De week van: Nvidia

Het was een jaar geleden, ik weet het nog goed. Ik zag het aandeel Nvidia stijgen en dacht: "dit is een bubbel, die koers kan nooit ondersteund worden door fundamentele cijfers".
De week van: Nvidia

En toen kwam Nvidia ineens met kwartaalcijfers (Q2) waar iedereen even van achterover sloeg. Ineens was daar niet alleen maar hype en verwachting, maar ook daadwerkelijk omzet en winst om de koersstijging mee te ondersteunen.

Nvidia - Earnings Per Share (winst per aandeel)

Het was ineens een kwartaal-op-kwartaal verdubbeling van de winst per aandeel en omzet. De verwachtingen werden ruimschoots overtroffen, terwijl die op zichzelf al vrij fors waren. Hier leek iets mis, want zo goed kon het toch niet zijn?

"Dan zal het de komende kwartalen wel lastig worden voor ze om dit te blijven waarmaken".

Inmiddels heeft Nvidia zijn kwartaalcijfers voor Q4 2023 bekend gemaakt en ja, het wordt wat lastiger. De groei is minder indrukwekkend dan voorheen, maar nog steeds enorm sterk. Artificial Intelligence, Large Language Models (LLM, zoals ChatGPT) en de aangesterkte behoefte naar hun chips geven de bedrijfscijfers nog altijd opwaarts momentum.

Nvidia - Revenue (omzet) per kwartaal

En toch is het ook wel ergens beangstigend om te realiseren dat zo'n beetje de richting van de gehele aandelenmarkt afgelopen week bepaald zou worden door de kwartaalcijfers van een enkel bedrijf. Dat klinkt (en is) misschien niet helemaal gezond.

Maar ach, het feestje lijkt nog even door te kunnen en helemaal uit gebakken lucht blijkt het dus niet te bestaan.

Dat kunnen we niet zeggen van alle bedrijven aan de beurs, maar er zijn toch ook wel heel wat goede cijfers naar buiten gekomen, de afgelopen maand.

De markten

Sinds de "dip" in oktober 2023 is de S&P500 zo'n 23% gestegen, in krap vier maanden tijd. En daarmee staat het alweer 5% boven z'n vorige record. De NASDAQ steeg in diezelfde tijd 28% en staat bijna 8% boven het oude record (van november 2021).

Dat zijn indices en die doen meestal "het gemiddelde", dus de uitslagen bij individuele namen is altijd gemixt. De som van uitschieters en achterblijvers bepaalt het gemiddelde rendement, maar je kunt niet ontkennen dat het vrijwel dezelfde namen zijn die al ruim een jaar aan het roer staan.

Meta, Microsoft, Nvidia, Broadcom, Eli & Lilly staan allemaal op All Time Highs en zitten ALLEMAAL in de top 10 van zo'n beetje ALLE brede (Wereld) ETF's. Hierdoor doen ook de "veilige" ETF's het goed qua rendement. Zowel dit jaar als over de laatste jaren genomen.

De IWDA ETF - Een jaarlijks rendement van +12,8% over de afgelopen vijf jaar (zelfs inclusief de corona-dip en bearmarket van 2022)

IWDA, een van de meest populaire Wereld-ETF's, doet dit jaar al +8%. Vorig jaar deed het al +20%. Waarom? Omdat al die grote namen in de top holdings van die ETF's zitten. Zonder die namen zou het een frisje zonder prik zijn.

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in