De Bitcoin ETF's zijn goedgekeurd in Amerika

Het zat er al even aan te komen, maar het hoge woord is er dan toch eindelijk uit: de Bitcoin ETF's van alle aanvragers zijn tegelijkertijd goedgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SEC) in Amerika. Wat betekent dit voor beleggers?

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Nou, om maar gelijk met de deur in huis te vallen: voor Europeanen is er nog geen mogelijkheid om in deze nieuwe Bitcoin ETF's te beleggen. Daar heb je een UCITS versie van de ETF voor nodig in Europa en dus zal het alleen voor Amerikaanse beleggers zijn voorlopig.

Wij zullen het moeten doen met gewoon BTC kopen of beleggen in Bitcoin Exchange Traded Products, die reeds een aantal jaren beschikbaar zijn.

Gebruik ETP’s om in crypto te beleggen - De Lange Termijn
Nu de crypto hype weer op volle toeren lijkt te draaien en we mogelijk uitkijken naar een bullrun (je weet het nooit), zijn er altijd veel vragen over hoe te beleggen in en profiteren van mogelijke koersstijgingen in de cryptomarkt.

Maar dat betekent niet dat het voor ons slecht nieuws of geen nieuws is. De ETF's zijn immers gekoppeld aan de koers van Bitcoin, dus ieder van ons die in Bitcoin zit zal er dus ook mee te maken krijgen in de vorm van prijsschommelingen.

We horen al jaren "the institutions are coming", dat het echt grote geld eraan zit te komen. Het is zover: er is nu een beleggingsproduct voor (spot) Bitcoin dat het grote geld kan gebruiken om z'n klanten-gelden te alloceren naar deze asset class, via betrouwbare partijen die over het algemeen toch al de potten van vele pensioenfondsen en dergelijke beleggen. Dan hebben we het niet over miljoenen, maar vele vele miljarden.

Amerikanen ouder dan 50 bezitten 76% van de rijkdom, wat neerkomt op ongeveer $120 biljoen! Ze hebben nu een makkelijke en vertrouwde manier om exposure te krijgen in Bitcoin.

Wat het voor de koers zelf gaat betekenen, dat valt natuurlijk nog te bezien, maar er zal de komende tijd heel waarschijnlijk veel kapitaal de richting van de Bitcoin ETF's op stromen. Ingeschat wordt dat er met slechts een kleine allocatie (1%) al tientallen miljarden hun weg naar de Bitcoin ETF's zouden kunnen vinden. Vooral vanuit de hoek van grote spelers die nu eindelijk ook exposure kunnen krijgen, zonder door allerlei (juridische) hoepels te hoeven springen.

Wat gebeurt er als de Bitcoin ETF er komt - De Lange Termijn
Een van de meest besproken crypto-thema’s van de afgelopen maanden is toch wel de Bitcoin ETF. Komt hij er of niet en wat kan er gebeuren als de lancering ervan wordt goedgekeurd?

De ETF's zullen gedekt zijn door (fysieke) Bitcoin voorraden, dus de aanbieders waren al begonnen met het "seeden" van de hun ETF's. Ze moeten namelijk Bitcoin in bezit hebben om een ETF papiertje uit te geven aan beleggers. Aangezien dit voor meer vraag zal zorgen in een markt waarin er een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar is, kan dat zorgen voor een opwaartse stuwing van de BTC koers.

Voor nu blijft het gissen, maar het is wel fijn dat het woord er nu uit is en de beslissing is genomen. Al kregen we natuurlijk dinsdag al een onbedoeld voorproefje van de aankondiging ;-)

Officiële statement van de SEC:

https://www.sec.gov/news/statement/gensler-statement-spot-bitcoin-011023

Crypto

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.