Dit zijn onze voorspellingen voor 2024

Wat worden de best performing assets? Wordt 2024 beter dan 2023? We blikken vooruit op het nieuwe jaar.

Jasper Twan
Jasper / Twan

Inhoudsopgave

Er staat ons een spannend jaar te wachten, met de nodige events die impact hebben op de beurs.

In het verkiezingsjaar in de VS is het vaak zo dat een crash in de economie en op de markten geen goede combinatie vormt met herverkiezing. Verkiezingsjaren draaien om het 'kopen van stemmen', en dat bereik je door mensen een goed gevoel te geven, dus door een markt en economie die beiden goed presteren.

Er is ook de mogelijkheid van een recessie of een bijna-recessie, met een harde of zachte landing. Centrale banken zouden mogelijk de rente kunnen verlagen. Wat inflatie betreft, deze blijft hetzelfde of daalt mogelijk nog wat.

Black swans, onvoorspelbare gebeurtenissen met grote impact, zijn altijd een 'disclaimer' als het gaat om het managen van verwachtingen en het doen van voorspellingen, omdat ze niet te voorzien zijn.

Wetende dat dit eraan zit te komen in 2024, wat zijn onze verwachtingen van dit nieuwe beursjaar?


Hoe ziet het jaar 2024 eruit?

Twan: In 2023 hadden we een fantastisch eerste halfjaar en een sterk laatste kwartaal, met uitzondering van het derde kwartaal (augustus/september), dat minder was.

De start van het nieuwe jaar zou wellicht anders kunnen zijn dan in januari 2023. Toen begonnen we het jaar met depressieve koersen in december 2022, gevolgd door een opluchtingsrally in januari.

Op dit moment heerst er extreme hebzucht op de markt; veel staat hoog en er is een aanzienlijke hoeveelheid hype en 'hopium'. Dit moet doorgaans eerst afkoelen voordat we verder kunnen met de bullmarkt in risicovollere beleggingen.

Daarom zouden we in januari en februari wellicht het tegenovergestelde kunnen zien van wat er vorig jaar gebeurde. Maar ja, who knows?

Jasper: Ik vermoed zelf dat het eerste halfjaar van het jaar vrij stabiel zal blijven, totdat de effecten van de dalende rente en de verhoging van de liquiditeit echt sterk merkbaar zijn. Pas in het derde en vierde kwartaal zal het grootste deel van de rendementen te behalen zijn, uitgaande van dit scenario.

Tegelijkertijd bestaat er nog steeds veel onzekerheid. Zo kunnen de Bitcoin en Ethereum ETF's afgekeurd worden, en ligt er nog steeds het risico van een sterke recessie op de loer. Daarnaast blijven er problemen in onder andere Oekraïne en het Midden-Oosten, zijn er spanningen tussen China en Taiwan, en kampt China met grote financiële uitdagingen.

Kortom, een sterk 2024 is geen garantie.


Welke assets gaan outperformen in 2024?

Twan: Als de macro-economische situatie niet onstabiel wordt door onvoorziene gebeurtenissen zoals oorlogen of het instorten van banken, denk ik dat de grootste kanshebbers voor groei in 2024 zijn:

  1. Crypto: Deze staan nog steeds onder hun all-time high en met een Bitcoin ETF die mogelijk binnenkort verschijnt, kan de tweede helft van het jaar veel explosieve groei brengen.
  2. Tech aandelen: Meer risicovol gedrag in de markt komt vaak de technologie-aandelen ten goede. Vooral de kleinere technologiebedrijven, die verder op de risicocurve liggen, zouden bovengemiddeld goed kunnen presteren.
  3. Small caps: Deze kunnen een inhaalslag maken ten opzichte van de mega- en large-cap aandelen.

Jasper: Voor 2024 zijn crypto, small caps en hypergrowth aandelen mijn keuze.

  1. Crypto lijkt bijzonder goed te gedijen in een omgeving met hogere liquiditeit en een risk-on scenario.
  2. Small caps zijn in de afgelopen twee jaar enorm afgestraft, maar sommige hebben zich in de afgelopen maanden al sterk hersteld; ik verwacht dat hun koersen over het algemeen zullen blijven stijgen in 2024.
  3. Hypergrowth aandelen die zijn afgestraft vanwege hun verliesgevendheid, maar die dichtbij winstgevendheid zitten of een positieve vrije kasstroom hebben, zullen naar verwachting ook sterk presteren in dit scenario. Ik zie een aantal van deze bedrijven als de nieuwe 'lievelingen' van de markt worden.

Van welk asset in ons portfolio verwachten wij het meest?

Twan: In mijn portfolio verwacht ik voor 2024 het meest van Bitcoin. En als Bitcoin een van de winnaars wordt in 2024, dan zullen ook de miners het goed doen (DAVV ETF).

Jasper: Hoogste verwachtingen in mijn portfolio voor 2024 zijn Ethereum en AST Spacemobile.

De reden waarom ik zwaar geïnvesteerd ben in beide posities en vermoedelijk ook voor langere tijd zal blijven, is dat ik een outperformance van Ethereum ten opzichte van Bitcoin verwacht. Ook verwacht ik dat AST SpaceMobile een 'make or break' jaar zal doormaken. Dit wordt een 10X of wordt praktisch waardeloos.


Wordt 2024 een beter jaar dan 2023?

Twan: Ik denk van wel. Inflatie daalt, rentes mogelijk ook, we hebben een verkiezingsjaar in de VS en er staat nog een berg geld aan de zijlijn in onder andere Money Market Funds en spaarrekeningen met hogere rentes.

Misschien wordt het geen beter jaar in de diepte (in absolute winsten), maar in de breedte: met name omdat ik verwacht dat ALS alles klikt volgend jaar, er veel meer mensen en beleggingen mee zullen doen aan de stijging dan in (de eerste helft van) 2023.

Met de kanttekening dat we geen dramatische black swans krijgen (Covid, oorlog etc). Het wordt denk ik een volatieler jaar dan 2023.

Jasper: Nee, ik denk het niet. Omdat 2023 volgt op een dramatisch 2022, is het logisch dat het herstel ook sterk is. De Nasdaq en S&P staan op een all-time high, tech-aandelen zijn over het algemeen duur, en er zijn weinig koopjes te vinden. Dus ik vermoed eerder dat er een paar sterke outperformers zullen zijn in het komende jaar, dan dat de gehele aandelenmarkt het fantastisch doet.

AandelenCrypto

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.