Wat maakt Ethereum zo'n aantrekkelijke investering?

Mijn big bet voor 2024 is Ethereum. Maar waarom kies ik op dit moment voor Ethereum in plaats van Bitcoin, dat een veel krachtiger momentum heeft? Tijd om mijn keuze uitgebreid toe te lichten.

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Natuurlijk komt het niet als een verrassing dat ik behoorlijk hoge verwachtingen heb van Ethereum in het komende jaar. Ik beschouw het als mijn 'big bet' van 2024, goed voor meer dan 40% van mijn liquide portfolio.

Voor mij voelt Ethereum aan als een vrij logische keuze in de wereld van crypto. Dat klinkt misschien een beetje gek, vooral voor mensen die crypto als super speculatief en riskant beschouwen, maar ik zie het als de zekere rots in de branding onder de crypto. Een beetje zoals de Nasdaq ETF van de crypto-wereld.

Maar waarom denk ik dat Ethereum een relatief veilige investering is met flink groeipotentieel? In dit artikel geef ik mijn redenen.

Wat maakt Ethereum bijzonder?

Je kunt met recht beweren dat Ethereum de olie is van de wereld van blockchain. De overgrote meerderheid van de transacties vindt plaats op dit netwerk. En hoewel Bitcoin wordt beschouwd als het onfeilbare digitale goud, doet Ethereum er stiekem niet voor onder.

Er zijn vier redenen waarom Ethereum wordt beschouwd als een van de meer solide investeringen binnen de crypto-wereld:

1️⃣
Ethereum vertoont deflationaire eigenschappen. Hoe actiever het netwerk is, hoe meer Ether er wordt verbrand in het proces. In de afgelopen dertig dagen is de totale voorraad aan Ether met 0,472% (op jaarbasis) gedaald.
2️⃣
Dankzij staking hebben Ethereum-houders de mogelijkheid om hun crypto vast te zetten, wat bijdraagt aan de beveiliging van het netwerk. Als beloning hiervoor ontvang je 'staking rewards', een soort dividend, dat kan variëren tussen 2,5% en 6% per jaar.
3️⃣
Ethereum kun je met recht beschouwen als een van de veiligste blockchains. Door de aanzienlijke hoeveelheid staking is het praktisch onmogelijk om Ethereum te manipuleren en consensus te bereiken voor kwaadwillige intenties.
4️⃣
Eén van de grootste struikelblokken van het netwerk zijn de hoge fees tijdens drukke periodes. Ethereum wordt hierdoor soms spottend 'chain for the rich' genoemd. Maar dit staat op het punt te veranderen. Met de introductie van Layer 2 chains en de aanstaande Dencun upgrade biedt Ethereum een oplossing om transacties goedkoop uit te voeren.

Met investeren in Ethereum krijg je in feite toegang tot de meest actieve en veiligste blockchain, die dankzij deflatie steeds waardevoller wordt. Bovendien ontvang je een 'dividend' dankzij het staking mechanisme. Klinkt behoorlijk interessant, toch?

Institutionele adoptie staat voor de deur

Deze vier kenmerken zijn belangrijke redenen waarom men verwacht dat grote institutionele beleggers en traditionele vermogensbeheerders enthousiast zullen worden over Ethereum.

Er is één grote verwachte ontwikkeling die wel eens de definitieve omslag kan betekenen richting een nieuwe bullmarket: een Ethereum ETF.

De Bitcoin ETF is duidelijk in aantocht. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat dit wordt goedgekeurd. Speculanten anticiperen op deze goedkeuring, wat heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de Bitcoin-prijs in 2023 (ongeveer +150%). Maar er gaan geruchten dat Ethereum snel zou kunnen volgen.

Zeker nadat de BlackRock CEO, Larry Fink, uitgesproken positief is over een Ethereum ETF. En vooralsnog toont de historie aan: als Fink een ETF wilt, dan krijgt Fink een ETF.

BlackRock’s Larry Fink says bitcoin ETFs are just the first step in the technological revolution of finance
Bitcoin exchange-traded funds have arrived. Larry Fink says it’s just the first step toward a new financial world.

Waarom zou de impact voor Ethereum mogelijk nog groter kunnen zijn dan voor Bitcoin? Hier ga ik uiteraard speculeren, maar het heeft te maken met de vier eerder genoemde redenen.

Het feit dat institutionele beleggers mogelijk 2,5% tot 6% aan dividend kunnen verdienen door te staken - hoewel er nog veel onduidelijkheid over bestaat -, in combinatie met het feit dat Ethereum het veiligste netwerk is, maakt dit tot een solide investering die goed te rechtvaardigen is. Zelfs voor meer traditionele beleggers.

Aantrekkelijk moment om in te stappen?

Uiteraard blijft het altijd gissen wat de prijs op korte termijn zal doen. Dat is bij crypto nog extremer dan bij aandelen. Volatiliteit is gegarandeerd, zoals we gisterochtend zagen met een vrij forse daling van cryptoprijzen over de gehele linie.

Toch zijn er redenen waarom ik persoonlijk al een aanzienlijke positie heb opgebouwd. Dit komt voort uit een combinatie van de vier eerder genoemde fundamentele redenen, maar het heeft ook een technische component.

Ethereum kan al tijden de Bitcoin performance niet bijblijven, maar lijkt begonnen aan een sterk herstel. (BTC/ETH grafiek)

Bij het begin van een nieuwe bullmarkt zien we traditioneel dat Bitcoin de leiding neemt en een betere prestatie levert dan Ethereum. De dominantie van Bitcoin neemt toe en Ethereum wordt ingehaald door de voortdurend stijgende Bitcoin-prijs.

Dit blijft doorgaan totdat we het punt in de cyclus bereiken waarin de behoefte aan meer rendement (en dus meer risico) toeneemt, wat leidt tot een verschuiving van de winsten naar Ethereum en andere altcoins.

Chart van de ETH/BTC prijs over de afgelopen jaren

Geschiedenis herhaalt zich nooit, maar het rijmt vaak wel. Momenteel bevinden we ons in een vrij herkenbare cyclus, met een sterke Bitcoin-prijs, echter waarbij Ethereum de trend lijkt om te draaien Dit wijst op een grote kans dat Ethereum en altcoins in 2024 beter zullen presteren dan Bitcoin.

Met de vier redenen in gedachten waarom Ethereum een aantrekkelijke investering kan zijn, samen met de verwachte Ethereum ETF die nog niet ingeprijsd lijkt door de markt, is dit naar mijn mening een goed moment om een positie te bouwen.

Dan is een logische afsluitende vraag om te stellen: is Ethereum een betere investering ten opzichte van Bitcoin in 2024?

Ondanks mijn enthousiasme over Ethereum zijn er voldoende argumenten te bedenken om de voorkeur te geven aan een Bitcoin-positie:

  • Bitcoin is het grootste merk binnen de wereld van blockchain. Het zal altijd beschouwd worden als de pionier en "het digitale goud."
  • Bovendien heeft Bitcoin een langere geschiedenis, is het meer gedecentraliseerd dan Ethereum en zullen traditionele beleggers die de sprong willen maken naar de 'nieuwe financiële wereld' zich comfortabeler voelen met Bitcoin dan met Ethereum.
  • De Bitcoin ETF zal de komende jaren aanzienlijke liquiditeit met zich meebrengen. Beleggers hoeven in de toekomst geen extra rekening te openen bij een crypto-exchange, omdat ze eenvoudigweg de ETF kunnen kopen via hun broker.

Dit is geen betoog dat "Ethereum beter is dan Bitcoin." Sterker nog, de kans is groot dat beide assets de komende twee jaar uitstekende prestaties zullen laten zien.

De Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd in Amerika - DLT
Het zat er al even aan te komen, maar het hoge woord is er dan toch eindelijk uit: de Bitcoin ETF’s van alle aanvragers zijn tegelijkertijd goedgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SEC) in Amerika. Wat betekent dit voor beleggers?

Ethereum heeft theoretisch gezien iets meer potentieel voor groei, maar Bitcoin biedt theoretisch gezien meer stabiliteit. De keuze is aan jou.

Meepraten over dit artikel kan in onze exclusieve Discord community voor Members.

Crypto

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.