Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Als je nog niets met beleggen doet, kan het soms lijken alsof je eerst bergen moet verzetten om slim om te kunnen gaan met geld en moet proberen om geen fouten te maken. Je hebt daarnaast te maken met een keuze uit honderdduizenden beleggingen en iedereen heeft wel wat te zeggen over hoe je een portfolio op moet bouwen. Beleggen hoeft voor beginners niet moeilijk te zijn, maar we maken het al snel veel te lastig in ons hoofd en de praktijk. Dat kan ervoor zorgen dat iemand niet durft te beginnen met beleggen, omdat hij/zij door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik was ook een beginner

Laat ik allereerst beginnen met te zeggen dat ik gestart ben met beleggen in 2006. Mijn eerste beleggingen waren voornamelijk bedrijven die ik leuk vond of waar ik producten en diensten van gebruikte. Zoals bijvoorbeeld Apple en Microsoft. Maar, ik had geen idee wat ik aan het doen was. Ik had simpelweg ergens opgepikt dat beleggen mij rijk zou maken.

En zodra ik eenmaal goed bezig was en vertrouwen kreeg in mijn beleggingen, stortte de complete markt in elkaar in 2008. Net toen ik het meeste spaargeld in de markt had zitten. Ik zag mijn beleggingen met 50% dalen in een kortere tijd dan ik erover had gedaan om het op te bouwen. Emoties namen het over en ik begon te twijfelen.

Waarom was ik vol vertrouwen begonnen met beleggen en stond ik nu op het punt om de handdoek in de ring te gooien? Achteraf gezien begrijp ik het pas: er was geen plan en ik had het voor mezelf veel te complex gemaakt. Mijn portfolio was tussen 2006 en 2008 gegroeid van drie naar vijftien verschillende beleggingen. En ik had veel meer geld in aandeel nummer drie zitten dan in aandeel nummer vijftien. Niet omdat ik meer geloof had in nummer drie, maar simpelweg omdat ik dacht hier snel meer geld mee te kunnen verdienen.

Beginnen zonder plan = niet slim

Geen strategie dus en dat brak me in 2008 op. Ik heb destijds gelukkig niet alles in blinde paniek verkocht, want dan had ik mijn verlies op papier moeten omzetten in werkelijk verlies. Ook realiseer ik me dat ik dan voorlopig ook even niet meer had willen beleggen. Ik wist dus niet wat ik aan het doen was en ik had het veel te complex gemaakt voor een onervaren belegger als ik.

Ruim zestien jaar later maak ik nog steeds fouten en ben ik nog altijd aan het leren. Soms krijg ik de vraag: “hoe zou jij nu beginnen met beleggen, als je helemaal opnieuw zou moeten beginnen”? En met alle lessen uit het verleden, zou ik het nu heel anders doen.

Ik zou beginnen met een stevige basis en vanuit daar mijn portfolio langzaam uitbreiden. Aan die basis zou ik niet komen, zou ik niet moeten twijfelen en zou een anker moeten vormen voor alle andere (risicovollere) beleggingen die ik er omheen doe.

De basis: een Wereld ETF

En die basis, waarmee ik nu helemaal opnieuw zou beginnen, zou bestaan uit slechts een enkele belegging: een Wereld ETF. Met een Wereld ETF beleg je in een indexfonds dat bestaat uit duizenden bedrijven wereldwijd. Je belegt hiermee dus op een eenvoudige manier in de grootste bedrijven ter wereld. Het indexfonds (tracker) zorgt op de achtergrond dat slechte bedrijven uit het fonds vallen en hier weer nieuwe bedrijven voor in de plaats komen. Dat zorgt ervoor dat je heel weinig risico hebt dat het mis kan gaan.

Ja, een Wereld ETF kan ook in waarde dalen. Zoals in het geval van een crisis, recessie en depressie. Dan gaat het economisch slecht en hierdoor worden bedrijven minder waard, wat weer tot koersdalingen leidt. En dat vertaalt zich dan ook in een lagere koers voor een Wereld ETF.

Maar met een Wereld ETF loop je niet het risico al jouw geld kwijt te raken. Iets wat een reëel risico is bij het beleggen in losse aandelen. Bedrijven gaan nou eenmaal failliet of komen een economische crisis nooit meer te boven. In een Wereld ETF vallen dit soort bedrijven simpelweg uit de index en komt er een ander voor terug. Allemaal automatisch! Tevens hoef je hierdoor niet tientallen bedrijven in de gaten te blijven houden en kun jij je focussen op waar jij goed in bent en het liefst jouw tijd aan wilt besteden (vrienden, hobby's, familie, vakanties, sport, werk etc).

Als ik dus helemaal opnieuw zou moeten beginnen, zou ik starten met mijn geld maandelijks in een Wereld ETF te beleggen.

Wil jij ook beginnen met beleggen?

Wil jij ook starten met beleggen en weet je niet hoe je moet beginnen? Ik heb een ebook geschreven voor beginners, met een complete handleiding van A tot Z, welke veel dieper ingaat op wat ik hierboven vertelde:

  • Waarom wil je beleggen?
  • Waarin wil je beleggen?
  • Hoe ga je beleggen?
  • Waar ga je beleggen?
  • Wat zijn de valkuilen van beleggen?
  • En nog veel meer

Het kost je slechts een tientje, je leest hem in een paar uur uit en ik gebruik simpel te begrijpen uitleg en tips. Geen moeilijk termen, want dat is helemaal niet nodig. Beleggen moet simpel zijn, zonder alle poespas die iedereen je wil wijsmaken.

Het ebook is verkrijgbaar bij AmazonApple Books, de Kobo shop, Bol.com 

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in