De week van: het feestje moet door!

De week van: het feestje moet door!

In vergelijking met vorige week, waren de afgelopen zeven dagen wellicht wat minder schokkend qua nieuws. Toch vielen me wel degelijk een aantal zaken op in de wereld van finance, die ik in deze nieuwsbrief uiteen zal zetten.

QE is terug?

Allereerst iets dat ik ook al in de podcast van afgelopen donderdag noemde: de US Treasury gaat z'n eigen staatsleningen terugkopen. Er staat zoveel staatspapier "onder water" bij veel banken, dat er nu wederom een reddingsboei uitgegooid wordt door de overheid.

Het gaat maar door en dat was ook mijn punt tijdens de aflevering: we hebben geen idee op hoeveel creatieve manieren "ze" wereldwijd de markten en de economie (en daarmee hun eigen hachje) kunnen redden.

Ik ben er al een tijdje van overtuigd dat wat vroeger aanleiding was voor een crash of depressie, nu geen indicatoren zijn die de uitkomst zeker stellen. Er wordt zo enorm veel met liquiditeit en achterdeur-programma's gewerkt... ze doen gewoon waar ze zin in hebben, om het feestje maar niet te laten stoppen.

Kijk even naar de bovenstaande grafiek. Zie je hoe gigantisch veel effecten (ex aandelen) onder water staan? En wanneer die ellende is begonnen?

Juist ja, dat is dus een probleem en iedereen op Social Media en in het nieuws wil je maar al te graag vertellen dat het onhoudbaar is. En toch is het voorlopig "houdbaar", omdat ze elke keer weer nieuwe reddingsboeien verzinnen.

Vorig jaar was het nog het Bank Term Funding Program (dat eindigde in maart 2024), zijn er al jaren swap-lines, reverse repo faciliteiten, Yield-Curve-Control mechanismes en ga zo maar door.

Allemaal te technische termen voor de doorsnee belegger, maar het punt is: ze hebben al heel wat bestaande middelen om de trein in beweging te houden en problematische uitkomsten uit te stellen, maar schromen ook niet om nieuwe middelen te verzinnen en in te zetten.

Je zou die "Treasury Buybacks" ook bank bailouts of Quantitative Easing kunnen noemen, zoals in 2008. Kan, hoeft niet. Er zullen ook genoeg mensen zijn die me erop zullen wijzen dat het HEEL anders in elkaar zit dit keer.

The party must go on!

Dit artikel is alleen voor DLT Plus members

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in