De week van: olie op het vuur

De week van: olie op het vuur

Een van de grootste "deals" die er in de afgelopen 100 jaar is gesloten, is die tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog werd er afgesproken dat alle geallieerde landen hun valuta zouden koppelen aan de US Dollar, die het op hun beurt weer gekoppeld hadden aan Goud.

Zodoende kon de VS waarborgen naar hun internationale partners dat het niet zou overgaan tot massaal monetair wanbeleid en geldcreatie, omdat alle dollars gekoppeld waren aan een onderliggende waarde in het edelmetaal (wat niet zomaar bijgedrukt kon worden).

Toen Nixon begin jaren zeventig besloot om de Dollar los te koppelen van Goud, moesten ze iets vinden om de vraag naar dollars in stand te houden.

De petrodollar

Een jaar na de (opzettelijk gecreëerde?) oliecrisis van 1973 kregen de VS het voor elkaar om de US Dollar te koppelen aan olie, het zwarte goud.

De deal hield in dat de VS hun militaire apparaat in dienst zou stellen ter beveiliging van de olieproductie in het Midden-Oosten, in ruil voor het exclusieve recht dat de olie-aankopen in het vervolg in de US Dollar moest plaatsvinden.

Hierdoor moest ieder land dat olie wilde uit Saudi-Arabië, eerst dollars kopen om vervolgens olie aan te schaffen. Verder zou Saudi-Arabie de dollars die ze "teveel" zouden hebben (overschot) uit al deze handel in dollars-voor-olie, gebruiken om Amerikaanse staatsobligaties te kopen.

Dit koppelde in feite de USD aan olie, waarmee de vraag naar dollars veilig was gesteld. Wilde je olie, dan moest je dat met dollars betalen. Daar komt de term "petrodollar" vandaan en is al vele decennia de voornaamste manier om in olie te handelen.

💰
Stel je even voor
Jij creëert jouw eigen valuta uit het niets (USD), exporteert die dollars naar andere landen, zodat die landen er olie mee kunnen kopen.

De producent van de olie, die de dollars uit de handel ontvangt, heeft een afspraak met jou dat het daarmee jouw leningen koopt (staatsobligaties).

Die dollars die je dus uit het niets hebt gecreëerd, komen uiteindelijk weer terug bij jou en zorgen ervoor dat jouw economie enorm welvarend wordt. Goed systeem toch?

De oneindige money-hack... het klinkt onwaarschijnlijk dat dit kan, maar helemaal uitsluiten (of bevestigen) kunnen we het waarschijnlijk ook niet.

Die "deal" lijkt nu z'n relevantie te verliezen. Althans, dat is het verhaal dat je overal leest nu.

Einde van de petrodollar?
Deze week bereikten alarmistische berichten over de petrodollar miljoenen gebruikers van sociale media. Is de dollar in gevaar of zit het anders in elkaar? Daarover meer in deze News-editie!

Peter Slagter schetst een genuanceerd beeld met diverse bewijsstukken

Velen speculeren dat een gebeurtenis als deze, het einde van de (petro)dollar als "world reserve currency" zal inluiden. Of dat zo is, geen idee. Die zaken spelen zich op een hoger niveau af dan wij met onze pet bij kunnen. Maar het is wel degelijk significant en iets wat ik niet heel veel genoemd zie worden in de mainstream media.

Saudi Arabia ends petrodollar agreement: What it means for the USD, Bitcoin, and gold
The Kitco News Team brings you the latest news, videos, analysis and opinions regarding Precious Metals, Crypto, Mining, World Markets and Global Economy.

Het is al langer geen geheim dat vele landen in de wereld de huidige situatie met de dominante rol van de Dollar zat zijn. Velen zijn bang dat de Verenigde Staten te bepalend blijven op het wereldtoneel en tegelijkertijd er monetair en fiscaal een potje van maken (wat voor hen ook gevolgen heeft, zonder dat ze er zelf controle over hebben).

En dus zie je steeds meer landen directe afspraken maken, met betrekking tot handel in vooral grondstoffen, zonder daar de US Dollar voor nodig te hebben. Er zijn heel wat landen die bij de BRICS alliantie willen aansluiten, om een tegengewicht te geven aan het Westerse handelsblok dat al vele decennia dominant is in de wereld.

Turkije heeft oren naar BRICS-landen, keert de rug naar het Westen
Al sinds 1999 is Turkije kandidaat-lid van de EU, maar sinds 2018 liggen de onderhandelingen over de toetreding helemaal stil.

Heel wat aan de hand dus op het wereldtoneel. Toch moet je alles met een korreltje zout nemen, want niets is zo zeker als dat het in de doom-and-gloom media (mainstream of alternatief) wordt voorgeschoteld.

Wat me verder nog is opgevallen deze week...

FED laat rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank kondigde vorige week al aan dat ze voor het eerst sinds 2019 de rente weer zouden verlagen. Alle ogen waren deze week gericht op de Amerikaanse Centrale Bank (FED), om te zien wat zij zouden doen met de rente. Resultaat: nog geen verlagingen. Dit werd overigens ook al verwacht door de markt, dus in feite geen nieuws.

Wat wel interessant was om te zien, was het inflatiecijfer dat op dezelfde dag uitkwam als het rentebesluit. Het CPI cijfer dat inflatie meet, kwam lager uit dan verwacht en de trend richting het streefcijfer van 2% lijkt hervat.

De trend van inflatie in Amerika in de laatste 5 jaar

Nog altijd vindt Jerome Powell de inflatie niet laag genoeg om over te gaan tot renteverlagingen, maar er lijken toch steeds meer economische cijfers naar buiten te komen die een verlaging zouden ondersteunen.

De inflatie daalt

De werkloosheid in Amerika loopt op, de consumenten-inflatie daalt, producenten-inflatie daalt... en nu zijn er zelfs Amerikaanse senatoren die openlijk de Federal Reserve verzoeken om de rente zo snel mogelijk te verlagen.

Het is mogelijk geen kwestie meer van of, maar van "wanneer" en "hoe vaak, hoeveel". Andere landen zijn al begonnen met het verlagen van de rente, maar de VS laat iedereen nog even wachten.

Overigens krijg je natuurlijk ook weer de vergelijkingen om de oren gesmeten van mensen die zeggen dat de inflatie helemaal niet verder gaat dalen, maar straks juist weer gaat stijgen - en er dus weer renteverhogingen zullen moeten komen om die stijgende inflatie te bestrijden.

De vergelijking die getrokken wordt, is die van de jaren zeventig. Ook toen daalde het CPI cijfer, voordat het wederom versnelde naar grote hoogtes. Ach ja, we gaan het zien. Niets verloopt hetzelfde, al wil iedereen maar al te graag laten zien dat ze weten waar het heengaat.

Renteverlagingen, banencijfers achteraf bijstellen, liquiditeit injecteren via allerlei drieletter-programma’s… alles om de boel maar niet te laten instorten in een verkiezingsjaar 😁

Beleggen op All Time Highs

En ja hoor, we noemden het tijdens de aflevering van deze week ook al even: de markten hebben wederom nieuwe records gevestigd. Toch merk ik vooral nog geen euforie, wat vreemd aandoet. Wel ervaar ik op sommige vlakken een vreemd gevoel van "op een ATH wil je niet beleggen".

Duur, onverstandig, waarschijnlijk de top, ik moet even wachten..

Ik beleg nu elke maand in een NASDAQ ETF voor onze zoon en elke keer pauzeer ik even bij het indrukken van de koopknop. Voelt toch raar, want je wilt liever niet op ATH's kopen. Toch blijkt het kopen op ATH's helemaal niet zo verkeerd, als je onderstaande grafiek eens bekijkt.

Gevoelsmatig is het wellicht niet ideaal om op recordkoersen in te leggen, maar de data tonen wederom dat je wellicht als belegger jezelf niet zo in de weg moet zitten 😉

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in