De week van: Bitcoin ETF, inflatie en groene beurzen

Twan
Twan

Of je er nou iets mee hebt of niet, je moet wel onder een steen hebben gelegen om niet meegekregen te hebben dat er nu voor het eerst (spot) Bitcoin ETF's gelanceerd zijn.

Het is in mijn bijna 18 jaar beleggen de eerste keer dat er een asset class is die validatie krijgt vanuit een overheidsinstelling (SEC), aangeboden wordt door 11 van de grootste vermogensbeheerders ter wereld en TOCH nog altijd extreem veel controverse oproept bij mensen.

Voor velen is Bitcoin nog altijd iets voor criminelen (misschien dat daarom de grote jongens erin willen? 😉), is het een overduidelijk piramidespel en kost het vele cavia's ter wereld elke dag het leven. Ok, dat laatste heb ik niet ge-fact-checked.

Mathijs Bouman lijkt geen fan van Bitcoin te zijn ;-)

Inflatiecijfer Amerika valt tegen

De markten leken aan het begin van de week weer even de weg omhoog gevonden te hebben, maar ineens kwam daar op donderdag toch een verrassend nieuwtje: de inflatie in de VS is weer eens gestegen. De verwachting was dat ze in december op +3,2% zouden uitkomen (november was +3,1%), maar dit bleek toch wat hoger te liggen: +3,4%.

Nu kun je denken: "who cares", het zijn een paar cijfers achter de komma. Het idee achter dit soort indicatoren is natuurlijk dat de Centrale Bank (FED) er alles aan gelegen is om met hun tools ervoor te zorgen dat de inflatie daalt. En al helemaal in een verkiezingsjaar (2024) is nieuws over een oplevend en stijgend kostenpeil niet wenselijk.

De markten vinden dit doorgaans ook niet leuk, omdat we al hebben gezien in voorgaande jaren dat een stijgende inflatie mogelijk bestreden kan worden met een stijgende rente (een van de tools van de FED). En stijgende rentes zijn geen vriend van risico-instrumenten zoals de aandelenmarkten en crypto.

Dit bericht is alleen voor Members

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen