Drie interessante Sector ETF's voor de komende jaren

Zo'n beetje elke belegger zou op z'n netvlies moeten hebben waar de wereld de komende jaren heen gaat. We worden steeds technologischer en zijn inmiddels ook gewend om in ons eigen leven veel meer activiteiten online te doen.
Drie interessante Sector ETF's voor de komende jaren

Robots zullen deels of in sommige gevallen geheel ons fysieke werk overnemen en software toepassingen vervangen nu en in de toekomst alsmaar meer taken waar we nu dagelijks herhaaldelijk mee bezig zijn.

Daarom is het interessant voor beleggers om te kijken waar er winst te behalen valt: welke bedrijven en sectoren zijn aantrekkelijk en zullen gaan profiteren van de komende technologische revolutie(s)? Ik zet er een aantal voor je op een rij.

1. Robotics & Automation

Wanneer we het hebben over en denken aan “robots” dan schieten al snel de beelden door ons hoofd van letterlijke menselijke robots met een hoofd, romp, benen en armen. En ja, ook die gaan er komen. Maar er zijn zoveel meer vormen van robots.

Denk aan robot-armen die worden gebruikt in fabrieken, om auto's in elkaar te zetten. Kleine robots die rondrijden in grote distributiecentra en bijvoorbeeld robots die op gevaarlijke plekken werk verzetten waar mensen zonder gevaar voor eigen leven niet of nauwelijks kunnen opereren. En over opereren gesproken: ook in de medische wereld wordt steeds meer gekeken naar robotica, bij het assisteren van chirurgische ingrepen bijvoorbeeld.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb van heel veel bedrijven in deze sector nog nooit gehoord. Het zijn vaak de minder sexy namen, die er met hun producten voor zorgen dat een groot deel van de economische productie op dit moment blijft draaien. En ik verwacht dat de toepassingen hiervan in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

Omdat ik zelf niet weet welke namen hier overduidelijk de winnaars in zullen gaan zijn, maar wel zie dat dit een steeds grotere invloed gaat hebben in de toekomst, vind ik het daarom interessant om te kiezen voor een sector ETF. Hiermee koop je in feite het mandje van bedrijven die in de komende jaren het verschil kunnen gaan maken, zonder dat je hoeft te gokken op een “onbekende” winnaar en het uiteindelijk mis hebt.

Er zijn diverse ETF's te vinden in de sector Robotics & Automation, waarvan er eentje voor mij op dit moment de meest interessante is.

L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETF

L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETF

Deze sector ETF bestaat uit zo'n 78 bedrijven en bestaat al sinds 2014. Wanneer ik de top 10 bedrijven in deze ETF bekijk, valt me op dat ik er vrijwel geen ken. De grote populaire namen ontbreken, waardoor je al snel vermijd een overlap te hebben met andere namen in je portfolio.

Hij is onder andere bij DEGIRO te vinden onder de ISIN code IE00BMW3QX54. Lees hier meer over de L&G ROBO ETF.

Een alternatief is onder andere te vinden in de vorm van de iShares Automation & Robotics ETF.

2. Semiconductors & Chips

In zo'n beetje alles zit tegenwoordig een computer-chip. Van auto's tot tablets en van koelkasten tot slimme lampen. Ik denk persoonlijk niet dat dit in de komende jaren zal gaan afnemen. Sterker nog: als je ervan overtuigd bent dat we steeds technologischer worden, dan is het aannemelijk dat de vraag naar chips blijft groeien in de komende jaren.

En dan kun je natuurlijk voor de usual suspects kiezen om in te beleggen, zoals bijvoorbeeld NVDIA. Maar er zullen heel waarschijnlijk veel meer bedrijven wereldwijd gaan profiteren van een toenemende vraag naar computer-chips. Wat het beleggen in een Semiconductor sector ETF een aantrekkelijke optie maakt.

VanEck Semiconductor UCITS ETF

VanEck Semiconductor UCITS ETF

De grootste en meest bekende ETF in deze sector is de VanEck Semiconductor UCITS ETF. Opgericht in 2020 en nu al een favoriet onder beleggers wereldwijd. De namen in deze ETF zul je vast herkennen: Nvidia, ASML, AMD, Intel en Qualcomm om er maar een paar te noemen. In totaal zitten er zo'n 25 namen in deze Semiconductor ETF.

Hier vind je meer informatie over de VanEck Semiconductor UCITS ETF en hij is bij vrijwel alle brokers, zoals DEGIRO, te vinden onder ISIN code IE00BMC38736.

3. Biotech

Een van de lastigste sectoren vind ik die van Biotech. Veel regels, wetten, technologische ontwikkelingen en grote investeringen maken dit een zeer riskante industrie. Maar wel eentje die wat mij betreft in de toekomst heel veel toepassingen zal hebben. Betere gezondheidszorg, een vergrijzende bevolking en onze wens om steeds langer te leven en ziektes te genezen zullen de komende jaren steeds meer op de voorgrond treden.

Ik heb geen idee wie hier gaat winnen en welke bedrijven er hopeloos zullen falen in hun vorderingen. Daarom is voor mij een sector ETF in biotech een absolute must om geïnvesteerd te zijn in het toekomstpotentieel van deze sector.

iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF

iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF

Een van de grootste en meest bekende biotech ETF's is de iShares Nasdaq US Biotechnology UCITS ETF. Maar liefst met 265 bedrijven die in deze ETF vertegenwoordigd zijn, is het wel duidelijk dat er heel wat biotech bedrijven zijn die in de race zitten om marktaandeel te pakken in de toekomst.

Geen zin in het zoeken naar een speld in de hooiberg, dan koop je de hooiberg.

De ISIN code is IE00BQ70R696 en je vindt hem bij vrijwel alle brokers, zoals onder andere DEGIRO. Meer informatie over deze ETF vind je hier.

Dat waren drie sectoren die wat mij betreft heel interessant zijn om als belegger in de gaten te houden en wellicht een positie in te nemen via een ETF. Genoeg andere kansen en mogelijkheden uiteraard, maar daarover een andere keer meer.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in