#FRONTIER: Digital Assets

Alles om ons heen digitaliseert. We zijn inmiddels gewend aan veel dingen - digitale communicatie, digitale betalingen, digitaal bestellen. Maar één aspect lijkt wat lastiger op gang te komen: digitaal eigendom. Al lijkt 2025 wel het jaar te worden van de doorbraak.
#FRONTIER: Digital Assets

Als Millennials kwamen we voor het eerst in aanraking met ‘digitaal bezit’. Toch zullen velen uit mijn generatie nog steeds het gevoel hebben dat bezit tastbaar moet zijn om waarde te hebben. Iets dat je kunt vasthouden.

Voor Gen Z en Gen Alpha is dat anders. Zij zijn volledig opgegroeid in een digitale wereld, waar ze vanaf jongs af aan online leven, games spelen met vrienden (geen nerdhobby meer, gewoon de norm), en hun digitale identiteit op social media net zo serieus nemen als hun echte uiterlijk.

Hoe hun avatar eruitziet in Roblox? Net zo belangrijk als hoe ze ‘s ochtends voor de spiegel staan. Klinkt allicht heel gek, maar het is de nieuwe werkelijkheid.

New Roblox report finds Gen Z users prioritize styling their virtual avatars over themselves in the physical world
Most Gen Z users reported that styling their Roblox avatar was more important to them than styling themselves in the physical world.

Digitaal eigendom = waardevol eigendom. En die verschuiving is pas de afgelopen jaren echt zichtbaar geworden. Jongere generaties hechten steeds meer waarde aan digitale bezittingen, en dat verandert de spelregels.

Wat gebeurt er als een hele generatie opgroeit met de overtuiging dat digitale waarde net zo belangrijk is als fysiek bezit? Dan ontstaan er marktkansen die velen – door hun achtergrond – pas laat zullen beseffen.

En daar ligt voor beleggers juist de mogelijkheid om voorop te lopen.

NFT's, ken je ze nog?

Laten we beginnen met een test. Hoeveel van deze afbeeldingen herken je? 👀

Dit zijn vier van de duurste en bekendste afbeeldingen uit de vorige bull cycle. NFT's, ofwel "non-fungible tokens", waren de allereerste keer dat de massa in aanraking kwam met digitale assets van waarde.

Althans, waarde... gepercipieerde waarde. Want niet veel mensen durven nog te praten over NFT's of die mooie plaatjes waar ze destijds honderden tot duizenden euro's voor hebben betaald.

En ja, zelf heb ik ook een paar NFT's in mijn bezit gehad. Gelukkig heb ik daar niet volop op gespeculeerd, maar alleen wat NFT's gekocht voor een paar dollar of van artiesten die ik waanzinnig tof vind. Voor mij gaf het een blik in de toekomst.

Waar NFT's vaak werden gezien als leuke plaatjes, beschouwde ik ze meer als digitaal eigendom.

Een NFT is voor mij meer een bewijs of een digitale sleutel. Vanaf dat moment begon bij mij het idee te rollen: digitaal eigendom kan echt de toekomst zijn.

Ik snap het als je denkt: "NFT's, tokenization, wat een onzin allemaal. Waarom?!". Maar in deze serie zul je af en toe uitgedaagd worden om je eigen kijk te houden op innovaties die je nu misschien als onzin afdoet.

Met de kans dat je wel eens verrast kan worden. ;-)

RWA als investeringen

In deze #FRONTIER wil ik vooral de aandacht vestigen op real-world assets (RWA's) vanuit een investeringsperspectief, als een digitaal bewijs van investeringen. Dit kan simpelweg alles zijn wat waarde heeft in de fysieke wereld: van een waardevol kunstwerk tot een wolkenkrabber in Rotterdam. Tokenisering maakt deze spullen digitaal “verdeelbaar.”

Er zijn nog veel meer manieren waarop tokenization een rol kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van diploma's en eigendomsakten van je huis.

Of kijk naar de entertainmentindustrie: het kopen en bewaren van concerttickets, of als je in games zoals Roblox of Counter Strike (vergis je niet, gaming is een mega-industrie) zelf de eigenaar blijft van items die je aan anderen kunt verkopen.

Maar omdat de financiële markt hoogstwaarschijnlijk de eerste grote adopter zal zijn, leg ik daar nu de nadruk op.


⏬ Wat ga je lezen in dit artikel?

  • Waarom zijn real-world-assets een megatrend?
  • Waarom gaat het nu écht gebeuren?
  • Voorbeelden uit de praktijk
  • Hoe kan je erin investeren?

Verder lezen? Ga voor PLUS


Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in