Slaaptips voor beleggers

Met deze tips lig je niet meer wakker van je beleggingen.

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Niets zo vervelend als wakker liggen van je beleggingen. De onrust of je niet te veel risico neemt, twijfel over een aan- of verkoop, het rotgevoel van een stevige daling, enzovoort. Ik heb hier ook zeker mee te maken gehad. Maar nu totaal niet meer. Ik vertel je graag aan welke inzichten dat te danken zijn. 

Zet een strategie neer die bij je past

Een goede strategie geeft veel rust. Een strategie die past bij jou als belegger en bij je doelen. Dus bepaal bijvoorbeeld hoeveel procent je in de ‘aanval’ zet (groeibedrijven, crypto bijvoorbeeld) en wat je aan verdediging hebt staan (ETF’s, dividendaandelen bijvoorbeeld). Kijk ook vooral welke volatiliteit je aankunt en prettig vindt.

Zelf vind ik het fijn om een stevige basis te hebben met ETF’s en kwaliteitsaandelen. Dat geeft me dan ook meer ruimte om risico’s te nemen in het groeideel van mijn portefeuille. Kies vooral een balans die bij je past. Lig je toch weer een keer wakker? Dan stuur je gewoon wat bij richting stabiliteit en behoud.

Maak je portfolio niet te afhankelijk van één positie

Het is goed om niet te zuinig in te zetten op posities waar je echt in gelooft. Maar toch blijft spreiding het gouden woord voor nachtrust. Pakt een keuze toch niet zo uit als je denkt? Dan heb je altijd nog andere posities die je alsnog een mooi rendement kunnen bezorgen. Normaal gesproken wordt een positie van 10% al snel als groot gezien. Maar ook hier geldt: doe wat goed voelt. 

A Modern Guide to Portfolio Diversification

Stop met korte termijn ‘koopjes’

Ik vond het zelf leuk om met ongeveer 10% van mijn portfolio wat flexibeler te handelen. Dus vooral inspelen op kansjes in de markt om zo snel wat extra geld te verdienen. En wat denk je? Die 10% kostte me de meeste stress... Je investeert dan toch in bedrijven waar je niet echt in gelooft en die je minder goed kent.

Vaak vallen dit soort buitenkansjes nog best tegen ook. Of duurt het extreem lang tot ze uiteindelijk ook echt herstellen. Ik heb zelf dit hele ‘flexibele deel’ van mijn portefeuille weggedaan en koop alleen waar ik echt in geloof. Werkt (voor mij) veel beter! 

Ben voorbereid op een crash/correctie

De meeste mensen die ik spreek over beleggen beginnen meteen over de angst voor een beurscrash. Of die angst terecht is laat ik even in het midden, maar het is goed om je hier in ieder geval op voor te bereiden. Want vroeger of later ga je er toch echt mee te maken krijgen. Geen leuk gevoel als je hele portefeuille ineens -50% gaat.

Maar zolang je horizon nog lang genoeg is, biedt dit juist een geweldige kans om goedkoop bij te kopen. Ben dus vooral niet bang voor een crash. Of je moet nog een vrij korte horizon hebben. In dat geval is het vooral verstandig je portefeuille hier dan op aan te passen. 

Beginners

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.