Het analyseren van koersbewegingen kan jou als belegger inzicht geven in de omstandigheden van aandelen (of andere assets) waarin je een positie hebt of geïnteresseerd bent. Als je fundamenteel positief bent, zijn de gunstigste momenten om te kopen wanneer de koers zich in of nabij een Demand Zone bevindt, omdat de kans groot is dat de markt dan ook koopt.

Kopen in of nabij een Supply Zone, of nadat de koers al sterk gestegen is, brengt meer risico’s met zich mee. Er kan verkoopdruk ontstaan, waardoor de koers kan corrigeren. Een tijdelijke correctie hoeft geen probleem te zijn, maar als de koers verder daalt, kom je in een lastige positie terecht. Vaak eindigt zo’n situatie in een buy hold en bijkoop strategie, iets wat je liever wilt voorkomen.
Een Demand Zone is een gebied waarin de markt waarschijnlijk het aandeel (of andere asset) weer aantrekkelijk geprijsd vindt, wat kan leiden tot hernieuwde koopinteresse en een stijging van de koers. Als de koers onder de ondergrens van een vraagzone zakt, betekent dit dat de markt op zoek gaat naar koopinteresse in een vraagzone van een hogere orde.
In een volgend artikel bespreek ik de verschillende trends die je kunt onderscheiden.
Een Supply Zone is een gebied waarin de markt mogelijk geen positief rendementsperspectief meer ziet, wat kan leiden tot verkoopdruk en een daling van de koers.
In opwaartse trends (uptrends) is de koopinteresse vaak sterk genoeg om de verkoopdruk te compenseren, waardoor de trend doorzet. Dit geldt echter niet aan het einde van de trend, wanneer een trendomkering (trend reversal) plaatsvindt.

Kopen in een opgaande beweging of nabij een Supply Zone heeft een slechte risico/rendement-verhouding. Het is beter om te wachten op een corrigerende beweging om dan een positie in te nemen, of om te investeren in een andere asset die er beter voorstaat. Je bent namelijk niet verplicht om te investeren, en FOMO (Fear of Missing Out) is nooit een goede reden, toch?
Thinking in Bets
Wil je als fundamentele belegger beter presteren, dan is "Thinking in Bets" een essentiële aanpak. Er is een goed boek over geschreven:
Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts

Dit boek biedt waardevolle inzichten, maar hoe pas je die toe in de praktijk? In dit artikel wil ik toelichten hoe je dit door het analyseren van koersbewegingen kunt doen.
Allereerst is het goed om te beseffen dat koersbewegingen niet willekeurig zijn; ze ontstaan door het koop- en verkoopgedrag van marktparticipanten. Deze participanten handelen nooit willekeurig.
Investing is not random, so asset prices are not random, and therefore neither are price movements.
Koersbewegingen weerspiegelen het gedrag van de markt. Is de markt aan het kopen of verkopen? Waar is de kans groot dat de markt weer gaat kopen of juist verkopen? Als de markt op cruciale punten verkoopt (bijvoorbeeld in een Supply Zone) of juist niet koopt in een Demand Zone, is dat een belangrijk signaal. Aangezien de markt grotendeels op fundamenten is gebaseerd, kun je stellen dat dit ook fundamentele signalen zijn.
Price is a reflection of Mr. Market's valuation, the best fundamental analyst.
Koersbewegingen kunnen jou als belegger helpen om in te schatten wat de markt mogelijk gaat doen, en dat kun je meenemen in je besluitvorming. Het woord ‘mogelijk’ is hierin erg belangrijk. Zekerheid bestaat namelijk niet in de financiële wereld; niemand kan de toekomst voorspellen. Een persoonlijke verwachting van waar het naartoe kan gaan, is net zo goed gevaarlijk.
Discord community voorbeeld: Walt Disney
In de community kwam het aandeel Walt Disney ter sprake. Dit is een mooi voorbeeld om toe te lichten hoe het analyseren van koersbewegingen kan helpen bij het omgaan met onzekerheden als moderne belegger.

Als eerste hierboven de Monthly beweging waarbij te zien is dat $DIS sinds de top in maart 2021 bezig is met een corrigerende beweging omlaag.
De volgende afbeelding toont de Weekly en de situatie waarbij de koers in de buurt van de Monthly Demand Zone kwam.

De zone waar de kans groot is dat er weer koopinteresse kan ontstaan waarop dan een sterke of zwakke beweging omhoog kan volgen. Was je op dat moment fundamenteel positief over $DIS dan werd het vanaf dat moment ook qua koersanalyse interessant. De koers komt immers in de buurt van de zone waar de markt het aandeel mogelijk ook weer interessant vindt.
Als je vervolgens nog weer een niveau lager naar de Daily kijkt dan zie je hier waar de markt haar koopinteresse toont.

Dit doet de markt door de Daily Supply Zone uit te nemen die daarna als Demand Zone gaat fungeren. Als de koers zoals hier in het geval van $DIS in of in de buurt van een Demand Zone komt dan is de kans op een sterke of zwakke beweging omhoog 70%. Wordt daarbinnen een Supply Zone op de Daily uitgenomen, dan wordt de kans nog groter dat die beweging omhoog gaat volgen. Omdat zekerheden niet bestaan is het van belang om een positie met een gunstige risk/reward te vinden.
In het geval van $DIS kun je een positie openen op het moment dat de Daily Supply Zone wordt uitgenomen waarbij je initieel de voorgaande bodem als stoploss neemt. In het plaatje hieronder zie je dan dat je een positie hebt met in het geval van een zwakke beweging omhoog al een risk/reward ratio van meer dan 4.
Op het moment dat de beweging het iets doet kun je de stoploss ophogen naar de onderzijde van de Daily Demand Zone.

Zou je hier nu positie in hebben genomen heb je wederom met onzekerheid te maken, namelijk met of dit een sterke of zwakke beweging omhoog gaat zijn. zijn de kopers zo enthousiast dat de Weekly Supply Zone ook wordt uitgenomen, in dat geval schiet je risk/reward ratio nog verder omhoog, of ontstaat daar weer verkoopdruk waarna de koers weer gaat dalen.
Je kunt dit vooraf niet weten, het enige wat je kunt doen is de beweging volgen en op signalen letten die tonen dat de beweging nog intact is of dat de kans groot wordt dat het een zwakke beweging omhoog gaat worden.
Zolang de koers nog onder de Weekly Supply zone beweegt kan dit ook nog resulteren in een LH en nog weer een beweging omlaag. Met dit risico dien je rekening te houden tot het moment dat de kans op dit scenario minimaal wordt.
Dat zou het geval zijn als de koers boven de Weekly supply Zone weet te sluiten.
Wanneer de koers nog onder zo’n supply zone beweegt is het van belang om nog een niveau lager te kijken naar een beweging, in het geval van $DIS de Hourly. Zolang deze nog hogere bodems en toppen laat zien en niet een demand zone aan de onderzijde uitneemt is de beweging omhoog nog intact. In het plaatje hierboven zie je de Hourly beweging vanaf het beginpunt toen de Daily Supply Zone werd uitgenomen. Als je vanaf daar in positie zit had je dus een mooie risk/reward positie zoals ik eerder al liet zien. De koers steeg naar de Weekly Supply Zone en daalde vanaf daar richting de Hourly Demand Zone. Een sterke beweging omhoog had nooit zoals hier die zone aan de onderzijde uitgenomen. Toen dat gebeurde werd de kans groot dat het geen sterke beweging omhoog zou worden maar een zwakke waardoor de kans op het scenario verder dalen groot zou worden.
Nu heb je als belegger een aantal manieren hoe hiermee om te gaan, hieronder enkele voorbeelden:
Bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden van strategieën hoe hier op in te spelen. Er zijn er uiteraard meer.
Actueel voorbeeld: Bitcoin
Om nog even een praktijkvoorbeeld te geven, hierbij de koersontwikkeling van Bitcoin eerder deze maand met de Daily HL Indication (Hogere bodem op de dag).
Ik gaf vlak daarna aan dat ik op zoiets als het volgende wacht om in te stappen:
Dit is de praktijk in het geval van Bitcoin:
Dit het vervolg met een risk/reward van bijna 4:
En hier dan het resultaat

Afsluiting
Door het concept "Thinking in Bets" toe te passen op je beleggingen, kun je beter omgaan met onzekerheden en je kansen op succesvolle investeringen vergroten. Het analyseren van koersbewegingen en het herkennen van Demand en Supply Zones kan je helpen om geïnformeerde beslissingen te nemen. Blijf leren, analyseren en vooral, Thinking in Bets!