De week van: Jerommeke

Altijd wanneer Jerome Powell van de Federal Reserve z'n mond open trekt, houdt heel Twitter/X z'n hart vast. Toch, elke keer als hij zijn woorden afwachtend en voorzichtig blijken (zoals de laatste zes maanden elke keer het geval was), schiet de markt erna direct omhoog.

Twan
Twan

Waarom hangen we allereerst als beleggers zo aan de lippen van een persoon? Ik denk dat het ergens wel logisch is, omdat we uit een periode komen waarin de beslissingen van de Centrale Banken heel bepalend waren voor de koers van de markten. Die periode werd gekenmerkt door de snelste stijging van rentes in de afgelopen decennia en een zeer snelle verkrapping van liquiditeit in de markt. De snelheid en daadkracht was een verrassing voor de markten.

Aandelen, crypto, edelmetaal en andere beleggingen houden daar niet van. Niet van snel stijgende rentes en al helemaal niet van een verkrapping van financiële condities.

Sinds het besluit van de FED om de rente even niet meer verder te verhogen, in juni 2023, is er opluchting ontstaan onder beleggers. Even geen gedoe meer, even weer voorzichtiger met de voet op het gaspedaal.

Fed Pauses Interest Rate Hikes For First Time In Over A Year—But Signals More May Still Come
Interest rates are sitting at the highest level since 2007.

Rente-pauze aangekondigd in juni 2023 - gevolgd door "meer maatregelen sluiten we niet uit". Die maatregelen zijn sindsdien uitgebleven en de markt zegt nu ook "bullshit".

Geen verrassing? Dan door!

Toch kan er wel degelijk ineens een verrassende boodschap uit de mond van Jerommeke komen. Eentje die de markt op het verkeerde been zet. Ook daar houden beleggers niet van: een "nasty surprise".

Over het algemeen denk ik echter dat de retoriek van Jerome Powell en de beslissingen van de Centrale Banken wereldwijd, inmiddels grotendeels wel ingeprijsd zijn in de markt. De vraag is wellicht niet zozeer OF ze de rente gaan verlagen, maar wanneer.

De markt geeft het nu een 10% kans dat de rente verlaagd zal worden in mei. Dit verandert continu, dus volg het zelf (als je wilt) via de CME FedWatch Tool

De vraag lijkt niet of er ruimere financiële condities zullen komen (en al zijn), maar HOE ruim. Zodoende zie je direct na de persconferenties een soort van "ok, en nu dooorrrr"-stemming op de markt.

Natuurlijk, onderliggend is er nog steeds een hoop mis. Kleinere banken hebben het moeilijk, er ligt een enorme berg schulden op tafel met hoge rentes die zorgen voor gigantisch veel problemen. En daarom is de FED voorzichtig in z'n uitspraken en besluiten.

De overheids-schuld van Amerika groeit alsmaar door
The U.S. national debt is rising by $1 trillion about every 100 days
The nation’s debt now stands at nearly $34.4 trillion.

Dit bericht is alleen voor Members

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen