Keuzestress: welke beurs moet ik kiezen?

Tradegate? Frankfurt? Amsterdam? Je hebt vaak meerdere beurzen waar je jouw aandelen kan kopen. Maar wat zijn de verschillen en wat zijn de potentiële valkuilen? Herman licht het toe.

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Een beetje beursbedrijf heeft tegenwoordig meerdere noteringen. Denk bijvoorbeeld aan Europese bedrijven die genoteerd zijn in de VS, of andersom: Amerikaanse bedrijven die ook op verschillende Europese beurzen verhandeld worden. En dan heb je nog een ‘beurs’ als Tradegate. Maar welke notering kun je nou het beste kiezen?

Laat ik je meteen geruststellen: echt heel nat kun je hier niet gaan. Maar dat betekent niet dat er geen geld te besparen is. Laten we kijken naar de belangrijkste redenen om voor een bepaalde beurs/notering te kiezen.

Transactiekosten: van 1 tot 5 euro

De transactiekosten verschillen behoorlijk per beurs. Hieronder zie je een overzicht van de transactiekosten bij DEGIRO. Als je een beetje actief handelt/belegt, kunnen de verschillen behoorlijk oplopen. Hier valt dus potentieel wat euro’s te besparen.

Kosten bij DEGIRO per mei 2024

Aansluitingskosten: 2,50 per beurs

Voor elke beurs waarop je handelt, betaal je jaarlijks aansluitingskosten. Over het algemeen bedragen deze kosten €2,50 per beurs per jaar. Dus het is handig om het aantal beurzen waarop je actief bent beperkt te houden.

Handelsvolume: hoe meer, hoe beter

Hoe meer er op de betreffende beurs in het aandeel wordt gehandeld, hoe beter. Je kunt je aandelen dan sneller kopen of verkopen. Ook is de ‘spread’ waarschijnlijk kleiner, wat betekent dat het verschil tussen de bied- en laatkoers minder groot is. Hierdoor betaal je minder kosten aan je broker.

Op dit vlak is het vaak handig om te kiezen voor de thuisbasis van het aandeel.

Valuta: ga niet onnodig geld wisselen

Wil je een Europees aandeel kopen, zoals ASML? Dan is het (in ieder geval op valutagebied) handiger om dit gewoon in euro’s te doen. Als je in dollars koopt, loop je het risico van valutaschommelingen. Dus als de dollar ten opzichte van de euro fluctueert, heeft dit invloed op je rendement.

Euro Hits Parity With U.S. Dollar for First Time in 20 Years - The New York  Times

Andersom, dus als je een Amerikaans aandeel met een Europese notering koopt, is een dollar-risico niet helemaal te vermijden. Wanneer de wisselkoers verandert, wordt dit weerspiegeld in de koers van het aandeel dat op de Europese beurs genoteerd staat.

Openingstijden: welke handelstijd komt jou het beste uit?

Bij een VS-notering kan het soms vervelend zijn dat je pas vanaf 15.30 uur kunt handelen. Als je wat meer flexibiliteit wilt, kan een Europese notering uitkomst bieden. Of je kunt kiezen voor Tradegate, waar je van 8 tot 22 uur kunt handelen.

Aan Tradegate kleven echter ook enkele nadelen...

Tradegate: langer open met lagere volumes

Tradegate is een alternatief handelsplatform. Dit lijkt niet per se de beste optie, voornamelijk vanwege het lagere handelsvolume. Hierdoor hanteert de beurs een hogere spread, waardoor je meer betaalt of minder ontvangt voor je aandelen.

Verder biedt Tradegate weinig voordelen. De transactiekosten zijn met €3,90 niet bijzonder voordelig en je betaalt ook gewoon de €2,50 aansluitingskosten.

Conclusie

In de meeste gevallen lijkt het kopen van de thuisnotering de beste optie. Je hebt dan vaak het hoogste handelsvolume en de notering in de originele valuta. Waar je nog op kunt letten: probeer het aantal beurzen te beperken en kijk naar de transactiekosten per beurs.

Beginners

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.