De week van: de zware jongens

Het was een week waarin weer aardig wat zwaargewichten op de beurs met kwartaalcijfers kwamen. Onder andere Tesla, Meta en Alphabet deden de boeken open en er waren gemixte reacties op de resultaten.

Twan
Twan

Het is altijd de vraag wat er qua verwachtingen ingeprijsd is bij de koers van alle beursgenoteerde spelers. Soms krijgt de koers een klap, zonder dat er slechte cijfers zijn en in enkele gevallen vallen de cijfers juist erg tegen en springt de koers omhoog.

Bij earnings zijn voor mij altijd drie dingen belangrijk:

  1. De resultaten
  2. Hoeveel zit er al van de verwachtingen in de huidige koers verwerkt en
  3. Wat is de verwachting van het management voor het komende jaar

Tesla

Tesla had allereerst behoorlijk tegenvallende resultaten voor het meest recente kwartaal, waardoor je zou verwachten dat de koers een duikvlucht zou nemen. Echter, het aandeel was al enorm afgestraft (-50% sinds de zomer van 2023), dus je zou kunnen stellen dat deze tegenvallende cijfers al in de koers verwerkt zaten.

Tesla Earnings Per Share (EPS)

Natuurlijk heeft een CEO, zoals Musk in het bijzonder, altijd nog een truc achter de hand: de guidance (vooruitzichten). Hij kwam met heel wat plannen op de proppen: robotaxi, een app voor ritten op bestelling (Uber achtig) en het goedkopere model van $25.000 - verwacht in 2025. Die aankondigingen leken de koers goed te doen, want het steeg direct 13%.

Elon Musk insists Tesla isn’t a car company as sales falter
As Tesla’s profits sink, Musk reaches for an autonomous future.

Meta & Alphabet

Een heel ander verhaal was het bij Meta, die goede cijfers liet zien, maar waarbij de wat tegenvallende vooruitzichten de koers even de das om deden (-13%).

Meta Earnings Per Share (EPS)

Alphabet, de derde tech-grootmacht die deze week met cijfers kwam, blies de verwachtingen op vrijwel alle vlakken uit het water. De koers steeg na earnings met zo'n 12%.

Alphabet Earnings Per Share (EPS)

Alphabet kondigde ook nog even aan voor 70 miljard dollar eigen aandelen te zullen gaan inkopen EN gaat voor het eerst dividend uitbetalen. In juni krijgen aandeelhouders 20 cent dividend per aandeel uitbetaald. Niet een dividendpercentage om over naar huis te schrijven, maar opvallend is het wel (net als eerder Meta dat al aankondigde).

Alphabet tempers fears that it’s falling behind in AI with blowout first-quarter results
Alphabet’s revenue jumped 15% in the first quarter and profit in the company’s cloud business more than quadrupled.

Microsoft en de rest

Ook Microsoft presenteerde donderdag nabeurs hun cijfers en ook die deed het beter dan verwacht, maar hier leek de koers niet zo explosief op te reageren als bij Alphabet het geval was.

Microsoft beats Q3 top and bottom lines on cloud strength
Microsoft reported better than anticipated Q3 earnings on Thursday, powered by growth in its cloud products.

De overige tech grootmachten op de beurs (mag je ze nog de Magnificent Seven noemen?) hebben de komende weken earnings: Amazon (30 april), Apple (2 mei) en Nvidia (22 mei) maken het rijtje compleet.

Het is voor mij nog altijd een vreemde gewaarwording dat mega-bedrijven met zo'n enorme market-cap gewoon dubbele cijfers in procenten kunnen bewegen. Daar hoef je echt niet langer small-cap aandeel voor te hebben, dat is wel duidelijk geworden de afgelopen jaren.

Adyen

Ook van Nederlandse bodem kwam er earnings-nieuws en wel van FinTech speler Adyen: en die vielen kennelijk wat tegen.

"(ABM FN-Dow Jones) Adyen heeft de betaalvolumes harder zien stijgen dan verwacht, maar de omzet viel wel wat tegen. Dit stelden analisten van Jefferies donderdag in een rapport na de cijfers van de Amsterdamse betaalspecialist.

De omzet steeg met 21 procent tot 438 miljoen euro, maar dit was een procent minder dan waar de consensus op mikte. De betaalvolumes vielen dan weer zes procent hoger uit dan voorzien. De take rate schoot vijf procent tekort, mede door grotere klanten die sneller groeiden en door de nieuwe klant Cash App. "

Een procent minder omzet dan verwacht en volgens mij de onjuiste focus op de "take rate", aangezien Adyen zelf ook al aangeeft dat dit zelf niet hun focus is. Maar goed, het aandeel verloor op tijd van een dag maar liefst 18%, ten opzichte van het slot van de dag ervoor (woensdag).

Adyen publishes Q1 2024 Business Update
Adyen (AMS: ADYEN) achieved further growth across its single platform, driven by continued expansion with existing customers.

Sentiment op de markt

Ondanks de daling op de beurs en bij crypto van de afgelopen weken, ziet het er niet overal even matig uit. Veel bedrijven komen met goede resultaten en de economische cijfers blijken uit allerlei onderzoeken ook voldoende te zijn. Lekker blijven zitten dus, als particuliere belegger - zou je zeggen.

Dit bericht is alleen voor Members

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen