Als trader kan Technische Analyse wel degelijk van waarde zijn. Door patronen te herkennen met een betrouwbare waarschijnlijkheid en een gunstige risk/reward, kun je als trader strategieën ontwikkelen waarbij je omstandigheden identificeert die in je voordeel kunnen werken.
Wanneer je deze strategieën combineert met goed risicomanagement, kun je succesvol zijn zonder een beeld te hoeven hebben van de fundamentals van een bedrijf.
Ik vergelijk het zelf altijd met het kaarten tellen bij blackjack. In beide gevallen draait het om het herkennen van patronen, het creëren van een statistisch voordeel en goed moneymanagement.
In het geval van traden kun je dus zonder Fundamentele Analyse.
Technische Analyse alleen is niet genoeg
Als belegger kun je echter niet alleen steunen op Technische Analyse. Hoewel nuttig voor het identificeren van momenten met een gunstige risk/reward, biedt het geen inzicht in de financiële gezondheid en het groeipotentieel van een bedrijf, en dat is juist van belang als je voor de wat langere termijn investeert in bedrijven.
Fundamentele Analyse biedt je als belegger de nodige context om de waarde van een aandeel te begrijpen.
Het gaat om het analyseren van de financiële gezondheid van een bedrijf, het management, de concurrentiepositie en de bredere economische factoren die de prestaties van het bedrijf kunnen beïnvloeden. Deze kennis is cruciaal om te bepalen of een aandeel de moeite waard is om te kopen en vast te houden.
Voor een belegger is Fundamentele Analyse om die reden de basis. Maar heeft Technische Analyse ook een toegevoegde waarde en zo ja, wat is deze dan?
Toegevoegde waarde van Technische Analyse
Hoewel Technische Analyse op zichzelf onvoldoende is, kan het wel degelijk waarde toevoegen voor een belegger wanneer het wordt gebruikt als aanvulling op Fundamentele Analyse.
Hier zijn drie manieren waarop Technische Analyse nuttig kan zijn voor een belegger:
1. Vinden van gunstige instapmomenten
Wanneer je fundamenteel overtuigd bent van een aandeel, kan Technische Analyse helpen om de juiste momenten te bepalen om in te stappen. Door de koers te analyseren, kun je momenten identificeren waarbij de risk/reward-ratio gunstig is.
Dit helpt niet alleen bij het optimaliseren van je instapmomenten, maar ook bij het vermijden van ongunstige marktomstandigheden. Weten wanneer je wel moet handelen en wanneer juist niet.
Apple (AAPL)
Hieronder als voorbeeld Apple. Begin 2023 was een goed moment om je aankopen te doen als lange termijn belegger, op dit moment is dat niet het geval.

McDonalds (MCD)
Bij McDonald's was het begin dit jaar juist niet gunstig om erbij te zijn, maar recentelijk had je weer een kans om gunstig in te stappen.

Duolingo (DUOL)
En zo hebben we bijvoorbeeld ook Duolingo, dat al in een eerder artikel aan bod kwam. Lange tijd niet interessant, maar toen het weer in de buurt van de Demand Zone kwam, waren de omstandigheden voor de lange termijn belegger weer gunstig.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarbij het analyseren van koersbewegingen behulpzaam kan zijn bij het vinden van gunstige instapmomenten.
2. Herkennen van afnemend momentum
Naast het herkennen van instapmomenten onder gunstige voorwaarden, kan het analyseren van koersbewegingen ook helpen bij het herkennen van momenten waarop het opwaartse momentum begint af te nemen, waardoor al dan niet tijdelijk een daling van de koers kan volgen.
Dit is belangrijk om te bepalen wanneer het verstandig is om (een deel van) je winst te nemen.
Mijn collega Technisch Analist Trader Ted is hier heel bedreven in en weet in zijn analyses vaak de momenten te vinden waarop er zwakte in de koers ontstaat, waarbij hij dan zelf volgens een tradingsetup profiteert.
Als belegger kun je in dat soort situaties overwegen om een deel van de winst veilig te stellen of met behulp van een optiestrategie extra rendement te genereren. Hier weet mijn collega Hubert dan weer van alles over.
ASML
Een voorbeeld van zo'n situatie is bijvoorbeeld ASML, zoals hieronder weergegeven. De koers stijgt nog wel, maar de Relative Strength Index toont zwakte door een lagere top neer te zetten, met als resultaat dat de koers daalt.

NVidia (NVDA)
Een ander voorbeeld is Nvidia, die ook dezelfde zwakte liet zien door het realiseren van een hogere top in de koers en een lagere top in de RSI.

Waarna je vervolgens in de Daily Demand Zone kunt overwegen om je positie uit te breiden of je optieconstructie af te wikkelen.

AEX
De AEX is ook zo'n voorbeeld, dat ik hier nog graag even benoem vanwege het feit dat ik hier in de community twee maanden terug al aan refereerde.
Ook hier ontstond zwakte op de beweging omhoog, waarna ik onze optiespecialist Hubert vroeg om een optieconstructie die paste bij een mogelijke daling die zou kunnen ontstaan.

3. Toepassen van riskmanagement
Nog altijd een beetje een onderbelicht, maar zeker geen onbelangrijk onderwerp als het gaat om het behalen van een goed rendement, is riskmanagement. Het analyseren van koersbewegingen kan hier heel behulpzaam bij zijn.
In zulke gevallen kan het analyseren van koersbewegingen dienen als een vroege waarschuwing, waardoor je maatregelen kunt nemen om je positie te beschermen, bijvoorbeeld door te hedgen, je positie te verkleinen of de gehele positie te elimineren.
De voorbeelden hiervan zijn talloos. Ook hier laat ik er enkele van zien.
Galapagos (GLPG)
Als eerste Galapagos, een aandeel dat na een langdurige stijging daalde en sloot onder de Weekly Demand Zone. Je weet vooraf, en ook op dat moment, niet dat het vervolgens zo zou dalen als het gedaan heeft.
Wat je wel weet, is dat het risico op dat moment groot wordt dat de koers verder daalt, omdat de markt niet reageerde op het moment dat het dat eerder wel deed. Later komt dan naar buiten dat hier ook een fundamentele reden aan ten grondslag lag.

PayPal (PYPL)
Een ander voorbeeld is PayPal, dat na jaren van koersstijging een enorme daling te verwerken heeft gekregen. Het is dan toch bijzonder jammer dat je van die beweging omhoog niet geprofiteerd hebt, omdat je de beweging omlaag ook volledig meemaakt.

Nasdaq (QQQ)
Maar zoiets geldt ook voor een index zoals de Nasdaq. Op enig moment is het allemaal wat te ver doorgeschoten qua koersontwikkeling en komt er een correctie. Als je daar als belegger niks mee doet, dan doe je het gemiddeld zoals de markt, maar weet je hier wel handig mee om te gaan, dan ben je in staat om de markt te outperformen.

Het is ook wat Twan afgelopen week in de podcast aangaf. Soms is de koers wat te ver op de fundamentele ontwikkelingen vooruitgelopen of speelt er iets fundamenteels waardoor de koers gaat corrigeren.
Door het analyseren van koersbewegingen kun je hier meer inzicht en gevoel voor krijgen en daarop anticiperen met je beleggingsstrategie.
Conclusie
Technische Analyse is geen tool die je als belegger sec kunt gebruiken als je succesvol wilt zijn. Het is echter wel een middel dat je aanvullend kunt gebruiken, waarbij het je kan helpen een beter resultaat te behalen.
Het kan helpen bij het identificeren van gunstige koopomstandigheden, het herkennen van momenten waarop het positieve momentum mogelijk wat afneemt en bij het signaleren van omstandigheden waarbij het risico op een flinke daling groot wordt.
Door met een technische bril naar een koersgrafiek te kijken, kan je performance een flinke boost krijgen. Daarnaast kan het ook voor een goede nachtrust zorgen, aangezien 90% van de tijd er niks aan de hand is en de koers gewoon wat heen en weer beweegt.