DEGIRO

DEGIRO

Het is één van de bekendste brokers onder Nederlandse belegger: DEGIRO. Het is een aanbieder die door ons beiden (Twan & Jasper) wordt gebruikt voor onze eigen kernportfolio's. Maar staat in dit geval de bekendheid van het platform ook synoniem voor de geleverde kwaliteit?

In dit artikel verkennen we hoe aantrekkelijk deze broker daadwerkelijk is, op basis van een aantal criteria. Waaronder de tarieven, de gebruiksvriendelijkheid van hun software en uiteraard hoe veilig jouw vermogen is.

Over DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse online broker die in 2008 werd opgericht en sinds 2013 voor particulieren beschikbaar is. Zij bieden particuliere investeerders toegang tot wereldwijde beurzen en een breed scala aan investeringsproducten, zoals aandelen, obligaties, opties, futures, ETF's en meer. Door de lage tarieven is de broker populair geworden bij kostenbewuste investeerders. Dit heeft hen met name een enorme boost gegeven tijdens de pandemie, toen velen voor het eerst zijn begonnen met beleggen.

In 2020 werd DEGIRO overgenomen door de Duitse broker Flatex AG, waarmee het een van de grootste online brokers in Europa werd. Hierdoor is jouw vermogen veilig onder het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.

Is DEGIRO fijn om mee te beleggen?

Persoonlijk vind ik de interface en het gebruikersgemak van een systeem ontzettend belangrijk. Gelukkig is dat prima voor elkaar bij DEGIRO. Het wordt zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. De performance van jouw portfolio is duidelijk zichtbaar. Ook is het vrij eenvoudig om aandelen te vinden en kopen. Twee vrienden, absolute nieuwelingen, begrepen binnen vijf minuten hoe het systeem werkt. Dit maakt DEGIRO een fijne broker om als nieuwe belegger mee te starten.

Er is ook een uitgebreid aanbod aan ETF's en aandelen. In mijn ervaring is misschien wel de meeste complete aanbieder in Nederland. Dit is met name waardevol als je graag in minder bekende bedrijven investeert.

Beperkte informatie voor analyses en dividend

De meer ervaren beleggers zullen merken dat de mogelijkheden voor analyses beperkt zijn. DEGIRO is een execution-only broker. Voor een goede analyse ben je aangewezen op andere websites. Je ziet de basis informatie van een aandeel: prijshistorie van het aandeel, het volume, een beknopt bedrijfsprofiel en een paar waardering metrics. Gelukkig heeft DEGIRO in de afgelopen maanden hun platform verbeterd door langzaam meer inzichten eraan toe te voegen.

Een klein minpunt vind ik het ontbreken van een duidelijk dividend overzicht. Dividend betalingen worden bijgehouden in de transacties. Je krijgt een melding op je portfolio pagina van inkomende dividendbetalingen. Dat is een prettige features, echter zou ik graag in één overzicht willen zien hoeveel dividend op maandbasis is bijgeschreven. Dat is niet mogelijk, waardoor je aangewezen bent op externe tools of een Excel bestand.

Kan je veilig beleggen bij DEGIRO?

DEGIRO geeft alle hedendaagse veiligheidsopties voor jouw account. Denk aan f2a authenticatie, waardoor je bij inloggen in de browser altijd twee codes nodig hebt: jouw wachtwoord en een tijdelijk gegenereerde code. De mobile app kan je gebruiken met een pincode en vingerafdruk, na goedkeuring van het device in je account. Dit zorgt ervoor dat je account prima beveiligd is.

Uiteraard wil je je geen zorgen hoeven te maken over de financiële positie van een broker. Er zijn strikte richtlijnen waar een broker of bank aan moet voldoen, voordat zij mogen handelen in deze assets. Ook DEGIRO voldoet hier prima aan. Alle beleggingen van hun klanten worden bewaard door een aparte BV. Er wordt op toegezien vanuit instanties dat deze regels worden nageleefd. Hierdoor loop je als belegger weinig risico. Mocht DEGIRO financieel in de problemen komen, dan behoud je jouw eigen aandelen.

Overigens heeft DEGIRO geen bankvergunning. Dit houdt in dat zij geen geld in bewaring mogen houden. Mocht je meer dan €2.500,- cash op je account hebben staan, wordt dit automatisch belegd in een geldmarktfonds. Dit klinkt spannender dan het is. Persoonlijk heb ik er voorlopig weinig van gemerkt. Doordat DEGIRO relatief snel uitbetalingen regelt (gemiddeld 1 à 2 werkdagen) en je direct via iDeal kan bijboeken, ben ik zelf voorstander om – bij grotere cashposities – het geld op mijn bankrekening te bewaren.

Wat zijn de kosten?

Dit is een nadrukkelijk voordeel van DEGIRO. Naar eigen zeggen zijn hun transactiekosten één van de laagste van alle beschikbare brokers voor Nederlanders. Recent zijn hun tarieven aangepast. Voor handelen op de AEX betaal je €3 per transactie (commissie+handling). Voor de Amerikaanse beurzen zijn de kosten €2,- per transactie.

Mocht je aandelen verhandelen in vreemde valuta zoals de Dollar, dan dien je ook rekening te houden met 0,25% kosten per transactie vanwege valuta afhandeling. Met name bij grotere transacties kan dit behoorlijk oplopen, al zijn er manieren om deze kosten te beperken zoals AutoFX.

Tarieven per mei 2023 aldus website van DEGIRO

Er zijn geen vaste kosten om deze app te mogen gebruiken. Wel betaal je een kleine bijdrage als je handelt op een andere beurs dan de Euronext Amsterdam of Brussel. Je betaalt € 2,50 per beurs per jaar (met een maximum van 0,25% over jouw hoogste portefeuillewaarde). Deze kosten vind ik te overzien, waardoor dit een prima broker is voor de ‘buy and hold’ beleggers.

Hoe zit het met de klantenservice?

Het is duidelijk te merken dat DEGIRO in een groeifase zit. Hun klantenservice is inhoudelijk prima, echter is de reactietijd vrij traag. Voor vragen met lage prioriteit kan je prima een week of langer moeten wachten. Al moet ik zeggen dat mijn laatste ervaring met de klantenservice midden 2021 was, in één van de drukste fases voor brokers.

Doordat DEGIRO een execution-only broker is, heb je hopelijk hun hulp niet vaak nodig. Echter heb ik meegemaakt dat ik mijn account een halve dag niet kon gebruiken omdat ik een nieuw wachtwoord had aangevraagd. De mail met het nieuwe wachtwoord kwam pas enkele uren later binnen.

Conclusie: wat vind ik van DEGIRO?

Als een execution-only broker is DEGIRO een uitstekende keuze voor Nederlandse beleggers. Het is relatief goedkoop, al zijn ze niet meer dé goedkoopste. Wat vind ik de positieve punten aan deze broker en wat zou er beter kunnen?

Positieve punten

  • Lage transactiekosten en geen maandelijkse fee, behalve een kleine jaarlijkse fee per actieve beurs.
  • Jouw aandelen staan veilig in een aparte BV, met een depositogarantiestelsel tot €100.000.
  • Prima interface, zowel via browser als mobile app. Met f2a authenticatie zit je qua veiligheid ook prima.
  • Uitgebreid aanbod aan ETF's en individuele aandelen

Wat kan er beter?

  • Met name bij grotere transacties in vreemde valuta kunnen de kosten behoorlijk oplopen vanwege de 0,25% conversie kosten.
  • Mocht je de klantenservice nodig hebben, wees geduldig met reacties op je vragen. Het kan een aantal dagen tot twee weken duren voordat je antwoord krijgt.
  • Helaas zijn er geen individuele Amerikaanse opties verhandelbaar.

Al met al een prima broker voor de standaard belegger die graag relatief weinig kosten maakt, een bovengemiddeld groot aanbod aan aandelen en ETF's op prijs stelt en die voldoende heeft aan execution-only.

Naar de website van DEGIRO

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in