde ik meer geld, dan moest ik meer gaan werken. Of promotie maken, beter onderhandelen of een andere (beter betalende) baan zoeken.

Maar eigenlijk focuste ik me daarmee op schaarste. Ik realiseerde me niet dat door me zo te focussen op één ding, ik in feite met oogkleppen op naar de oplossing zocht. Er was maar één weg naar meer inkomen, terwijl ik de andere mogelijkheden om mij heen niet zag.

Waar focussen op schaarste zich richt op een vernauwing van je geest, richt focussen op overvloed zich op een verruiming van je geest.

En de enige manier om daar doorheen te breken, was door mezelf meer in te gaan lezen. Ja, lezen. Want, je weet zoveel als je weet. En wanneer je niet beter weet, zul je je blijven focussen op datgeen je weet. Snap je hem nog?

Inmiddels “weet” ik twee dingen:

  1. Dat er veel meer manieren zijn om geld te verdienen
  2. Dat er veel meer manieren zijn om geld te verdienen, waar ik nog geen weet van heb

“The more you know the more you know you don't know”

Klinkt bekend? Er lijkt geen eind aan de mogelijkheden. De enige reden waarom iets eindig lijkt, is omdat je nog niet de kennis hebt om te realiseren dat er nog meer is.

Maar wanneer je er vanuit kunt gaan dat er buiten jouw mentale en fysieke grenzen nog veel meer mogelijkheden zijn, dan kun je te allen tijden vertrouwen op de aanwezigheid van overvloed.

Angst versus vertrouwen

Focussen op schaarste heeft vaak stress en angsten tot gevolg. Wanneer je er vanuit gaat dat er niet genoeg is voor iedereen, zul je er alles aan doen om jouw portie te behouden.

Focussen op overvloed geeft juist vertrouwen. Je weet dat wanneer jouw huidige pad doodloopt, er andere paden zijn om te bewandelen.

Conclusie

Inmiddels heb ik mezelf een aantal jaren een mindset kunnen aanleren, waarbij ik voornamelijk uitga van overvloed. Ik weet niet alleen meer dan jaren geleden, ik maak ook meer gebruik van die kennis om er financieel (en mentaal) op vooruit te gaan.

Ik gebruik de schaarste-mentaliteit om mijn uitgaven gezond te houden en daarbij mijn brein en koopgedrag te kunnen “tricken”.

En ik focus mij verder vooral op overvloed, door opgedane kennis in praktijk te brengen en tevens mijzelf uit te dagen om meer te leren over de mogelijkheden die ik op dit moment nog niet kan of durf te zien.

Belangrijk is wel je te realiseren, dat je deze verbanden tussen overvloed en schaarste niet met elkaar gaat verwisselen of verwarren. Want dit zal naar mijn mening juist het averechtse effect hebben op jouw toekomst, mindset en algehele gevoel van levensgeluk.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in