Het nieuwe jaar begint met een valse start

In de eerste week van 2024 zien we rode cijfers op de beurs. Van optimisme lijkt de stemming een beetje terughoudender te zijn geworden. Hoe zag de week eruit?

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Met een krachtige eindejaarsrally in ons geheugen, waren veel investeerders optimistisch gestemd voor 2024. Tot op heden lijkt het er vooral op dat we stilstaan, met zowel aandelen als cryptovaluta die voornamelijk rode cijfers laten zien.

Een valse start bij aandelen

Bij de aandelen valt op dat het merendeel van de Nasdaq 100-aandelen dit jaar in het rood staat. Slechts 15 van de 100 genoteerde aandelen laten positieve cijfers zien. Vooral de grootste verliezen doen zich voor in de semiconductors.

Aandelen die het jaar enigszins sterk zijn begonnen, zijn voornamelijk te vinden in de farmaceutische en energiesector.

Ook bij de Small Caps is het jaar bescheiden van start gegaan. Deze categorie aandelen wordt door zowel onszelf als onze leden vaak genoemd als mogelijke outperformers voor dit jaar. Niettemin moet deze sector nog echt momentum krijgen, aangezien slechts 15% van de aandelen in de Russell 2000 momenteel positieve rendementen laat zien.

Welke kansen ziet onze community voor 2024?
De beste lessen ontstaan vanuit de kennis van de massa. Met de start van 2024 hebben we collectief veel lessen geleerd én ideeën gekregen voor outperformance in het nieuwe jaar. Daarom heb ik mijn volgers op Twitter de volgende vraag gesteld: Dit is een selectie van de learnings & favoriete assets

Tegelijkertijd zien we signalen dat Small Caps - ook in Europa - relatief ondergewaardeerd zijn. Dat kan een bevestiging zijn dat dit een aantrekkelijke sector is voor beleggers, mede speculerende op lagere rentes gedurende dit jaar.

Crypto heeft moeite om richting te kiezen

Ook de cryptomarkt is dit jaar behoorlijk onvoorspelbaar van start gegaan. Na een sterke start van het jaar, waarbij de koersen van Bitcoin en Ethereum met dubbele cijfers stegen, lijken de laatste dagen wat rustiger te verlopen.

Van de top 20 cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie zien we dit jaar alleen Bitcoin in de groene cijfers staan. Dit lijkt te bevestigen dat dit nog steeds een periode is waarin Bitcoin de markt kan outperformen.

Het lijkt erop dat we in afwachting zijn van de uiteindelijke goedkeuring van de Bitcoin ETF. Ondertussen lijkt het alsof beleggers in crypto hun winsten verzilveren in altcoins, in anticipatie op een mogelijke dominante prestatie van Bitcoin in de nabije toekomst.

Wat gebeurt er als de Bitcoin ETF er komt - De Lange Termijn
Een van de meest besproken crypto-thema’s van de afgelopen maanden is toch wel de Bitcoin ETF. Komt hij er of niet en wat kan er gebeuren als de lancering ervan wordt goedgekeurd?

Natuurlijk kan niemand voorspellen hoe de koersen zullen reageren zodra de ETF daadwerkelijk wordt goedgekeurd. Dit is een situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt in de wereld van crypto.

Het kan een 'sell the news'-gebeurtenis worden, of het kan de Bitcoin-koers in de komende maanden een extra impuls geven. In ieder lijkt de interesse voor Bitcoin toe te nemen. Of misschien moet ik zeggen, de FOMO neemt toe. "I would be mad to miss out."

My new year resolution is bitcoin
Yes I know the dangers, but I’m having some anyway

Januari toonaangevend voor performance

Januari heeft vaak de reputatie om de toon te zetten voor de rest van het jaar. Volgens Deutsche Bank is er een patroon waarbij een relatief slechte maand januari doorgaans een onderprestatie voor het hele jaar voorspelt in vergelijking met het gemiddelde.

Natuurlijk zijn we pas één week onderweg in januari, en het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Toch is het interessante informatie om in gedachten te houden.

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.