Vorige week had ik met Arista Networks een kraker! Alles was goed aan het bedrijf, een bedrijf waarin je wilde beleggen. Maar ik gaf ook aan dat ik geen "FOMO-belegger" was en er niet achteraan zou springen. Bovendien eindigde ik met: "....omdat ik niet uitsluit dat er op de maand- en kwartaalgrafiek nog een grotere correctie kan komen." En maandag ging er direct 25% van de koers af!
Ik was niet verrast bij het zien van koersen onder de $100, alleen had ik dat “over een tijdje” verwacht en niet de eerstvolgende dag...
Deze keer een bedrijf waarin ik niet belegd wil zijn, en toch laat de grafiek ongeveer dezelfde opbouw zien als Arista vorige week. De omzet is de laatste jaren relatief vlak, het heeft veel meer schuld dan cash, en het aantal uitstaande aandelen loopt op. En toch heeft de koers deze week na earnings een dikke ATH gezet.
Waarschijnlijk heeft het bedrijf vanuit het verleden een wat oubollig imago, maar eigenlijk zijn ze behoorlijk goed getransformeerd richting de toekomst. Sterker nog, ondanks dat ze al 54 jaar genoteerd staan aan de beurs, zijn ze helemaal niet stoffig meer, want ze zijn bezig in de cloud, met AI en zelfs in quantum computing.
Over welk bedrijf heb ik het? De afkorting zegt (mij) in ieder geval méér dan de volledige naam: International Business Machines, ofwel IBM!
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
De koers bevindt zich in een sterke uptrend op meerdere timeframes. Toch ligt de huidige prijs ver boven de MA21 en zijn de RSI-indicatoren overbought. Long gaan op deze niveaus brengt een verhoogd risico met zich mee. Wachten op een pullback richting de MA21 biedt een betere risk-reward.
Zelfs een correctie van 25-30% zou de langetermijntrend niet in gevaar brengen. Een daling richting demandzones of de MA21 kan juist een sterke koopkans opleveren. Traders kunnen daarnaast gebruikmaken van extreme stijgingen voor een tijdelijke short trade.
De recente koersstijging ging gepaard met een gap-up en een volledige candle buiten de Bollinger Bands. De RSI is overbought en indicatoren beginnen te draaien. Dit zijn signalen dat een correctie op korte termijn mogelijk is. Een rode candle maandag kan dat bevestigen, met een potentiële gap-fill van 10% daling als gevolg.
De kwartaalgrafiek

Vanaf de top van de Dotcom-bubble in 1999 ging het in drie jaar ruim 60% naar beneden, maar na een hogere bodem tijdens de financiële crisis van 2008 werd de uptrend toch duidelijk ingezet. De Covid-crash leverde weer een duidelijk hogere bodem op en daarna werd een haast parabolische stijging gestart.
Technisch bekeken: eerst werd de MA21 doorbroken, vervolgens kleefden een aantal candles aan die lijn, en in Q2 2023 werd de bruine lijn als springplank gebruikt. In Q1 2024 suggereerde de witte candle flinke overdrevenheid in de koers en leek er een top te worden gezet. De volgende candle was weliswaar rood, maar ook een inside candle. De daling kreeg geen vervolg naar beneden, en vervolgens is de koers nog eens bijna $100 opgelopen.
De laatste zeven kwartalen is de koers elke keer buiten de Bollinger Bands geweest en de body van de huidige candle is er zelfs volledig buiten. De cyclus telt inmiddels 20 bars en de indicatoren dreigen al enkele periodes naar beneden te willen draaien. De RSI is in overbought-territorium gekomen, dus in principe zou een dip gekocht moeten worden.
Toen afgelopen week de koers op 3 cent na de 200% Fibonacci-extensie van de swing lows van 2008 en 2020 raakte en daar weerstand ontstond, ben ik bescheiden short gegaan. Maar Ted, je schrijft net dat dips gekocht zullen worden? Dat klopt, maar omdat de afstand met de MA21 zó groot is, is de risk-reward voor een short veel interessanter dan op deze niveaus long gaan!
De maandgrafiek

Zo’n tien jaar gebeurde er niet veel en bewoog de koers voornamelijk zijwaarts in een range tussen $130 als bovenkant en $80 aan de onderzijde. Eind 2022 keek de koers er even boven, maar dat was toen nog een schijnbeweging. De korte correctie daarop eindigde rond de MA21, en dat was het sein om wél uit de range te breken. Mooi ook om te zien dat in oktober 2023 nog even de bovenkant van de box werd geraakt om daarna hard te stijgen.
In april 2024 werd er een flinke rode candle geproduceerd en leek er nog meer zwakte te kunnen komen om de maandcyclus af te ronden. Verrassenderwijs werd er in mei weliswaar een iets lagere low gezet, maar werd er ver boven de MA21 gebodemd. De nieuwe cyclus telt nu acht bars, de stijging is versneld en deze week (s)topte de rally bij $260. Ook op dit timeframe is de RSI overbought, maar weet deze geen hogere toppen te zetten; de prijs doet dat overduidelijk wél.
Vanuit price action is er geen reden om aan te nemen dat de koers niet nog verder omhoog kan. Maar om hier long te gaan, zo ver boven de MA21, is mijns inziens wel vragen om problemen. De trend is overduidelijk omhoog en zelfs een correctie van 25-30% brengt de uptrend niet in gevaar. En juist die ruimte voor daling maakte het voor mij interessant om een countertrade aan te gaan.
De weekgrafiek

Een countertrade is dus tegen de trend in; een trendbelegger koopt nadat een pullback tot rond de MA21 tot een volgende hogere cyclusbodem heeft geleid en is daarmee al vele keren succesvol geweest. Als je dat dan combineert met demandzones, heb je een duidelijke edge en dus een goede risk-reward voor je longtrade. Het werkt zolang het werkt. Mocht de uptrend toch een keer draaien, dan heb je slechts een klein verlies omdat je weet wanneer de trend is gekeerd.
De huidige cyclus startte eind oktober 2023, maakte in december een nieuwe high, maar die niveaus konden niet worden vastgehouden. De pullback tot midden januari leidde wederom rond de MA21 tot een hogere bodem (de mid cycle low), en deze week is de ATH overduidelijk scherper gesteld en sloot de koers op het hoogste niveau ooit. Maar ook hier is er de waarschuwing dat de koers wel hogere toppen maakt, terwijl de RSI (vooralsnog) niet!
Vanwege de nieuwe high is er een verse demandzone gevormd, dus formeel zou je—als de koers terugkomt naar de paarse zone—weer aan een longtrade mogen denken. Want totdat het tegendeel wordt bewezen, is de trend omhoog!
De daggrafiek

Nu heb ik drie timeframes behandeld en telkens kom ik tot de conclusie dat de trend up is, en toch zit Tedje short. Waarom dan toch, hoor ik jullie denken? Nou, omdat er deze week ook op de daggrafiek heel veel overdrevenheid in de koers is gekomen. De earnings en/of outlook waren beter dan verwacht en daardoor werd er donderdag met een enorme gap-up hoger geopend.
Gaandeweg de dag steeg de koers alsmaar verder. De volledige candle stond ver buiten de Bollinger Bands en dus is de afstand met de MA21 te groot. Vrijdag wist de koers niet verder te stijgen en werd er een inside candle geplaatst, maar weer volledig buiten de Bollinger Bands.
De inside candle kan vanuit price action ook nog positief worden uitgelegd: na een enorme stijging wordt er nu op hoog niveau geconsolideerd. Maar toen ik de cyclus en de bijbehorende indicatoren erbij betrok, zag ik mooie kansen voor een short trade. De cyclus telt 12 bars en de indicatoren dreigen naar beneden te krullen. De RSI noteerde boven de dynamische overbought lijn en draait al naar beneden.
Als maandag een rode dag wordt, dan wordt de anticiperende short trade vermoedelijk bevestigd door de indicatoren en zouden er nog meerdere dagen van correctie kunnen volgen. Een gap fill zou dan als magneet naar beneden kunnen fungeren, en dan praat je al snel over 10% ofwel $25 daling.
Conclusie
Bij IBM lijken er wat fundamentele zaken te zijn waardoor ik persoonlijk niet in dit bedrijf zou willen beleggen. Veel belangrijker voor mij als technisch analist is dat de grafiek vanuit risicomanagement geen koopsignaal geeft. Als trader zag ik die wél, maar dan dus anticiperend op een mooie correctie. Kies je timeframe, maar als de koers weer in de buurt van de MA21 komt, dan dient de volgende koopkans zich aan.
Fijn weekend,
Trader Ted