Wie de afgelopen maanden het nieuws heeft gevolgd, heeft heel waarschijnlijk voorbij zien komen dat defensie-bedrijven weer vol in de aandacht zijn gekomen. Meerdere overheden gaan hun budgetten opschroeven en daar kunnen beleggers van profiteren.
Nieuw Europees defensie-beleid
De Russische invasie in Oekraïne in 2022 fungeerde als katalysator voor een fundamentele herziening van Europese defensieprioriteiten. NAVO-lidstaten die jarenlang onder de 2%-BBP-norm bleven, kondigden forse investeringen aan. Duitsland verhoogde zijn defensiebudget met 36% in 2024, terwijl Polen en de Baltische staten hun uitgaven met dubbele cijfers opschroefden.
Technologische innovatie in de defensiesector
Moderne defensiebedrijven investeren al jaren zwaar in dual-use technologieën. Bedrijven zoals Palantir Technologies en Thales ontwikkelen AI-gestuurde analysesystemen die zowel militaire als civiele toepassingen kennen. De cyberbeveiligingsmarkt, nauw verbonden met defensie, groeit naar verwachting met 12% CAGR tot 2030. Deze innovaties zorgen voor een verschuiving van traditionele wapenproductie naar hoogtechnologische oplossingen, wat nieuwe beleggingsperspectieven opent.
Bij Scalable Capital kan je simpel beleggen met toffe features zoals beleggingsplannen, meerdere portfolio's, en simuleren hoe je portfolio zou reageren op bepaalde grote beursevents.
Sector blootstelling versus individuele aandelen
Wil je nou niet zitten in individuele defensie-bedrijven, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om blootstelling te krijgen in de opleving en groei van deze sector. Hierbij vijf defensie ETF’s die ons interessant lijken.
Diverse experts en analisten adviseren een maximale allocatie van 5-10% aan defensie-ETF's in een gediversifieerde portefeuille. Deze blootstelling biedt voldoende upside potentieel tijdens geopolitieke crises, terwijl het concentratierisico beperkt blijft. Je wilt immers niet volledig belegd zijn in een goed verhaal, dat uiteindelijk een minder rendabele belegging blijkt te zijn.