We kennen het allemaal: angst, hebzucht, boosheid, euforie en zelfs somberheid kunnen zich allemaal voordoen tijdens het beleggen of traden.
Stel je voor: je hebt net een positie ingenomen en de koers begint meteen te dalen. Je leest negatieve berichten op social media en begint te twijfelen. Heb ik het wel goed ingeschat? Wat als de koers verder zakt en ik opnieuw verlies lijd? In paniek verkoop je, alleen om te zien dat de koers daarna weer stijgt.
Of dit: je hebt een aandeel op je watchlist dat maar blijft stijgen. Je bent enthousiast, maar twijfelt telkens of dit het juiste moment is om in te stappen.
Bang om de rit te missen, besluit je uiteindelijk te kopen, precies voordat de koers begint te dalen.
En dan is er de bullmarkt. Je hebt mooie resultaten geboekt en voelt je onaantastbaar. Elke dip is een koopmoment, totdat er een grotere correctie komt. Vol euforie koop je weer bij, maar dit keer is het anders. De markt draait, en voor je het weet, zijn je winsten weggevaagd door een daling van 30-40%.
Misschien herken je dit: je hebt een verlieslatende positie die je niet kunt loslaten. Het verlies is zo groot dat het al je eerdere winsten dreigt uit te wissen. Je breidt je positie zelfs nog uit, hopend op herstel, maar de koers blijft dalen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de emotionele achtbaan die we als belegger vaak ervaren. Ik zou er nog wel meer kunnen noemen, maar jullie snappen vast mijn punt.
Emoties: Een waarschuwingsteken
In het begin van mijn carrière als trader heb ik deze emoties in korte tijd allemaal ervaren. Wat een belegger in maanden of jaren meemaakt, kan een trader in de futuresmarkt binnen een paar weken doorleven. Zeker als je, zoals ik, begint in augustus 2007, vlak voor de financiële crisis.
De eerste weken ging het geweldig. Ik was euforisch, overtuigd dat ik de juiste keuze had gemaakt. Maar wat ik niet inzag – of niet wilde erkennen – was dat ik vol emoties zat. Ik stond vaker buiten een sigaret te roken (inmiddels gelukkig gestopt!) dan dat ik achter mijn scherm zat. De koersschommelingen en de impact op mijn trades waren emotioneel te zwaar.
Toch had ik geluk in die beginperiode. Telkens als mijn positie in de min stond, breidde ik die uit, stak een sigaret op en eindigde toch met winst. Ik behaalde in de eerste weken geweldige resultaten.
"Tot die ene dag, een paar weken later. Dit keer zat ik ernaast."
Mijn positie ging weer in het rood, en zoals ik gewend was, breidde ik uit in de verwachting dat het wel zou keren. Dit keer zat ik ernaast. De koers bleef dalen en ik moest mijn trade afsluiten met een verlies groter dan de winsten die ik daarvoor had gerealiseerd.
Het keerpunt
Dat was een moeilijk moment, maar het was ook een keerpunt. Ik moest het verlies accepteren, en gelukkig deed ik dat. Mijn grootste redding was mijn vermogen om objectief te reflecteren op mezelf en mijn handelen. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk maar wat deed – zonder solide methode, afhankelijk van geluk en toeval.
De emoties die ik ervoer, waren een signaal dat ik de controle niet had. Ze wezen op een gebrek aan vertrouwen in mijn aanpak. En mijn resultaten bewezen dat die aanpak gebrekkig was.
Vanaf dat moment verschoof mijn focus. Ik moest een methode ontwikkelen die me in staat zou stellen zonder emoties te handelen. Een methode waarmee ik wist wanneer te kopen, verkopen of verliezen te accepteren, omdat ik kon vertrouwen op een beproefde strategie die op de lange termijn winstgevend was.
Ik werd van trader een student van de markt. Met vallen en opstaan heb ik mijn methode ontwikkeld. En op basis van deze ervaring durf ik te stellen:
"Emoties zijn een signaal dat er iets mis is met je aanpak."
Als je vertrouwen hebt in je strategie, voel je geen angst bij marktbewegingen en geen euforie bij stijgingen. Emoties wijzen erop dat je methode nog niet compleet is. Er is zogezegd werk aan de winkel!
Emotieloze beleggers hebben vertrouwen in hun methode
Een succesvolle belegger laat zich niet meer meeslepen door emoties bij koersbewegingen. Waarom? Omdat hun methode goed doordacht, getest en betrouwbaar is, zodat er geen ruimte is voor twijfel.
Wanneer je strategie gebaseerd is op grondige fundamentele en technische analyse, en je risico's duidelijk zijn afgebakend, weet je dat de markt grillig zal zijn, maar dat je methode bestand is tegen die schommelingen.
Het is net als een piloot die door turbulentie vliegt. Een onervaren piloot raakt in paniek en maakt misschien overhaaste beslissingen. Maar een ervaren piloot weet dat de turbulentie tijdelijk is en houdt de controle.
Zo werkt het ook bij het beleggen. Wanneer je volledig kunt vertrouwen op je methode, kun je kalm blijven, ongeacht de marktcondities.
De oplossing: Je methode verbeteren
Als emoties een rol spelen in je beleggingsbeslissingen, dan is het tijd om je methode onder de loep te nemen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Is mijn strategie goed onderbouwd? Begrijp ik de logica achter mijn beleggingskeuzes, of volg ik vooral andermans overtuigingen?
- Is mijn risicomanagement op orde? Heb ik duidelijke regels voor wanneer ik koop, verkoop of winst neem? Zonder deze regels kan elke marktbeweging een bron van angst of opwinding worden.
- Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn plan? Als je voortdurend zorgen hebt, kan het zijn dat je methode nog niet goed genoeg is of nog niet voldoende is getest.
Mijn persoonlijke ontwikkeling
Of je nu trader of belegger bent, je blijft denk ik altijd een student van de markt. Er is altijd iets nieuws te leren en manieren om beter te worden. Voor mij persoonlijk is dat een van de redenen waarom ik het zo interessant blijf vinden.
In de afgelopen jaren heb ik me gericht op het ontwikkelen van een robuuste methode waarmee ik koersbewegingen kan analyseren en goede momenten kan herkennen om te kopen, winst te nemen of te verkopen. Ook kan ik situaties identificeren waarin de risico’s te groot worden, zodat ik die kan afdekken.
Op dit moment ligt mijn focus echter op het verbeteren van mijn fundamentele analysevaardigheden. Ik merk dat ik op dit gebied nog onzekerheid ervaar, een emotie die me vertelt dat ik hier nog kan groeien.
Door mijn fundamentele analyse te verbeteren, kan ik meer vertrouwen hebben in de toekomstige ontwikkeling van aandelen en daar waar nodig ingrijpen als hier wat in verandert.
Conclusie: Emotieloos succes
Helemaal zonder emoties beleggen is misschien niet haalbaar, maar uit mijn persoonlijke ervaring blijkt dat de emoties die je ervaart je juist iets vertellen over de zwakheden in je methode.
Ze leggen de pijnpunten bloot, zodat je gericht aan de slag kunt om je aanpak te verbeteren. Door die emoties te herkennen en te begrijpen, krijg je de kans je strategie verder te verfijnen.
Wanneer je in staat bent je emoties uit te schakelen bij het nemen van beslissingen, weet je dat je een solide beleggingsmethode hebt ontwikkeld waarop je volledig kunt vertrouwen.
Praat mee in de community
Ik ben in dit kader ook wel benieuwd naar jullie persoonlijke verhalen. Herkennen jullie dit? Hoe zijn jullie hiermee bezig?

Meepraten?
Deel jouw ideeën met andere DLT beleggers of stel een vraag aan de schrijver van dit artikel binnen onze community.