De week van: Geld, tijd & energie

Het houdt ons allemaal bezig: geld!
De week van: Geld, tijd & energie

De enige juiste beschrijving van geld is wat mij betreft: onze gespendeerde tijd en energie, in een vorm die universeel inwisselbaar is.

Die abstracte vorm (in ons geval Euro’s) wordt universeel geaccepteerd en dus kun je het direct inwisselen voor wat je nodig hebt of wilt hebben. Of je bewaart het om in de toekomst te ruilen voor goederen en diensten die je dan pas nodig hebt.

Maar dan het probleem: geld verliest elk jaar koopkracht. Zo is het nou eenmaal ontworpen. Centrale Banken, commerciële banken en overheden zorgen voor verruiming en verkrapping van de hoeveel geld die door het financiële systeem stroomt.

Geld verliest z’n waarde

Al ruim honderd jaar verliest ons huidige geld, door deze praktijken, z’n waarde.

Door geld te ontwaarden (koopkracht te verminderen van elke Dollar/Euro/Yen etc), devalueert men de tijd en energie die mensen besteed hebben om aan dat geld te komen.

Stel je voor: iemand werkt een uur om eten te kunnen kopen. Een paar jaar later moet diezelfde persoon twee uur werken voor datzelfde eten of kan hij voor één uur werk slechts de helft van het eten kopen.

Vervang een uur door jaren en eten door een huis of wat dan ook veel geld kost. Ik weet de exacte cijfers niet uit mijn hoofd, maar waar vroeger een gemiddeld gezin op 1 inkomen een huis kon kopen, moeten nu twee mensen fulltime werken om een huis te kunnen betalen.

Geld is in rap tempo z’n waarde verloren, omdat we wereldwijd biljoenen aan nieuw geld “in omloop” hebben gebracht. De schulden zitten ons tot boven de neklijn en iedereen heeft eraan meegedaan: overheden, bedrijven en particulieren.

M2 geldhoeveelheid van de vier grote Centrale Banken (US, EU, Japan, China)

Geld lenen

Geld lenen was een hele tijd “gratis”, doordat de rente op leningen lager was dan de inflatie. Geld lenen was dus eigenlijk aantrekkelijker dan geld verdienen, omdat verdienen veel tijd + energie kost.

Verder lezen? Meld je gratis aan

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in