Bitcoin bijna op hoogste prijs in twee jaar

De storm rondom Bitcoin lijkt langzaam te beginnen. De prijs staat inmiddels bijna op het hoogste punt in de afgelopen twee jaar. Hoe is dit te verklaren? En wat mogen we verwachten?

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

De bitcoinprijs staat inmiddels bijna op het hoogste punt van de afgelopen twee jaar. Na een uitstekend 2023, waarin de prijs zo'n 150% steeg vanaf het dieptepunt in januari, laat ook dit jaar voorlopig de kracht zien van het "digitale goud".

Wat is hiervan de reden? En is dit het eindpunt van de reis, of zijn we pas net begonnen?

Stijging valt prima te verklaren

Eén van de redenen is - natuurlijk - de lancering van de Bitcoin ETF. Velen zagen "de IPO van Bitcoin" als een teleurstelling omdat de prijs niet direct steeg door de nieuwe instroom. Maar we zien nu de impact toenemen en blijkt de lancering van de ETF behoorlijk succesvol te zijn. In een Twitter-thread geeft Peter uitgebreide toelichting over het succes van de Bitcoin ETF tot dusver.

In deze Twitter thread geeft Peter uitgebreid toelichting over het succes van de Bitcoin ETF tot dusver.

Een andere vaststelling is dat er momenteel dagelijks voor 12,5x meer aan Bitcoin wordt gekocht dan er nieuw wordt gemined. Na de aanstaande Bitcoin halving, naar verwachting in medio april of mei, zal de toestroom aan nieuwe Bitcoin alleen maar afnemen. Een basisles economie leert ons het principe van vraag en aanbod, en dat zal hier ook zijn impact hebben.

Afbeelding
Inflows in de Bitcoin ETF's neemt alsmaar verder toe.

Een interessant feitje is dat Bitcoin-houders stevig vasthouden aan hun wallet. Maar liefst 80% van de Bitcoin is de afgelopen zes maanden onaangeroerd gebleven, wat ook impact heeft op de hoeveelheid verhandelbare Bitcoin op dit moment.

Met het toenemende sentiment op de markt rijst de vraag of Bitcoiners binnenkort bereid zullen zijn om afstand te doen van hun digitale goud.

Wat betekent dit voor de komende maanden?

Het is onmogelijk te bepalen hoe de komende cyclus eruitziet en hoe ver we momenteel zijn. Geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel. Maar de algehele consensus lijkt te zijn dat we vroeg in een (potentiële) nieuwe bullmarkt zitten.

Bitcoin Prices Surge Past $48,000 As ETF Demand Drives Gains
Bitcoin prices rallied above $48,000 as strong demand for spot-based ETFs helped drive the cryptocurrency’s notable gains.

In het verleden bleek dat crypto's werken in herkenbare cycli. Het begint met een opmars van Bitcoin, als het meest prominente en 'veiligst' geachte asset. Na een opmars worden winsten doorgezet naar uitdagers zoals Ethereum en top 20 munten. De cyclus eindigt vaak met een explosie van speculatieve cryptomunten met een lage market cap, de beruchte 100x-projecten.

De verwachting is dat de instroom verder zal stijgen naarmate institutionele adoptie toeneemt. Het Canadese Fidelity heeft inmiddels een 1% Bitcoin-allocatie in één van hun pensioenpakketten. Dat smaakt naar meer.

Afbeelding

Opvallend genoeg hebben we geen advertenties gezien bij de Super Bowl. Dit kan erop wijzen dat de retailbeleggers nog niet warmlopen voor crypto, wat betekent dat we mogelijk nog aan het begin staan van een nieuwe bullmarkt.

Met andere woorden, Bitcoin lijkt voorlopig koning. Maar niets is zo verrassend en dynamisch als crypto.

Wat verwachten de kenners ervan?

Het is interessant om te horen wat de experts denken. Niemand kan de toekomst voorspellen, laat staan de prijs van assets, maar het geeft extra inzicht vanuit een andere hoek.

Anthony Pompliano

"Wall Street vindt Bitcoin niet alleen leuk, ze houden van Bitcoin", aldus Anthony Pompliano vanochtend op CNBC. Hij legt uit hoeveel impact de ETF-instroom heeft op de prijs. Met de aanstaande halving op de kalender zal zijn conclusie geen verrassing zijn: hij ziet een nieuwe all-time high als praktisch gegarandeerd voor eind 2024.

Michaël van der Poppe

Michaël, een bekende Nederlandse Twitteraar over crypto, suggereert dat grote jongens steeds meer interesse hebben in crypto. En dat zou wel eens kunnen leiden tot een soort 'Crypto Dot.com'-gekte.

Hoe lang deze wilde rit nog duurt en waar deze eindigt? Niemand kan dat met zekerheid zeggen, maar speculanten denken dat we nog wel een paar jaar verder kunnen gaan.

Lees zijn volledige Twitter post.

Zijn observatie is dat het misschien slim is om nu wat Bitcoin te verzamelen. Maar dat er uiteindelijk risico's kunnen ontstaan met betrekking tot een liquiditeitscrash. Met andere woorden, een enorme boom, gevolgd door een... enorme knal? Wie zal het zeggen.

Peter Schiff

Oké, een kleine grap om af te sluiten, maar zelfs de grootste goudliefhebber en Bitcoin-pessimist, Peter Schiff, probeert natuurlijk mee te liften op deze sterke koersstijging van Bitcoin. 😉

Hoe dan ook, Bitcoin heeft een stevig momentum te pakken. De prijs lijkt onderweg naar het hoogste punt in twee jaar tijd. En met een stijging van +16% YTD hebben Bitcoiners tot nu toe weinig te klagen.

Crypto

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven, crypto en tech.