De meeste winst komt uit slechts enkele van mijn beleggingen

Nu ik er een heel jaar (2023) op heb zitten, waarbij ik de performance van mijn beleggingen kan volgen en meten via de Portfolio Dividend Tracker, kan ik wederom dezelfde conclusie trekken als in eerdere jaren: de meeste winst komt altijd uit slechts enkele beleggingen in mijn portfolio.
De meeste winst komt uit slechts enkele van mijn beleggingen

Ik heb een divers portfolio met verschillende asset classes en een mix aan ETF's en individuele aandelen. Die diversiteit en spreiding is mij altijd aangeleerd als "verstandig" en noodzakelijk om tot goede resultaten met een fijne risico-balans te komen.

Ik kom er echter keer op keer achter dat het rendement in een jaar voornamelijk te danken is aan enkele posities.

Pareto Principe

Zelf ben ik een fan van het Pareto Principe, waarbij je kunt stellen dat 20% van iets zorgt voor 80% van het resultaat. Niet alleen bij beleggen, maar in heel veel situaties in ons leven.

Kijk maar eens naar je kledingkast: 20% van je kleren trek je 80% van de tijd aan. Ook bij mijn vorige bedrijf zorgde zo'n 20% van de klanten voor 80% van de omzet. Maar ook zorgde 20% van de klanten voor 80% van de helpdesk belasting. Dat waren overigens niet altijd dezelfde klanten, maar de verdeling bleef nagenoeg elk jaar hetzelfde: 20/80 en 80/20.

Als ik dit toepas op mijn beleggingen en de invloed van elke positie op het resultaat, dan kan ik gemiddeld genomen dezelfde conclusie trekken: de minderheid van de inhoud zorgt voor de meerderheid van de resultaten.

Waarom zorg ik er dan niet gewoonweg voor dat die 20% succesvolle bijdragers mijn gehele portfolio worden - waarmee ik de losers wegsnijdt?

Ik denk dat dit komt omdat er niet elk jaar dezelfde bijdragers zijn. Het ene klimaat zorgt voor andere winnaars dan het andere beursklimaat. We zijn altijd overgeleverd aan de grillen van de markt, economische cycli en wereldgebeurtenissen. De 20% die het een paar jaar goed doet in risk-on situaties, is vaak niet de 20% die het goed blijft doen in risk-off periodes.

Ook dient voor mij een portfolio gewoon in balans te zijn en gaat het niet alleen om de snelste paarden. Want ook die snelle paarden kunnen een keer struikelen en dan wil ik niet al mijn geld op dat ene paard gewed hebben.

En toch...en toch... er zijn wel degelijk bepaalde beleggingen die het altijd goed doen, of dikwijls een positievere bijdrage hebben dan andere. Die 20/80 is geen wetmatigheid overigens, maar het gaat om het principe: de minderheid van de inhoud zorgt voor de meerderheid van het resultaat.

Hoeveel draagt elke positie bij?

Leuk aan een de portfolio tracker is dat ik nu heel overzichtelijk heb wat de bijdrage van elke positie is in het totale rendement van het jaar.

Dit artikel is alleen voor DLT Plus members

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in