Afgelopen dinsdag presenteerde de Amerikaanse e-commerce gigant Amazon zijn kwartaalcijfers. Deze overtroffen de verwachtingen, waardoor Amazon zelfs een plekje wist te veroveren op de ranglijst van bedrijven met de grootste marktkapitalisatie.
Na Microsoft, Apple, Nvidia en Google wisselde het bedrijf van CEO Jeff Bezos nu van plek met Saudi Aramco en staat het nu op de vijfde plaats.
Hoe kijk ik naar deze cijfers?
De maandgrafiek
Zoals bekend, begin ik met het bestuderen van het grote plaatje en werk ik van daaruit naar beneden naar de daggrafiek, om zo een zo goed mogelijke entry te vinden.
De maandgrafiek sinds 2020 laat een interessant beeld zien: na de Corona-dieptepunten volgde een gestage stijging tot $100, gevolgd door een consolidatieperiode van ruim een jaar. Vervolgens werden de Corona-dieptepunten in golven getest.
Eind 2022 zette de koers een hogere bodem neer, wat het begin markeerde van een terugkeer naar de hoogste niveaus. Om kort samen te vatten: van $80 naar $190, terug naar $80, en nu weer $190. Een aanzienlijke handelsrange waarin tegen de boven- en onderkant prima tegengesteld gehandeld kan worden, totdat dit niet meer werkt.
De maandcyclus staat op bar 16, wat een normale lengte zou zijn voor een top. De indicatoren zijn vanaf de top duidelijk gedaald, wat zou kunnen duiden op het plaatsen van een top. Ik zeg bewust "zou kunnen", omdat de indicatoren deze top nog niet bevestigen!
Gewoonlijk zou een periode van afnemend momentum moeten volgen gedurende enkele maanden. Dit kan op twee manieren vorm krijgen:
- Een zijwaarts patroon (correctie in tijd) waarbij de gemiddelde lijnen naar de prijs toe kruipen (erg bullish!)
- Een correctie in prijs, waarbij de koers naar de gemiddelde lijnen zakt.
Ik heb geanticipeerd op het tweede scenario, echter met slechts een heel klein risico kan ik mogelijk een aanzienlijke opbrengst behalen...

Weekgrafiek
De weekgrafiek laat de periode zien vanaf de lows eind 2022 tot nu toe.
De trend is onmiskenbaar opwaarts, waarbij trendbeleggers niets anders doen dan blijven zitten of - wanneer de koers in de buurt van de MA21 komt - bijkopen. Na een sterke stijging volgt telkens een correctie, gevolgd door opnieuw een sterke stijging; een herhalend patroon.
Begin april bereikte de koers zelfs een nieuwe All Time High, gevolgd door de grootste correctie in percentages van de drie "gepijlde" correcties.
De grote vraag is nu: was de low van twee weken geleden een weekbodem? Qua telling lijkt dit aannemelijk, aangezien de cyclus toen 26 bars was. Ook qua positie zou het goed een weekbodem kunnen zijn geweest, omdat de koers daalde tot in een demandzone en ook rond/op de MA21 lag. Alleen de indicatoren veroorzaken twijfel, omdat ze niet duidelijk onderaan stonden.
De prijsactie sinds die vermeende bodem lijkt ook te wijzen op een weekbodem: er is een lange staart onder de candle, en de afgelopen week was ook positief met zowel een hogere laag als een hogere hoog.
Echter, de koers bevindt zich nog steeds "in de schaduw" van die grote rode candle...

Daggrafiek
Halverwege februari zette Amazon op ruim $165 een hogere bodem neer, wat leidde tot een doorbraak van de voorgaande toppen. Het aandeel zette vervolgens de volgende opwaartse trend in, tot bijna $190 medio april.
Een aanzienlijke correctie volgde, waarbij de laatste bodem op $171,47 werd gebroken en de daling precies stopte in de volgende demandzone.
Zoals eerder aangegeven, zoek ik naar zones waar onbalans is ontstaan, omdat deze later vaak worden opgezocht om de onbalans te corrigeren. Dit bood een mooie kans voor een longpositie, net voor de kwartaalresultaten.
Bij de pijl zie je de slotkoers vóór de kwartaalresultaten, gevolgd door 3 dagen van stijgende koersen.

Je denkt misschien al: "waarom ben je dan short gegaan, Ted?". Dit komt doordat in de laatste correctie een voorgaande bodem is gebroken, waardoor er ook aan de bovenkant onbalans is ontstaan!
Vrijdag opende de koers in die (oranje) zone, steeg nog iets verder maar zakte toch weer terug. Uiteindelijk sloot de koers lager dan de openingskoers (rode candle), wat betekent dat er verkopers actief waren op de markt. Dit, samen met het feit dat de indicatoren erg hoog staan en aangeven dat een tijdelijke top nabij is, heeft mij doen besluiten om met slechts een klein risico short te gaan.
Ik heb de nog kleinere timeframes gebruikt om me te concentreren op mijn entry, die uiteindelijk precies $2 onder de All Time High was. Zolang de koers daaronder blijft, verwacht ik neerwaartse druk.
In principe zou de koers terug kunnen naar de MA21 op de daggrafiek (nu $180), dus met $2 risico zou ik $8 winst kunnen behalen, een verhouding van 1 op 4 en dat is voldoende voor een "swingpositie". Echter, in de weekgrafiek gaf ik aan te twijfelen of de weekbodem al was gezet; als ik gelijk krijg, moet de koers dus onder $166 zakken en zou mijn winst zelfs $22 zijn (1 op 11 verhouding).
En op de maandgrafiek kan er zelfs een langdurige zwakteperiode aanbreken, met als doel de paarse demandzone tussen 146 en 118. Dit zou dus minimaal $42 winst opleveren en een verhouding van 1 op 21!
Conclusie
Of deze trade slaagt, weet ik niet. Het is bijna een binair vraagstuk, 1 of 0, het lukt of het lukt niet. Maar na 100 van zulke trades met deze risk-reward ratio aan te gaan, kan het niet anders dan dat je winstgevend zult zijn.
Normaal gesproken zou ik met stoplosses werken, maar omdat de potentiële winsten op lange termijn zo groot zijn, wil ik niet "uitgeschud" worden en hanteer ik een "mentale stoploss". Ik wil de trade ook de kans geven om zich te ontwikkelen.
Ik heb bevestiging dat ik goed zit als de koers maandag direct verder daalt, verdere bevestiging als de MA21 op $180 wordt doorbroken, en nog meer bevestiging als de weekbodem inderdaad lager komt te liggen.
Wat voor mij ook nog belangrijk is, is dat de koers weliswaar een nieuwe high maakt, maar dat deze hogere koersen vervolgens niet geaccepteerd worden, een zogenaamde "failed breakout". Daarna zou dezelfde route naar beneden moeten worden genomen, met een doorbraak van de MA21 en nieuwe dieptepunten.
Als dat gebeurt, zal ik om mezelf te beschermen wel ergens stoplosses plaatsen! Want als je eenmaal een winstgevende trade hebt, laat die dan nooit alsnog met verlies eindigen...