De week van: Sell in May & Go Away

Twan
Twan

We kennen allemaal het gezegde wel, maar is er ook data dat dit fenomeen ondersteunt? Ik denk dat er over het algemeen te stellen valt dat over een langere periode gemeten, de cijfers niet altijd even gunstig zijn voor de maanden mei tot september.

Toch zijn er jaren waarin er heel wat oplevingen in de markt te vinden zijn in juist deze "slechte maanden". Kijk je bijvoorbeeld naar vorig jaar (2023), dan zag je dat vele markten en assets een run-up hadden tot eind juli.

De NASDAQ100 deed tussen mei en eind juli 2023 zo'n +21%

Risk-on / Risk-off

Uitzonderingen daargelaten, zijn het wellicht niet de beste maanden, maar ik sluit niet uit dat we geen gemiddeld seizoen krijgen dit jaar. Er is zoveel aan de hand. Ook kan ik niet uitsluiten dat de verdere stijging mogelijk pas tweede helft van het jaar komt.

Als ik zelf in de data duik en specifiek even op risk-on-assets richt, dan zie ik bij zowel de NASDAQ100 als Bitcoin de volgende gemiddelde rendementen in de heatmaps van mei t/m september.

NASDAQ100
Bitcoin

Oordeel zelf of dit een periode is met veel kans op herstel, outperformance of underperformance.

Earnings

Apple

Apple kwam donderdag met kwartaalcijfers en die vielen op het eerste gezicht niet tegen, maar wellicht dat er wat nuance in te verwerken valt.

Apple - Earnings Per Share

Ondanks dat ze de verwachte EPS en omzet overtroffen, was het maar net aan. Kijk je naar het verschil met een jaar geleden, dan staan ze er toch heel wat minder rooskleurig bij.

Product sales vallen tegen. Daarentegen haalden ze wel meer uit hun diensten/services EN kondigden ze als klap op de vuurpijl een enorme "buyback programma" aan van maar liefst $100 miljard. Het aandeel schoot nabeurs dan ook direct 7% in de plus.

Amazon

Ook deze grootmacht kwam met cijfers in de afgelopen week en ook die waren beter dan verwacht. Elke keer weer doet Amazon het goed versus de verwachtingen en jaar-op-jaar. Zowel op EPS als op omzet.

Amazon - Earnings per Share

Nu we bijna alle earnings van de Magnificent Seven hebben gehad, met NVIDIA op 22 mei, kun je toch wel stellen dat de kwartaalcijfers van de meerderheid gewoonweg prima waren. Ja, er zijn zorgen. Ja, hier en daar zitten scheurtjes. Het is wat mij betreft echter lang niet zo ellendig als velen je elke keer weer willen doen geloven.

Coinbase

Oh en dan nog $COIN earnings: crushing it! 🔥🔥🔥 Lees zelf maar hieronder 👇🏻

Coinbase reports first-quarter revenue beat after bitcoin rally leads to surge in profit
Coinbase’s quarterly results follow a big jump in the price of bitcoin from a year earlier, though the rally has stalled of late.

Macro

Jerome Powell (FED Amerika) kondigde deze week aan dat ze de rentes ongewijzigd zullen laten, wat geen verrassing was. Dit in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank, die juist wel redenen ziet om renteverlagingen toe te passen. De inflatie in Europa lijkt harder te dalen richting het streef-percentage van Christine Lagarde, dan in Amerika het geval is.

Fed and ECB divergence on rate cuts could spell trouble for the euro, economist says
The prospect of the ECB diverging from the Fed on rate cuts is likely to be “particularly negative” for the euro area, according to one economist.

Renteverlagingen in Amerika worden nu pas eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht, terwijl we begin dit jaar nog konden rekenen op 5-7 verlagingen. Kan hard gaan met de bijstelling in verwachtingen. Het jaar is nog maar 4 maanden jong en alle hoop op verlaging lijkt de wereld uit.

De FED heeft in feite twee mandaten: inflatie terugbrengen en werkgelegenheid stimuleren. Die laatste is al een tijdje beperkt geweest qua focus, omdat de werkloosheid laag is.

Toch lijkt ineens de focus hierop wedergekeerd bij de FED. Powell hintte er al op deze week: als ze werkloosheid zien stijgen, zal dat mogelijk renteverlagingen verantwoorden. En voilá, vrijdag kwamen de “nonfarm payroll” cijfers uit en die vielen tegen. De werkloosheid loopt nu op.

Wat doet de markt met dit “slechte nieuws”? UP! Waarom? Omdat het verhaal is dat slecht nieuws zal zorgen voor eerdere renteverlagingen, meer liquiditeit en dus goed voor risico-beleggingen.

Krijg direct toegang met een gratis account

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen