Sparen of beleggen?

Sparen of beleggen?

De vraag die ik mezelf al een tijdje stel is waarom ik eigenlijk aan het beleggen ben geslagen? En het antwoord is eigenlijk tweeledig. Aan de ene kant doe ik het omdat ik het leuk vind en meer wil leren over beleggen. Aan de andere kant is het simpelweg de wens om rendement te halen uit geld dat ik niet nodig heb. Voor de toekomst.

Ik vind het vooral leuk om te doen en ik ben nieuwsgierig. Maar dit geldt vast niet voor iedereen die op dit moment aan het beleggen is. Ik had het er tijdens de podcast aflevering met Jasper ook al over, dat het best wel eens zou kunnen zijn dat veel mensen simpelweg aan het beleggen geslagen zijn, omdat ze op hun spaargeld geen rente meer kregen de afgelopen jaren.

Lage spaarrente duwde mensen naar beleggen

Doordat de spaarrente zo laag stond, werd iemand theoretisch gedwongen om op andere manieren z'n geld aan het werk te zetten. En de meest voor de hand liggende manier is dan beleggen. De afgelopen jaren heeft met name passief beleggen in brede ETF's een enorme sprong gemaakt. Veel beginnende beleggers hebben geen behoefte aan heel veel werk, moeite en risico om met vrij besteedbaar inkomen een beetje rendement te kunnen behalen.

Maar gaat het dan voor die mensen om beleggen of gewoonweg om het instrument dat ze rendement geeft? Ik denk, maar dat is een aanname, dat velen niet dagelijks of wekelijks met hun beleggingen bezig willen zijn. Ze vinden het misschien niet eens echt leuk genoeg. Ja, tuurlijk is het leuk om te zien dat je geld meer waard wordt en je zodoende aan vermogensgroei werkt. Dat voelt goed, verstandig en geeft perspectief.

Bij beleggen neem je risico. De een wat meer dan de ander, maar met bijvoorbeeld een brede Wereld-ETF beleg je in duizenden bedrijven wereldwijd. Zodoende beperk je het risico, maar krijg je toch rendement. Een rendement dat past bij het risico. Het ene jaar stijgt zo'n ETF met 10-20%, het andere jaar daalt het met 5-10%. Gemiddeld genomen kreeg je er de afgelopen twintig jaar zo'n 5-10% rendement voor terug.

Dat is leuk, maar toch denk ik dat de meeste (voornamelijke) passieve beleggers wellicht meer geneigd zouden zijn om hun zuurverdiende geld gewoonweg op een spaarrekening te zetten. Tenminste, als het wat zou opleveren. En hoeveel moet die rente dan zijn?

Twitter poll

Dus deed ik een Twitter poll om te kijken bij welke spaarrente mensen bereid zouden zijn om (tijdelijk) volledig te stoppen met beleggen.

Ondanks dat ik er een bepaalde verwachting bij had, waren de resultaten wel verrassend voor mij. Helemaal omdat een dergelijke poll zichtbaar is voor mensen die mij volgen en dus al interesse zullen hebben voor beleggen.

De helft van de respondenten zou bij een rente van 1-10% volledig stoppen met beleggen. Nu is zo'n range van 10% behoorlijk breed. Maar het doel was niet om uit te vinden bij welke procentpunten mensen zouden stoppen met beleggen. Het doel was om te zien of mensen überhaupt zouden stoppen met beleggen of gewoonweg (bij welke rente dan ook) zouden blijven beleggen.

Slechts 20% zou niet stoppen met beleggen, wat de rente op sparen ook zou zijn. En dat zou best eens een afspiegeling kunnen benaderen van het percentage aan mensen dat gewoonweg beleggen echt leuk en interessant genoeg vindt. Of het zijn mensen die volledig zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun rendementen en hoe ze dat behalen. Geen idee.

Deels terug naar sparen?

Als ik het op mezelf zou betrekken, dan zou ik niet stoppen met beleggen. Daar vind ik het veel te leuk en interessant voor. Maar, ik zou wellicht wel een deel van mijn beleggingen op een spaarrekening zetten, zodra de spaarrente tussen de 5-10% zou zijn. In feite zou ik daarmee hetzelfde rendement hebben als in een brede wereld-ETF of mijn pensioen-beleggingsrekening, maar dan tegen een lager risico. Met de rest zou ik dan veel meer risico nemen, omdat het grootste deel van mijn geld al passief staat te verdienen bij de bank.

Ik kan geen perfecte conclusie trekken uit een dergelijke poll, maar ik heb zo'n vermoeden dat veel (passieve) beleggers er toch voor zouden kiezen om weer te gaan sparen, mocht het ooit zover komen dat de spaarrentes weer gaan stijgen. Al helemaal in tijden van veel onzekerheid, zoals de laatste tijd het geval is. De vraag is altijd hoeveel risico iemand bereid is om te nemen voor een beetje rendement / rente. De hoogte van dat rente-percentage is daarbij, denk ik, bepalend voor velen.

Dus stel jezelf eens de vragen: “als de rente op sparen morgen weer aantrekkelijk zou zijn, zou ik dan nog steeds risico willen nemen om te beleggen? Of zou ik (een deel) van mijn geld terugstorten op een spaarrekening?”

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in