In de eerste drie delen dook ik in de resultaten voor drie populaire ETF's: De iShares All World (IWDA), de Invesco NASDAQ100 (EQQQ) en de Vanguard High Yield Dividend (VHYL). Heb je die drie nog niet gelezen, zeker even doen!

Deze keer bespreek ik de beste en slechtste maanden voor een een heel andere asset: Goud.
Goud
Goud is al vele honderden jaren een asset die waarde heeft, omdat we hebben afgesproken dat het waarde heeft. Het kost energie en geld om goud uit de grond te halen en te verwerken en goud is schaars. Tevens heeft het de functie van "veilige haven" in tijden van paniek en monetaire wanpraktijken. Goud wordt ook wel omschreven als gestold angstzweet.
Goud, in tegenstelling tot veel beursgenoteerde bedrijven, doet niet zoveel. Het heeft geen CEO, het produceert geen cash-flow en het brengt niet ieder kwartaal een earnings-rapport naar buiten. Goud is goud, wat voor velen een pure manier is om hun zuurverdiende geld en gespendeerde energie+tijd in op te slaan.
In goud kun je op heel wat manieren beleggen (of sparen): fysiek in eigen beheer, opslag via een professionele partij of via een beursgenoteerd fonds.
Voor deze analyse gebruik ik een beursgenoteerd fonds en wel de Invesco Physical Gold ETC. Deze volgt de koers van goud en is een Exchange Traded Commodity (vergelijkbaar met een ETF) die je gewoon bij onder andere DEGIRO kunt aanschaffen.

Ok, laten we in de cijfers duiken om te zien in welke periodes er negatieve of positieve rendementen te zien zijn.
Heatmap
De rendementen van Goud (SGLD) kun je hieronder per kwartaal in de heatmap zien, sinds begin 2014 tot eind 2023 (10 jaar).

Ik kijk voor een algemeen beeld naar drie zaken:
- Welk kwartaal had de meeste positieve rendementen (hoe vaak was de maand groen in de afgelopen 10 jaar)
- Welk kwartaal had de hoogste gemiddelde rendementen
- Welk kwartaal had de grootste drawdown (negatief rendement) en upside (positief rendement)
Aantal positieve kwartalen
Uit de heatmap valt visueel misschien al wel te zien wat de beste en slechtste kwartalen zijn voor de Invesco SGLD Goud ETC. Wanneer je simpelweg de groene en rode vakjes optelt, kom je op het volgende uit:
- Q1: 8 groen, 2 rood
- Q2: 5 groen, 5 rood
- Q3: 3 groen, 7 rood
- Q4: 5 groen, 5 rood
Daarnaast kun je aan de donkergroene vakjes opmaken in hoeverre het een bovengemiddeld positief kwartaal was. Hoe meer donkergroen, hoe positiever.
Verder kun je goed zien dat de eerste helft van het jaar (Q1/Q2), met 13 groene kwartalen positiever is dan de tweede helft van het jaar (Q3/Q4) - met slechts 8 groene kwartalen.

Rendement per kwartaal
Dan de gemiddelde rendementen in elk kwartaal, welke simpelweg berekend is door alle rendementen bij elkaar op te tellen en te delen door 10 (jaar):
- Q1: 5,3%
- Q2: 1,4%
- Q3: 0,0%
- Q4: 1,0%
Ook interessant is het om te zien wat de mediaan is (het midden van de verdeling).
- Q1: 6,4%
- Q2: 1,1%
- Q3: -0,5%
- Q4: 0,1%
Maximale upside & drawdown
Geen officiële max drawdown en max upside, want dan zou je het per dag moeten bekijken, maar de kwartalen met de hoogste negatieve en positieve rendementen:
- Q1: -6,6% / +11,6%
- Q2: -6,9% / +9,4%
- Q3: -5,2% / +8,8%
- Q4: -6,3% / +8,7%
Zou je dit visueel weergeven, dan zie je de ranges van alle kwartalen.

Conclusie
In tegenstelling tot de analyses van de drie ETF's in de vorige delen van deze serie, laat goud een veel duidelijker beeld zien in welk kwartaal de beste rendementen te vinden zijn. En daarbij ook nog even dit: mocht je de afgelopen 10 jaar in goud belegd zijn geweest, dan heb je slechts 2 "rode" jaren gekend.
En niet dezelfde jaren als waar de aandelenbeurzen rood waren: die kenden namelijk in 2018 en 2022 een negatief resultaat, waarbij goud het in die jaren juist positief deed (+3% en +6%), wat op zichzelf al een opvallend feitje is.
Kijk maar eens naar de trend op jaarbasis, sinds 2014 👇🏻

8 groene jaren en 2 rode jaren (excl. 2024), waarbij de verliezen in de rode jaren ook nog eens beperkt waren: -1,7% in 2015 en -2,2% in 2017. Dat geeft wat mij betreft veel rust en een zekere vorm van houvast, voor een belegger die niet zo van risico en grote "swings" houdt.
En met een gemiddeld jaarlijks rendement (CAGR) van zo'n 8,4% ook geen grote achterblijver, ten opzichte van veel aandelenfondsen en brede ETF's.
De All World ETF (IWDA) heeft in dezelfde periode een CAGR van 12,2% gedaan bijvoorbeeld.
(Eventueel door te trekken als zijnde "in de eerste helft van het jaar")
Zaak is dus - geen financieel advies - om voor het eind van het jaar in ieder geval een allocatie te hebben, zodat je kunt profiteren van de outperformance in Q1 van het volgende jaar.
Dit experiment is natuurlijk nooit volledig, omdat er heel wat variabelen niet besproken of onderzocht zijn. Dus hang er jouw pet niet aan op, maar zie het als algemene indicatie. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Doe zelf goed je eigen onderzoek en gebruik deze analyse ter ondersteuning of uitgangspunt. Niets in dit artikel moet gezien worden als financieel advies.