Maandelijks beleggen in een dalende markt

Maandelijks beleggen in een dalende markt

We zitten nu zo'n beetje een jaar in een dalende markt en het voelt voor velen als een nachtmerrie, dat elke belegging een paar dagen of weken later alweer op verlies staat. Het lijkt wel alsof elke investering gedoemd is om te dalen in waarde.

Dat is nou eenmaal het geval in een dalende (bear) markt. En dus vragen veel mensen zich af of het wel zin heeft om in zo'n markt te beleggen met maandelijkse inleg. Tsja, dat is een goede vraag. Achteraf bekeken kun je natuurlijk stellen dat het veel beter was geweest om sinds eind 2021, gewoon al je vrij besteedbare inkomen op te potten en voorlopig even niet te beleggen. Dan stond je nu niet op winst, maar gewoonweg op veel minder verlies.

Op Twitter zijn de adviezen en reacties ook al maanden niet mals. Iedereen en z'n buurman raadt aan om niet maandelijks of ad hoc te beleggen, maar gewoonweg te wachten tot “de bodem is bereikt”. Ja, hadden we allemaal maar het vernuft en de weerbaarheid om te wachten en op onze handen te zitten.

Beleggen draait om meer dan alleen cijfers

De vraag of je beter kunt wachten of doorgaan met maandelijks beleggen via een Dollar-Cost-Average (DCA) strategie is naar mijn mening niet simpelweg te beantwoorden met cijfers en statistieken. Ja, je was beter af geweest als je had gewacht en niet was doorgegaan met beleggen. Ook in voorgaande bearmarkets, zoals die van 2008/2009. Maar dat is vaak achteraf kijken.

Er zit naast de logica van (historische) cijfers, grafieken en analyses namelijk ook een heel belangrijk aspect aan maandelijks beleggen, wat veel mensen mogelijk niet op waarde schatten. En dat heeft betrekking op het psychologische effect van een bearmarket. Wanneer er veel paniek en angst is, ervaren veel beleggers psychische pijn. Dat leidt vaak tot twijfel: “moet ik nu wel inleggen, ik weet het niet”. En dus doe je vaak niets. Met het risico dat je ook tijdens de start van een nieuwe bullmarket, de opwaartse trend en koersstijging niet kunt of wilt geloven. Een belegger ervaart dan een situatie van “ongeloof”.

Om niet continu in spanning en twijfel te verkeren, is het daarom voor mij gewoon zaak om maandelijks te blijven beleggen. Als een robot of computer die een opdracht uitvoert, zonder de emotionele lading die hoort bij alle paniek en zorgen over de markt en de waardedaling van mijn portfolio. Het heeft er bij mij in de afgelopen 16 jaar al meerdere malen voor gezorgd dat ik er op de langere termijn beter voorstond, dan wanneer ik was gestopt met beleggen en weer had moeten opstarten in een twijfelachtige markt.

DCA is een gulden middenweg, geen heilige graal

DCA is niet de beste strategie om zoveel mogelijk winst te maken of zoveel mogelijk verlies te beperken. Het is een soort gulden middenweg, geen heilige graal. Je blijft periodiek beleggen, waardoor je jezelf niet in de weg zit met twijfel en angst. En op de lange termijn zorgt dit ervoor dat je wel degelijk winst zult hebben, maar wel met de realisatie dat het niet de maximale winst zal zijn. Want dat is weggelegd voor de guru's die de bodems en toppen kunnen voorspellen en daar naar handelen.

Ok, dus maandelijks beleggen in een dalende markt geeft je niet de maximale winst en zorgt er dus ook voor dat je tijdelijk tegen een papieren verlies aan kijkt. Niet prettig misschien, maar het hoort er gewoon bij als je voor een dergelijke strategie kiest.

Wat levert een DCA strategie dan op in zo'n markt?

Wat levert het dan op? Is het allemaal hopeloos en kommer-en-kwel? Ik neem je even mee door een aantal scenario's. Om te zien wat het effect is van maandelijks inleggen in een bearmarket, gebruik ik voor het gemak even een van de populairste ETF's voor Nederlanders en Belgen: De iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (ticker: IWDA)

Allereerst even het voorbeeld waarbij iemand begin januari 2022, rond de absolute top van de koers van deze ETF, is begonnen met beleggen en hierna elke maand €100 heeft ingelegd. De situatie en resultaten zien er dan als volgt uit in een grafiek.

Dan is er dus:

  • 12 x €100 = €1.200 ingelegd
  • Op 1 december 2022 had dit portfolio een waarde van €1.210

Een rendement van 0,83% tot nu toe. Dat klinkt natuurlijk helemaal niet zo aantrekkelijk, totdat je dit resultaat afzet tegen de prestaties van de koers van IWDA zelf. Dat was tot 1 december 2022 namelijk zo'n -7%. Niet slecht toch? Met de DCA strategie kocht iemand namelijk elke maand ook de dalende koersen, zodat er een mooi gemiddelde aankoopkoers op de borden staat en het verlies grotendeels gedempt werd.

Dat is dit jaar. En wat als we het nou eens doortrekken naar de afgelopen jaren? Bijvoorbeeld wanneer iemand was begonnen met beleggen op 1 januari 2020, net voor de Covid-crash? Zo'n belegger heeft in dat geval tijdens een snelle en hevige crash (maart 2020) en een bearmarket (2022) zijn/haar maandelijkse beleggingen gedaan.

Iemand zou hiermee nog altijd een rendement hebben van +16,2%. Ongeveer 5,4% op jaarbasis, sinds het begin van 2020. Niet de meest schokkende cijfers waar je rijk van zult worden, maar wel degelijk een mooi resultaat in een periode van zoveel up-en-downs.

DCA werkt “goed genoeg” in een dalende markt

DCA werkt natuurlijk in zowel een dalende als stijgende markt. En voor elk type markt zijn er voordelen en nadelen te noemen.

In een stijgende markt wil je eigenlijk met zoveel mogelijk geld volledig geïnvesteerd zijn, zodat een zo groot mogelijk bedrag maximaal kan profiteren van stijgende koersen.

Tijdens een dalende markt koop je voor die maandelijkse 100 euro steeds meer stuks van de ETF (want de koers daalt). Je krijgt dus “meer waar voor je geld” en je kunt hierdoor een mooie positie opbouwen voor de lange termijn. Dan ben je zodoende voorbereid om met veel geld geïnvesteerd te zijn tijdens een mogelijk nieuwe bullmarket.

Waarom zijn er dan zoveel mensen die juist in een dalende markt hun maandelijkse beleggingen stopzetten? Omdat het pijn doet en het korte-termijn-denken wint van de lange-termijn-doelen. Heel tegenstrijdig en precies hetgeen waar veel beleggers, naar mijn mening, voordeel uit kunnen halen door dit om te draaien in hun mindset.

Bouwen aan een portfolio wil ik persoonlijk doen in tijden waarin ik meer stuks kan kopen voor hetzelfde geld. Niet in een periode waarin ik steeds minder stuks kan kopen, doordat de koersen maar blijven stijgen. En dus, wanneer je in de opbouwfase zit van jouw lange-termijn-portfolio, zou deze dalende markt als een geschenk gezien kunnen worden.

Daarbij natuurlijk wel de kanttekening dat je het ECHT doet met geld dat je jarenlang niet nodig hebt voor andere dingen. En dat je ECHT je blik op de lange-termijn zet en je niet laat gek maken door korte-termijn angstporno in de media en de pijn van papieren verliezen op de korte- tot middellange termijn.

Zaaien doe je in bearmarkets, oogsten in bullmarkets.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in