De week van: Verrassingen en spanningen

Het was weer volle bak deze week met nieuws, dreigingen en verrassingen. Voor ieder wat wils en ik loop even langs de zaken die mij opgevallen zijn.
De week van: Verrassingen en spanningen

Allereerst zitten we aan het eind van mei en daarmee sluiten we een maand af waarin veel mensen maar al te graag herhaaldelijk ons eraan herinneren dat het historisch gezien een maand is waarin je juist niet in de markt wilt zitten.

Sell in may, go away is het gezegde. Met nog een weekje te gaan lijkt het niet helemaal op te gaan. De S&P500 doet deze maand +5%, de NASDAQ +6% en de AEX +3%.

Ook Bitcoin (+10%), Goud (+2%) en Zilver (+15%) laten weinig reden tot zorgen zien. Maar misschien bedoelen ze wel "sell at the end of may and go away", who knows? 😆

Corne van Zeijl denkt er het zijne van..

Sell-in-May-effect doodverklaard
Op het punt van maximaal optimisme is de kans op een daling het grootst. Nu steeds meer beren de handdoek in de ring gooien, lijken we al lekker op weg, zegt FD-columnist Corné van Zeijl.

Nvidia

Onze favoriete megacap kwam deze week met z'n earnings en de verwachtingen waren, op z'n zachtst gezegd, hoog gespannen. Al kwartalen lang weet Nvidia de verwachtingen waar te maken en blijft tevens de koers van het aandeel maar stijgen, ondanks dat mensen al ruim een jaar roepen dat het "gekkenwerk" is.

Het viel niet tegen, want zowel op revenue als earnings-per-share groeiden de resultaten boven verwachting EN was het beter dan vorig jaar + vorig kwartaal.

EPS Nvidia

Direct steeg de koers nabeurs met bijna 10% en kwam het voor het eerst uit boven de $1000 per aandeel. Dat zal overigens niet lang zo blijven, want Nvidia heeft aangekondigd een 10:1 stock split te zullen gaan doen, waardoor elk aandeel straks zo tegen de $100 verhandeld zal worden.

Goed voor kleinere beleggers, goed voor de perceptie, slim trucje. Ik zie de eerste headlines al met "Nvidia aandelen straks goedkoper".

De koers van het aandeel NVDA sinds 1999

Het is een bizarre grafiek aan het worden qua koersontwikkeling en de vraag is dan ook: "hoe lang gaat dit nog zo door?". Who knows...

De marktwaarde van Nvidia ligt nu hoger dan de aandelenmarkten van Duitsland, Australië en Zuid-Korea 😳

De markt is verdeeld

Nvdia was overigens een van de weinige aandelen die na die earnings groene cijfers op de borden tekende, want de rest van de markt had wat last van sell-offs.

Een zee van rood op donderdag

Wat was er aan de hand en waarom was het zo'n zee aan rode cijfers? Zoals vaker tijdens deze recente marktcyclus, geldt: goed nieuws = slecht nieuws. Veel mensen denken dat de economie zal verslechteren, wat de FED in Amerika de impuls zal geven om meer liquiditeit toe te voegen en de rentes te verlagen.

Purchasing Managers Index (PMI)

Een goede economie heeft geen stimulans en renteverlagingen nodig. Dat is onder andere wat er uit de cijfers kwam deze week: De Amerikaanse PMI index, die het zakelijke sentiment in de productie- en dienstensector weerspiegelt, schoot in mei omhoog naar 54,4. Het hoogste niveau in meer dan twee jaar!

De trend van de inkoopmanagersindex (PMI) Amerika

Dus je zou kunnen zeggen: als dat zo lekker gaat, waarom zou de FED dan ingrijpen? Dat is wat men zich nu afvraagt en met name liquiditeit-gevoelige assets deden dus even een duik in het diepe.

AAII Bear/Bull sentiment

Ik weet niet of je er bekend mee bent, maar elke week wordt er een groot sentiment onderzoek verricht, waarbij beleggers aan kunnen geven of ze bearish, bullish of neutraal zijn mbt de markt voor de komende 6 maanden. For what it’s worth.

China en Taiwan

Dan was er nog het nieuws dat Taiwan omsingeld zou zijn door Chinese oorlogsschepen. Onrust in de regio dus. Dit is al vele jaren het speerpunt van veel "Black Swan" voorspellers in de markt. Mocht China Taiwan binnenvallen, dan kan het wereldwijd ellende worden en daar houdt niemand van, laat staan de markten.

Mocht je je overigens afvragen wat de impact zou zijn van een China-Taiwan oorlog voor de wereldeconomie? Ook daar zijn schattingen over 👇🏻

Of het gaat gebeuren en wat de effecten zijn? Ik ben geen expert, maar iets zegt me dat China z'n tanden laat zien en het daarbij laat. Nogmaals, ik ben geen expert...

Dit artikel is alleen voor DLT Plus members

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in