Wat gebeurt er als de Bitcoin ETF er komt?

Een van de meest besproken crypto-thema's van de afgelopen maanden is toch wel de Bitcoin ETF. Komt hij er of niet en wat kan er gebeuren als de lancering ervan wordt goedgekeurd?

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Er zijn op dit moment meer dan 10 grote vermogensbeheerders en fondsen die een aanvraag hebben liggen voor het lanceren van een veelbesproken Bitcoin ETF. Grote namen als BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton en anderen willen allemaal een ETF lanceren, zodat er eindelijk een Exchange Traded Fund is voor het grote publiek, om in Bitcoin te kunnen beleggen.

De Securities Exchange Commission (SEC)

De beslissing ligt bij de Amerikaanse Securities Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, die niet zo'n fan blijkt te zijn geweest van alles rondom crypto. Maar, zoals altijd, zijn er meer belangen gemoeid met een dergelijke beslissing dan de wens van één man of vrouw.

Laten we eerlijk zijn: de ethos van Bitcoin matcht niet met een beursgenoteerd product. Het hele idee is dat je Bitcoin in eigen beheer kunt nemen via jouw eigen wallet en vele Bitcoin OG's zijn dan ook tegen een dergelijke ETF.

Echter, het grote geld wil ook z'n graantje meepikken en dit soort partijen hebben een enorme financiële en politieke vinger in de pap. Dus zodra dit aangekondigd werd, kon je er eigenlijk al vanuit gaan dat dit op de een of andere manier z'n doorgang zou vinden.

De aanvragen die er nu liggen voor allerlei verschillende Bitcoin ETF's zullen denk ik allemaal tegelijkertijd goedgekeurd worden. De SEC heeft al laten doorschemeren dat het geen enkele partij een voordeeltje wil geven door hen voorrang te geven op anderen.

Dus als het doorgaat, dan krijgen we waarschijnlijk een aankondiging en zullen alle partijen hun ETF kunnen lanceren.

Wanneer en wat gebeurt er dan?

De geruchten gaan dat ergens in de komende week de beslissing zal vallen: ofwel een goedkeuring of een (tijdelijk) uitstel. Laten we allebei de scenario's even onder de loep nemen.

Tijdelijk uitstel

Mocht de deadline over een week bereikt zijn en de SEC aankondigt dat het meer tijd nodig heeft voor de goedkeuring, dan lijkt het me logisch dat de opgebouwde anticipatie z'n negatieve uitwerking zal hebben op de koers van BTC.

Hoe lang dit dan aanhoudt, geen idee. Maar waarschijnlijk zal er een koersreactie komen en wellicht dat we hierna in de wachtkamer blijven tot er meer duidelijkheid is over een nieuwe datum.

Goedkeuring

Mochten de Bitcoin ETF aanvragen goedgekeurd worden, dan kun je twee scenario's schetsen:

  1. Buy the Rumour, Sell the News: het is mogelijk dat de koers hierna scherp daalt, omdat de aankondiging al verwerkt zat in de koers van Bitcoin. Markten kijken vooruit en veel verwachtingen zitten veelal verwerkt in de actuele prijs.
  2. Explosie: ook houd ik er rekening mee dat er na de aankondiging een enorme explosie van de prijs komt, omdat het grote woord er eindelijk uit is en dit heel wat onzekerheid wegneemt. Of dit dan een aanhoudende stijging wordt of alsnog op een later tijdstip stevig gaat corrigeren (en naar welke prijs dan), dat blijft ieders eigen inschatting.

De marketing-machine van de grote jongens

Omdat veel gebeurtenissen in de toekomst vaak al verwerkt zitten in de huidige koers van een asset (de markt kijkt vele maanden vooruit en probeert hierop te anticiperen), hoor ik veel experts zeggen dat ook dit nieuws al verwerkt zit in de huidige koers van Bitcoin. Dat de huidige koers al de waarde reflecteert van het netwerk + de realisatie van de ETF's.

Dat kan, maar ik denk dat er ook wat te zeggen valt over hetgeen waar niemand echt een inschatting over kan maken: een vloedgolf aan kapitaal en marketing.

Bitcoin heeft geen CEO, geen marketing afdeling en draait geen reclame of advertenties. De prijsstijgingen + influencers + nieuws zijn wat mij betreft de decentrale vorm van een marketing machine die mensen naar Bitcoin trekt.

Stel je eens voor wat er kan gaan gebeuren als tien van de grootste vermogensbeheerders ter wereld een Bitcoin ETF lanceren en willen zorgen dat zoveel mogelijk beleggers in hun product gaan investeren.

Bitwise Reveals Bitcoin ETF Advert Signaling Mainstream Transition
Bitwise debuts a groundbreaking ad for its spot bitcoin ETF, featuring Jonathan Goldsmith and signaling a major shift in mainstream finance acceptance of bitcoin.

Je ziet nu al hier en daar reclame voor Bitcoin, vanuit verschillende mainstream hoeken. En ik verwacht dat, zodra de goedkeuring er is, deze marketing machine alleen maar sterker gaat draaien.

Fees, fees, fees

Er valt veel te verdienen aan onder andere de "fees" die deze fondsmanagers aan hun Bitcoin ETF hebben geplakt, zoals met alle andere ETF's in de wereld (lopende kosten). Hoe meer mensen van hun ETF gebruik gaan maken, hoe meer er te verdienen valt voor hen: it's just business!

Bitcoin ETFs Are Almost Here. The Fee War Is Already Heating Up.
The first Bitcoin exchange-traded funds could launch as soon as next week, but the fee wars between the likes of Fidelity Investments and Invesco have already begun.

Ook moeten we ons realiseren hoeveel geld er onder beheer staat bij deze partijen.

  • Vermogende mensen hebben een eigen contact bij hun vermogensbeheerder
  • Pensioenfondsen geven elke maand ons geld aan dergelijke fondsmanagers om in een model-portfolio te beleggen
  • Honderdduizenden financieel adviseurs werken voor en samen met deze partijen om hun klanten in producten te laten beleggen die aangeboden worden door de grote fondsen
  • Etc etc

Zodra bijvoorbeeld een partij als BlackRock echt met deze ETF aan de slag kan en ze er veel geld mee willen verdienen, dan gaan ze heel waarschijnlijk Bitcoin toevoegen als vaste (aanbevolen) allocatie binnen al die model-portfolio's waar elke maand op de automatische piloot in wordt belegd.

Of de Bitcoin ETF nou 1% of 5% van zo'n model-portfolio wordt, is wat mij betreft niet zo belangrijk. Het is geld dat voorheen z'n weg niet kon vinden naar Bitcoin, omdat grote partijen nou eenmaal aan regels gebonden en geen gebruik konden maken van een standaard product als een ETF.

CBOE Digital Sees Bitcoin Spot ETFs Drawing New Institutional Investors
A host of new institutional investors including pension funds and registered investment adviser-based vehicles will flock to Bitcoin assets if US regulators approve the first-ever spot exchange-traded fund for the cryptocurrency, according to CBOE Digital’s president.

Market Multiple Effect

Wat veel mensen denken is dat elke $1 die geïnvesteerd wordt in Bitcoin betekent dat er ook $1 toegevoegd wordt aan de market cap. Met andere woorden: "er komt mogelijk $5 miljard via de ETF in Bitcoin", zou dan betekenen dat de market cap van Bitcoin met diezelfde $5 miljard stijgt. Dat blijkt niet het geval.

Elke asset is onderhevig aan het aanbod/vraag dilemma: is er meer vraag dan aanbod en willen de aanbieders (houders) niet allemaal voor dezelfde prijs van hun asset af, dan zal dit de prijs opdrijven tot er een punt gevonden wordt waarbij steeds meer houders het een prima prijs vinden om afscheid te nemen van hun investering.

Veel analisten, waaronder die van BlackRock, hebben diverse artikelen en papers uitgebracht waarin ze uiteenzetten dat er sprake is van een "Bitcoin Multiplier Effect": voor elke $1 die de markt in komt en Bitcoin wil kopen, stijgt de market cap met een veelvoud ervan.

Twee goede onderzoeken die inschatten wat nieuw kapitaal via de Bitcoin ETF's kan betekenen voor de prijs van Bitcoin, zijn die van Galaxy Digital (2023) en Bank of America (2021).

Galaxy Digital - Impact ETF inflows op BTC prijs

Priced in?

Ik denk persoonlijk dat de verwachting van de Bitcoin ETF al in de huidige prijs verwerkt zit, maar ook ben ik van mening dat NIEMAND - op basis van bovengenoemde argumenten - kan weten wat het effect op de toekomstige koers en de vraag naar Bitcoin zal zijn.

Hoeveel geld kan er straks richting Bitcoin? Hoeveel beschikbare BTC is er om aan die vraag te voldoen? Wat is het effect van veel vraag en weinig aanbod, in termen van prijs?

Ik denk dat niemand het weet en dat het afwachten wordt. Maar feit wil denk ik wel: dit is nog nooit voorgekomen. Althans, niet in de (korte) geschiedenis van Bitcoin.

Wel kunnen we de (misschien overbodige) vergelijking maken met het moment dat er een ETF kwam voor Goud, ook zo'n hard assets met beperkt aanbod en ineens heel veel vraag.

De goudprijs na de introductie van de eerste Gold ETF (2004)

Wat ik doe met dit Bitcoin ETF verhaal

Voor mij is het allemaal grotendeels ruis. Ik zit sinds begin 2017 in Bitcoin, omdat ik geloof in de technische toepassingen, monetaire aspecten en de koerspotentie. Ik heb geen idee wat de markt gaat doen als er uiteindelijk wel of geen ETF komt. Ik denk dat hij er komt, want er is al heel wat geld en werk in gestopt door de grote jongens: dat doen ze niet zomaar.

Als de koers in elkaar klapt na de aankondiging (goedkeuring of uitstel), dan zie ik dit als kans om wellicht wat bij te kopen. Mocht de koers exploderen na de goedkeuring, dan zit ik prima met mijn allocatie.

Wat er daarna gebeurt? Of het nou een maand, een jaar of nog vijf jaar duurt voordat Bitcoin z'n ATH gaat doorbreken is mij om het even.

De vraag die ik mezelf altijd stel is een simpele: "gaat Bitcoin meer of minder waard zijn in de toekomst dan vandaag de dag?" Ik denk meer en daar baseer ik mijn allocatie op en ben niet zo bezig met wanneer en hoeveel.

Crypto

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.