Vooruitkijken naar 2023

Twan
Twan

Inhoudsopgave

We zitten alweer in de laatste dagen van het jaar en dan komt bij veel mensen onherroepelijk de wens om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Ook bij mij, al doe ik niet echt aan voorspellingen. Bij het ontwaken op 1 januari van het nieuwe jaar begint mentaal de klok vaak weer op nul en starten de goede voornemens.

Ik doe tegenwoordig niet meer aan jaarlijkse nieuwe voornemens, maar ik vind zo'n jaarwisseling wel een mooie gelegenheid om te kijken naar mijn beleggingsplan. En daarbij kijk ik niet zozeer naar wat ik hoop dat er gaat gebeuren, maar deel ik mijn verwachtingen in drie delen, die ik vervolgens opschrijf:

  1. Wat ik denk dat er kan gebeuren
  2. Wat ik hoop dat er zal gebeuren
  3. Wat het meest pijnlijke scenario zou zijn

Vervolgens hang ik aan elk scenario een verwachting en schrijf ik uit wat het voor gevolgen zou kunnen hebben voor mijn eigen financiële situatie.

1. Wat ik denk dat er zal gebeuren

Dit noem ik mijn meest realistische scenario, maar ook het scenario wat het meest gekleurd is door wat er in het recente verleden is gebeurd. We komen van een stevige daling in de markten, de Centrale Banken zijn nog altijd hun rentebeleid aan het opvoeren en ook is de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij. Er is nog heel wat onzekerheid wereldwijd en daarom denk ik dat we het nieuwe jaar voornamelijk op dezelfde voet zullen beginnen.

Een beetje hetzelfde dus, van wat we in de afgelopen maanden mee hebben gemaakt. Ik houd er rekening mee dat we ergens in de komende maanden nog een stevige daling of crash kunnen krijgen en daarom investeer ik ook heel langzaam mijn beschikbare cash. Om niet te snel mijn kruit te verschieten. Mocht het dan ergens heel snel dalen en weer omdraaien, dan heb ik nog genoeg ammo om te profiteren van de kansen die kunnen gaan komen voor de lange termijn.

2. Wat ik hoop dat er zal gebeuren

Misschien is dit scenario wel een beetje tegenstrijdig aan wat de meeste mensen als “hoopvol” zien. Ik hoop namelijk NIET dat de markten snel weer gaan stijgen. Nee, ik hoop dat we verder dalen en dat er ergens dit jaar een crash komt. Om vervolgens even op dat diepe punt te blijven, zodat ik genoeg tijd heb om goedkoop mijn posities op te kunnen bouwen.

Doordat ik bezig ben met de lange termijn, wil ik voor de komende 10-20 jaar gewoonweg een mooie gemiddelde instapprijs zien te krijgen voor mijn nieuwe posities. En daarom zou een crash of een (verdere) stevige daling voor mij ideaal zijn. Ja, dat betekent dat ik een tijdje genoegen moet nemen met een papieren verlies. Mogelijk zelfs een heel pijnlijk papieren verlies, maar dat heb ik er voor over.

3. Het meest pijnlijke scenario

Dit is het scenario waar ik het minst naar uitkijk voor de langere termijn. Wanneer de koersen in 2023 ineens zouden gaan stijgen en het hele jaar hoog zouden blijven, dan zou ik met mijn maandelijkse inleg steeds duurdere posities moeten aankopen. Dat lijkt dan op de korte termijn heel ideaal, omdat mijn rendement op papier zal gaan stijgen. Maar voor de lange termijn zou dit niet heel wenselijk zijn. Ik kijk liever even naar een papieren verlies, met de toekomstige potentie op veel rendement – dan andersom.

Zou het in 2023 dus stijgen en dan de echte daling of klap pas komen in 2024 of 2025, dan zou ik mijn cash-reserves al grotendeels verspeeld hebben in een tijdelijke opleving van de markt. En dat is voor mij niet al te wenselijk, omdat de pijn dan veel later pas komt. En dat ik in dat geval veel minder cash zal hebben om te profiteren van die verdere dalingen.

Koffiedik kijken

Het is natuurlijk allemaal een mix van wensen, hoop en vrees. Niemand heeft een glazen bol en je hebt nou eenmaal als belegger geen invloed of controle op de richting van de markt. Maar ik kan als belegger wel degelijk een zekere mate van controle uitoefenen op mijn eigen manier van investeren. Door op papier een plan te maken, waarbij ik rekening houd met de bovenstaande scenario's, kan ik emotioneel beter anticiperen op wat er mogelijk komen gaat. En daar dan, zodra het zich afspeelt, op reageren.

Eerlijk is eerlijk, deze drie scenario's zijn natuurlijk ook lang niet dekkend. Er kan zomaar een compleet ander scenario zich gaan voltrekken. Ook daar heb ik geen controle over, maar deze oefening doe ik nu al zo'n zes jaar en het heeft voor een stuk meer rust en weerbaarheid gezorgd. Niet alleen in mijn hoofd, maar ook in mijn acties. Zodra iets zich voltrok, wist ik wat ik moest doen. Ook al liep het bloed door de straten of was de euforie extreem – ik was niet geheel onvoorbereid op de te nemen acties.

Liever voorbereid zijn op iets dat niet komt, dan onvoorbereid zijn op iets dat wel komt.

De beste wensen voor 2023

Mijn volgende update zal in het nieuwe jaar zijn, waarbij ik terugblik op mijn eigen portfolio en financiële situatie in 2022. Ik wens je een heel voorspoedig, succesvol en vooral leerzaam 2023 toe. Er zal hoe dan ook weer genoeg zijn om lessen uit te halen. Het is en blijft een mooie reis, die we met z'n allen maken.

🥂 HAPPY NEW YEAR!

Aandelen

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.