Analyse: Tesla, een autofabrikant of tech gigant?

Een eeuwenoude discussie onder beleggers: is Tesla een technologiebedrijf of simpelweg een overgewaardeerde automaker met te veel hype en een opvallende CEO? Het is tijd voor een rationele, feitelijke analyse.
Analyse: Tesla, een autofabrikant of tech gigant?

Dit aandeel behoeft geen introductie. Tesla is waarschijnlijk een van de meest bekende bedrijven op de beurs, met een duidelijk productaanbod, een herkenbare CEO en een verhaal dat al honderden keren is verteld.

Toch blijft het ook een aandeel waarover beleggers het simpelweg niet eens kunnen worden. Dat heeft vooral te maken met de enorme waardering van het bedrijf in vergelijking met andere automakers.

"Waarom zou Tesla vele malen hoger gewaardeerd moeten zijn dan een Volkswagen of een Ford? Het is toch simpelweg een automaker?", zegt de ene belegger.

"Nee joh, Tesla is geen automaker, maar het is een technologiebedrijf dat toevallig ook auto's maakt. Met hun investeringen in zelfrijdende auto's, AI en energie-opslag wordt dit het belangrijkste technologiebedrijf van onze generatie", aldus de ander.

Er zijn veel meningen, maar eigenlijk is deze discussie vrij eenvoudig op te lossen door simpelweg naar de bekende feiten en cijfers te kijken.

  • Wat is Tesla nu daadwerkelijk?
  • Hoe zou hun toekomst eruit kunnen zien?
  • Is het terecht dat dit bedrijf een hogere waardering krijgt dan hun concurrenten?
  • Zo ja, hoe hoog zou die premie dan mogen zijn om een aantrekkelijke investering te zijn?

Dit zijn allemaal vragen die ik zal behandelen in deze analyse, als een objectieve belegger zonder positie en zonder vooroordelen over dit specifieke bedrijf. "It's all good".

Disclaimer: Twan heeft Tesla in zijn portfolio, Jasper heeft geen positie.

Key Summary

Dit zijn de drie belangrijkste conclusies uit deze analyse:

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in