FIRE: minder uitgeven, meer beleggen

Boekrecensie: De weg naar financiële vrijheid

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Wakker worden en niets meer moeten. Geen vroege wekker, niet de hele dag op kantoor; alle tijd om te doen waar je zin in hebt. Klinkt goed? Volgens de FIRE-community is dit voor iedereen te bereiken. In ‘De weg naar financiele vrijheid’ vertelt auteur Scott Rieckens over zijn ervaringen op weg naar een vroeg pensioen.

Met dit boek leer je: 

  • Hoe makkelijk het is om geld te besparen
  • Hoe moeilijk het is om écht veel geld te besparen
  • Welke uitdagingen je op weg naar FIRE kunt tegenkomen

Het lijkt steeds populairder te worden in de investeerderscommunity: FIRE (Financial Independence, Retire Early). Oftewel: minder geld uitgeven en zoveel mogelijk investeren om eerder te kunnen stoppen met werken. Het spreekt ook best tot de verbeelding: je geld niet in dure spullen stoppen, maar gebruiken voor meer vrije tijd. 

In vuur en vlam

Dat leek documentairemaker Scott Rieckens ook wel wat. Deze welgestelde Amerikaan had samen met z’n vrouw een heel aardig inkomen, maar gaf alles net zo snel weer uit. Toen hij via een podcast in aanraking kwam met FIRE besloot hij het roer om te gooien. Met andere woorden: flink minder gaan uitgeven en alles wat overblijft investeren. 

In ‘De weg naar financiële vrijheid’ lees je zijn verhaal. Het is namelijk niet niks om je uitgaven tot ‘FIRE-niveau’ terug te brengen. Zo verhuizen ze naar een (goedkopere) plaats/woning, gaat de BMW de deur uit en moet ook het abonnement op de bootclub eraan geloven. 

Interessante ingrediënten, saaie vertelling

Je zou zeggen dat dit ingrediënten genoeg biedt voor een interessant boek. Helaas is dit maar gedeeltelijk waar. Je merkt namelijk dat Rieckens geen echte schrijver is. De spannende keuzes die hij en z’n vrouw moeten maken komen nooit echt tot leven. Het blijft een beetje een saaie verteller. Jammer, want zoals gezegd; aan de ingrediënten ligt het niet. 

In het boek staan ook korte verhalen van andere FIRE-aanhangers. Helaas zijn ook die stukjes weinig interessant. Het blijft erg oppervlakkig en is erg saai opgeschreven. Zo blijft er eigenlijk weinig leuks over. Ik denk dat het boek vooral geschikt is voor mensen die al bekend zijn met FIRE en meer inzicht willen over waar je zoal tegenaan kunt lopen. 

Familie Rieckens zelf loopt bijvoorbeeld vast als ze beseffen wat ze uit ‘moeten’ geven aan kerstcadeaus. Of als ze moeten bepalen waar ze precies gaan wonen; welke plek is fijn én goedkoop genoeg. Wat dat betreft heeft het boek wel iets te bieden. Een echte pageturner of handige gids wordt het alleen nooit. 

Conclusie

‘De weg naar financiële vrijheid’ weet qua inhoud en schrijfstijl niet te overtuigen. Wil je met het onderwerp aan de slag? Dan zou ik ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma aanbevelen. Dit boek is beter geschreven, concreter en een stuk leerzamer. 

Hold
Aandelen

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.