De communicatie rond zo’n traject is helaas vaak vaag en onduidelijk. Maar geen zorgen: in deze handleiding doorlopen we de stappen van een spin-off.
Wat is een Spin-off?
First things first: wat is een spin-off? Bij een spin-off maakt het moederbedrijf van een divisie of onderdeel een eigen onderneming. De spin-off dus. De gedachte hierachter is vaak dat de spin-off en het moederbedrijf apart meer waard zijn dan samen. Andere redenen kunnen zijn wettelijke eisen, belastingvoordelen, het afsplitsen van onderdelen die niet (meer) bij de kernfocus van het bedrijf passen, of het geschikt maken van een onderdeel voor verkoop.
Spin-offs zijn doorgaans succesvol. Uit een uitgebreid onderzoek van de Purdue University is gebleken dat spin-off-aandelen het gemiddeld 10% per jaar beter doen dan de Amerikaanse beurs. Niet slecht!
• ASML (van Philips)
• Ferrari (van Fiat)
• PayPal (van eBay)
• Signify (van Philips)
Wat merk jij als aandeelhouder van een spin-off?
Dit artikel is een handleiding omdat de communicatie rond spin-offs vaak niet duidelijk is. Vanuit je broker hoef je niet veel te verwachten, dus we nemen je mee door de stappen. Wat alvast goed is om te weten: in tegenstelling tot bij een emissie (lees hier meer over), hoef je bij een spin-off in principe niets te doen.
Fase 1: Het bedrijf kondigt een spin-off aan
Het bedrijf maakt bekend dat er een spin-off aankomt. Let op: hier krijg je geen bericht over van je broker. Zit je niet bovenop je aandelen? Dan kun je dit nieuws nog weleens missen.
Het bedrijf deelt gewoonlijk het doel van de spin-off, welk onderdeel van het bedrijf wordt afgesplitst en wanneer dit zal gebeuren. De koers kan hierop reageren: vindt de markt de spin-off een goed idee of niet?
Fase 2: Er worden meer details bekendgemaakt
Zijn niet meteen alle details bekend? Dan gebeurt dat in fase 2, de tijd tussen de aankondiging en de daadwerkelijke spin-off. Denk hierbij aan consequenties voor jou als aandeelhouder. Hoeveel aandelen krijg jij in het nieuwe bedrijf?
Bijvoorbeeld: voor elke vijf aandelen in het moederbedrijf krijg je één aandeel van het nieuwe bedrijf. De verhouding verschilt per spin-off en is afhankelijk van de (ingeschatte) waarde van het afgesplitste deel ten opzichte van het gehele moederbedrijf.
Het kan nu ook gaan rommelen in de broker-app. Er verschijnen alvast ‘claims’ op de nieuwe aandelen. Vaak koop je die automatisch voor 0 euro. De claims staan nog op naam van het moederbedrijf.
Een recent voorbeeld is waterstofbedrijf NEL ASA die Cavendisch Hydrogen ASA ‘off spinde’. De claims verschenen toen onder de naam ‘Nel ASA non tradeable’, rechtstreeks in je portfolio.
Fase 3: De spin-off is een feit
De claims worden nu automatisch verkocht (ook voor 0 euro) en de aandelen van het nieuwe bedrijf verschijnen. Dus in het voorbeeld hierboven: de claims ‘Nel ASA non tradeable’ werden gratis verkocht en de aandelen van Cavendish Hydrogen verschenen. Je claims worden dus in feite ingeruild voor aandelen in de spin-off.
Zonder iets te doen heb je een verzameling nieuwe aandelen binnengehaald. Hoppa!
Maar uiteraard bestaat er niet zoiets als een gratis lunch...
Fase 4: Gevolgen voor de koers
Op de dag van de spin-off corrigeert de koers van het moederbedrijf zeer waarschijnlijk. De spin-off is nu geen onderdeel meer van het bedrijf en dus is het bedrijf minder waard.
De koers van de spin-off kan, vooral in de eerste dagen, behoorlijk volatiel zijn. Dit is namelijk het eerste moment dat de aandelen kunnen worden verhandeld. Het is dan ook voor de markt nog even zoeken naar de waarde van het aandeel.
Maar zoals gezegd: spin-offs doen het over het algemeen goed. Dus geloof jij in de nieuwe onderneming? Dan is er eigenlijk helemaal geen actie nodig. Misschien heb je wel de nieuwe ASML in handen!
Succes met je nieuwe aandelen!