Compounding als levensmotto

Boekrecensie: The Joys of Compounding

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Wist je dat Albert Einstein compounding het 8ste wereldwonder noemde? Als je ooit een boek over beleggen hebt gelezen waarschijnlijk wel. In ‘The Joys of Compounding’ neemt schrijven Gautam Baid je mee in zijn filosofie: hoe je met compounding je hele leven kunt verbeteren. Als belegger, maar ook als mens. 

Met dit boek ga je leren: 

  • Hoe je met compounding je (beleggers)leven kunt verbeteren
  • Wat je allemaal kunt leren van Charlie Munger en Warren Buffett
  • Hoe belangrijk en leuk het is om te leren en te blijven leren 

Gautam Baid houdt ervan te filosoferen. Dit boek is dan ook zeker geen kort en bondig boek met lessen om betere aandelen te kiezen. Nee, Baid neemt je mee in een bredere denkwijze. Met compounding als rode draad.

Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de effecten van lezen als je dagelijks 25 pagina’s leest. Je leest steeds meer, de kennis stapelt zich op en zorgt er weer voor dat je steeds meer snapt en dat je steeds sneller leert. Compounding dus in zijn ultieme vorm. Heel herkenbaar als fanatiek lezer. 

Hetzelfde geldt voor goede daden. Bouw je karma op, blijf investeren in jezelf en de mensen om je heen en uiteindelijk krijg je dit allemaal weer terug. ‘The Joys of Compounding’ gaat dan ook echt over het opbouwen van een fijne en doeltreffende levenswijze. 

De lessen van Munger en Buffett

Baid maakt hiervan veel gebruik van autoriteiten op dit vlak. Vooral Warren Buffett en Charlie Munger worden constant aangehaald met bekende en minder bekende quotes. Ik heb ze niet geteld maar het zijn er echt heel veel. Met deze wijsheden bij de hand heeft het boek echt heel veel te geven.

Denk aan lessen als ‘Invert, always invert’ als je een probleem wilt oplossen, met hoeveel aandelen je genoeg spreiding hebt en hoe belangrijk het is om constant kennis op te doen. 

Daarnaast vertelt Baid over zijn eigen successen en fouten. Ook hier is weer veel van te leren. Zoals: maak je bets niet te klein als je écht in een bedrijf gelooft (want zo’n kleine bet heeft weinig invloed op je totaalrendement), zorg voor genoeg convictie (en volg daarom niet blind experts want zonder convictie raak je veel sneller in paniek) en geef niet te snel op als een belegging niet uitpakt zoals je had gehoopt (maar leer en kom zo verder). 

Conclusie

Gautam Baid is een wijze en super leergierige man. In ‘The Joys of Compounding’ probeert hij de lezer te motiveren om te leren en blijven leren. Dat is bijzonder goed gelukt!

De brede insteek van het boek en de vele inzichten die er te vinden zijn maken het een bijzonder leerzaam en inspirerend boek.

Strong Buy
Psychologie

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.