De week van: een zomerdip

Historisch gezien zijn de zomermaanden niet heel spannend in de markten. Is het dit jaar anders en gaan we grote bewegingen en verrassingen zien?
De week van: een zomerdip

Net nu we een aantal dagen gaan krijgen van hogere temperaturen, zet ik de combinatie van de woorden "zomer" en "dip" in de titel van deze nieuwsbrief. Dit heeft echter niets te maken met het weer, maar met de staat van de markt in de zomermaanden.

Historisch gezien zijn de zomermaanden namelijk niet heel boeiend in de markten. Beleidsmakers in de grote economieën zijn met zomerreces, grote fondsmanagers rijden of vliegen naar hun vakantiewoningen, de scholen zijn dicht en wij zijn met z'n allen met de familie en vrienden op vakantie of liggen te bakken op het strand of in de tuin.

Ook in 2023, terwijl we stevig in een bullmarkt zaten, lag de S&P500 vrijwel plat tussen 1 juli en eind september. In 2021 en 2022, zelfde verhaal. Natuurlijk had je schommelingen, stijgingen, dalingen en wat leuke periodes voor korte-termijn-handelaren.

De rendementen (%) per maand, van de S&P500 in de afgelopen jaren

Toch was het resultaat in al die jaren, tussen begin juli en eind september een kleine 1% of 2% in de plus of min en is er nauwelijks een richting omhoog of omlaag uitgekomen.

Mentaal voorbereiden op "even pauze"?

Zelf houd ik er rekening mee dat er even niet heel veel richting gekozen gaat worden, ATH's gebroken worden en bizarre koersexplosies plaats gaan vinden. Niet dat het niet kan, maar ik houd er mentaal rekening mee.

Dat is namelijk ook waar ik denk dat veel beleggers rekening mee moeten houden: je mentaal voorbereiden op "stilte voor de storm", even pauze, even het gaspedaal los en ontspannen.

Dat kan wellicht boven in het koppie wat lastig zijn, omdat veel mensen de afgelopen maanden wat dopamine-gebrek hebben opgelopen. Met name crypto heeft het lastig en zit al sinds begin maart in een range. En ondanks recentelijk nieuwe records in de S&P500, NASDAQ en AEX, staan veel individuele namen nog altijd ver onder hun hoogtepunten.

Er zijn meer nieuwe lows, dan nieuwe highs in de markt

Misschien hopen we hierdoor, dat het nu toch wel eens moet gaan gebeuren. Jezelf voorbereiden op een kalme periode is wellicht een soort remedie voor alle hoop die gevestigd is op nieuwe (snelle) uitbraken en portfolio-explosies. Komt er wel een stijging, best. Zo niet, dan had je jezelf hier al op ingesteld.

BTC - Dit zou kunnen duiden op een zijwaartse markt tot eind september

Ook met betrekking tot crypto zijn verschillende analisten en veteranen het erover eens: het kan langer duren dan je wilt, voordat de trend omhoog weer wordt ingezet. Wat niet wil zeggen dat de aandelenmarkt en cryptomarkten aan de heup verbonden zijn, want ze kunnen in een rustige zomer beiden een andere richting kiezen.

"Maar Twan, hoe zit het in een verkiezingsjaar in Amerika dan?". Tsja, die statistieken zijn dan historisch gezien wel gunstiger te noemen, met betrekking tot o.a. de Amerikaanse S&P500.

Tijdens dat soort jaren sloot de index over het algemeen (veel) hoger dan waar het in juni van dat jaar op stond. Zeker wanneer er een zittend president herkiesbaar was, want dat geeft de huidige regering immers incentives om de markten niet te doen instorten (tijdens paniek en ellende maak je immers weinig kans om herkozen te worden).

En dan ook nog dit: de NASDAQ en “groeibeleggingen” in het algemeen, zijn behoorlijk overbought. Beleggers zitten maximaal long in de markt. Contraire beleggers zouden dit HET moment noemen om even het vuurwerk en de champagne te bewaren voor een later moment.

Ik houd er rekening mee, dat als er iets gaat gebeuren, het in het laatste kwartaal van dit jaar zal zijn en niet in de komende maanden. Dat vergt wat geduld van mijn kant, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Doe er overigens mee wat je wilt, want ik heb de wijsheid ook niet in pacht 😄 Ik bereid me liever voor op het hebben van meer geduld, dan ongeduldig en uit verveling rare acties te gaan ondernemen.

Verder lezen? Meld je nu aan als DLT Plus lid

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in