Boekenlijst: de beste boeken voor beleggers

Boeken zijn natuurlijk een uitstekend startpunt om meer te leren over beleggen. Daarom hierbij: dé boekenlijst voor beleggers.

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Hieronder vind je per categorie de ‘verplichte’ leeskost. Welke heb jij er al gelezen? 

Klassiekers aller tijden 

Hierbij de absolute klassiekers. De boeken die Warren Buffett je zou kunnen aanraden zeg maar. Deze boeken zijn wel wat ouder en misschien niet altijd even aantrekkelijk om te lezen.

The Intelligent Investor - Benjamin Graham
Boek waarin Warren Buffetts meester Benjamin Graham zijn ideeën en strategieën uiteen zet. Wordt gezien als de bijbel van het (waarde)beleggen. 

Common Stocks and Uncommon Profits - Philip Fisher 
Boek met 15 lessen om goede aandelen te selecteren én de 'Scuttlebutt'-methode waarbij je met zoveel mogelijk mensen in en rond het bedrijf praat om meer over het bedrijf te weten te komen. 

One up on Wall Street - Peter Lynch 
Een boek bomvol learnings van grootmeester Lynch. Zijn hoofdboodschap: kijk rond in je eigen omgeving en ontdek de interessantste bedrijven. Misschien zelfs wel een 10 bagger! 
> Lees meer in de recensie

Margin of Safety - Seth Klarman
In Margin of Safety zet Seth Klarman zijn inzichten over beleggen uiteen. Waarbij hij onder andere voortborduurt op lessen van Benjamin Graham. 


Moderne klassiekers

De afgelopen jaren zijn er gelukkig ook steengoede boeken uitgekomen over beleggen. Vandaar ook een lijstje met moderne klassiekers. 

100 Baggers - Christopher Mayer 
Schrijver Christopher Mayer geeft voorbeelden van aandelen die 100 keer over de kop gingen en zet uiteen hoe je ze kunt herkennen. Misschien wel zijn belangrijkste inzicht/learning: houd aandelen (heel lang) vast. 

Nothing but Net - Mark Mahaney
Een geweldig goed geschreven boek van de 'allereerste' tech-analist Mark Manahey. Met 10 duidelijke en goed toepasbare lessen om succesvol aandelen te selecteren.
> Lees meer in de recensie

The Joys of Compounding - Gautam Baid 
Een bijzonder leerzaam en inspirerend boek waar inzichten en ervaringen van de schrijver en topbeleggers samenkomen. Beleggen als levensstijl, met leren en blijven leren als rode draad. 


Biografieën

Er is veel te leren van de bijzondere en excentrieke CEO’s en ondernemers van deze wereld. De mensen achter de grootste bedrijven en bekendste merken. 

Steve Jobs - Walter Isaacson
Biografie van een van de invloedrijkste CEO’s ter wereld. In het boek staan zijn leven, ideeën en drive centraal. Inspirerend. 

Shoe Dog - Phil Knight  
Het verhaal van het begin van Nike. Oprichter Phil Knight laat zien wat er komt kijken bij het opzetten van een bedrijf en hoe belangrijk een sterke en doortastende leider daarbij is. 

Sam Walton Made in America - Sam Walton
Biografie over het leven van Walmart-oprichter Sam Walton. Laat goed zien hoe Walmart zo succesvol is geworden en waarom het een goede investering is(/was). 


Crypto

Crypo is een asset class die vaak wat meer uitleg vraagt. Want hoe werkt een blockchain nou precies? En hoe bepalen we de rol en waarde van bijvoorbeeld Bitcoin? Gelukkig zijn er uitstekende boeken op dit vlak. 

Ons geld is stuk - Peter en Bert Slagter 
Heel volledig en uitgebreid boek over Bitcoin. Van uitleg van wat het nou precies is, tot positieve én negatieve toekomstscenario’s. Uitstekend boek om mee te beginnen. 

Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn -  Descryptor

The Bitcoin Standard - Saifedean Ammous
Vurig pleidooi voor het terugkeren naar de goudstandaard. Of nog beter: naar de Bitcoin-standaard. Een boek vol kritiek op het huidige monetaire systeem en ideeën voor de toekomst. 


Kwaliteitsbeleggen

Beleggen in kwaliteitsbedrijven is een vak apart, ook in de boekenwereld. Want wat is een kwaliteitsbedrijf? En hoe vind je ze? 

Quality Investing - Lawrence Cunningham
Met dit boek lees je de vele manieren waarop bedrijven een duurzaam concurrentievoordeel kunnen behalen. Het boek staat daarnaast vol voorbeelden uit de praktijk. Het leuke hierbij is dat het puur gaat over Europese aandelen.

De Kaviaarformule - Luc Kroeze 
Volg de 13 punten van de kaviaarformule en vind uitstekende kwaliteitsaandelen voor de lange termijn. Ze zijn misschien niet het goedkoopst, maar uiteindelijk heb je (vaak) goud in handen. 

Only the Best Will Do - Peter Seilern
In Only the Best Will Do stelt schrijver Peter Seilern dat aandelen veiliger zijn dan een bankrekening of obligaties. Zolang je maar kiest voor de beste bedrijven! 


Geld 

Geld als betaalmiddel en onze relatie daarmee biedt vele inzichten. Wat doet geld met ons? Hoe worden wij erdoor beïnvloed? En welke rol vervult geld in onze samenleving? 

De Psychologie van Geld - Morgan Housel 
Morgan Housel is een geniale schrijver en verteller. In De Psychologie van Geld vertelt hij korte verhalen over rijkdom, hebzucht en geluk. 

Geld en gedrag - Dan Ariely
Een vlot en leuk geschreven boek dat duidelijk laat zien hoe geld ons gedrag beïnvloedt. We maken zoveel denkfouten en houden onszelf regelmatig voor de gek.  

Schaarste - Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir
Een boek over een hele andere kant van geld: het gebrek eraan en hoe dit gebrek ons aantoonbaar minder slim maakt. Verplichte kost voor schuldhulpverleners of überhaupt mensen die willen snappen hoe zwaar het is om schulden te hebben. 

The Richest Man in Babylon - George Clasonon
The Richest Man in Bablylon is een leerzaam fictie-boek. Schrijver George Clasonon geeft financieel advies op basis van lessen uit het oude Babylon. 


Voor beginners

Er zijn echt heel veel boeken die de basis voor je uiteen zetten. Met uitleg als ‘Wat is een ETF?’, ‘Wat heb je aan aandeleninkoop?’ etc. Hierbij een paar suggesties. Al zijn er heel veel opties die de basis prima uiteen zetten.

Aandelen Selecteren als een Pro - Rowan Nijboer 
In Aandelen Selecteren als een Pro geeft hij een samenvatting van alle beleggingsboeken die hij heeft gelezen. Zo geeft hij een toegankelijke aanpak om zelf aandelen te kiezen. 

Blondjes beleggen beter - Janneke Willemse
Volgens onderzoek beleggen vrouwen beter dan mannen. Een goede reden om eens een vrouwelijke schrijfster te kiezen over dit onderwerp. In dit basisboek helpt journaliste Janneke Willemse je met de eerste stappen op de beursvloer. 

Stressvrij beleggen - Lieuwe Jan Eilander
Mooi instapboek met tips om een eigen aandelenportefeuille samen te stellen. Staat daarnaast vol uitleg over de verschillende producten en asset classes. Ideaal om mee te beginnen.


Trading

Actief traden is een vak apart. Alleen weggelegd voor koele kikkers met een heel strak plan. Gelukkig zijn er goede en interessante boeken op dit vlak met leervoer en een inkijkje in de traderswereld.

Trading Game – Gary Stevenson
Inkijk in het leven van een trader, de handelsvloer en de grootbanken. Rauw en zet aan het denken.

Technical Traders Guide to Computer Analysis of the Futures Market - Charles Lebeau David Lucas
Legt uit hoe software kan helpen bij het ontwikkelen van een succesvolle tradingstrategie.  


Dat was ‘m! Welke boeken mis je nog en moeten echt nog aan deze lijst worden toegevoegd? Laat het vooral weten. 

Beginners

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.