Technisch · · 6 min lezen

Zijn de financiële markten nog bezig met een uptrend?

Het zijn onrustige tijden voor beleggers. Zitten we nog in een uptrend, of is de weg naar beneden ingezet? Vandaag kijkt Patrick naar de belangrijkste indices, zoals de Nasdaq en de S&P 500, met daarnaast ook de belangrijkste cryptocurrenties met Bitcoin en Ethereum.

Zijn de financiële markten nog bezig met een uptrend?

Het weekend is weer voorbij! Na een turbulente beursweek staat er een nieuwe week voor de deur. Dit soort schommelingen kan leiden tot onzekerheid bij beleggers, wat vaak resulteert in verkeerde beslissingen.

Echter, door koersontwikkelingen objectief te analyseren, krijg je helder inzicht in de huidige marktontwikkelingen, de mogelijke scenario's en de bijbehorende kansen en risico's.

Vandaag zal ik een diepgaande analyse delen van de belangrijkste indices, zoals de Nasdaq en S&P 500, en de belangrijkste cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Ethereum.

De Nasdaq

De Nasdaq bevindt zich sinds begin 2023, na een correctieve beweging op de Weekly, weer in een opwaartse trend. Op de Daily is na de eerste hogere top (HH) opnieuw een hogere top gezet.

Het meest waarschijnlijke scenario in een uptrend is dat na een hogere top een hogere bodem (HL) wordt gevormd, gevolgd door een verdere opwaartse beweging.

Zolang de Daily Demand Zone aan de onderkant intact blijft, is het uitgangspunt dat er een nieuwe beweging omhoog komt, met als doel een nieuwe hogere top (HH) te bereiken.

Naast de prijsontwikkeling is het soms ook waardevol om de tijdsontwikkeling te analyseren. De vorige correctieve cyclus op de Daily duurde 71 candles. Als je deze projectie toepast op de huidige correctie, moet je er rekening mee houden dat deze nog wel een maand kan aanhouden.

Dit is natuurlijk geen gegeven—elke cyclus is uniek en zal niet exact de vorige volgen—maar een Daily Cycle kan gerust 2 tot 4 maanden duren.

Zolang de Daily Demand Zone niet aan de onderzijde wordt uitgenomen is het positieve scenario intact. Daaronder sluiten betekent meer risico omlaag, de situatie zal dan opnieuw beoordeeld moeten worden.

De S&P 500

De meeste indices volgen een vergelijkbaar patroon als dat van de Nasdaq. Er zullen hierna nog een aantal meer volgen. Ik plaats ze hier omdat ze elk hun eigen zones hebben.

Ook de S&P is sinds eind juli bezig met een corrigerende cyclus op de Daily. Ook hier mag je nog een opwaartse beweging verwachten zolang de Daily Demand Zone niet aan de onderzijde wordt doorbroken.

Na een eerste beweging omlaag en het niet doorbreken van de top is een ABC-correctiepatroon nu het meest waarschijnlijke scenario. Ook hier dienen we bij de uitwerking van het patroon rekening te houden met het tijdsaspect.

De Dow Jones Index

De grand old lady, het onderwerp van duizenden uren studie en de basis van de methode die ik heb ontwikkeld. Alles wat de afgelopen eeuw op de markten is gebeurd, is hierin verwerkt: van depressie tot euforie. Cycles omhoog en omlaag, van de Monthly tot de Daily. Alle complexiteit van de markt gevangen in één grafiek.

Na de hogere bodem (HL) op de Monthly is de Dow Jones Index sinds 2009 bezig met een opwaartse cyclus op de Monthly. Ik deel dit graag even met jullie omdat mijn methode, gebouwd op deze inzichten, de tand des tijds doorstaat. Niet verrassend, want de basis ligt bij de inzichten van Charles C. Dow, meer dan een eeuw geleden. Met mijn eigen methode heb ik daarop voortgebouwd.

Laten we verdergaan naar de huidige situatie:

In tegenstelling tot de Nasdaq en de S&P heeft de Dow Jones de afgelopen weken wel nieuwe hogere toppen gerealiseerd, al gaat dit niet van harte. Er zit zwakte in deze beweging, wat beter te beoordelen is als we de Relative Strength Indicator meenemen in de analyse.

Hier is duidelijk sprake van negatieve divergentie, een teken van verzwakking. Het enthousiasme onder de kopers neemt af, en de RSI slaagt er niet meer in om overbought te raken. Beide signalen wijzen erop dat de koers onder druk staat, wat kan resulteren in een beweging richting de Daily Demand Zone.

Echter, zolang de Daily Demand Zone aan de onderzijde niet wordt doorbroken, blijft het sentiment positief en mag er opnieuw een opwaartse beweging verwacht worden.

De Russel 2000

Waar de large-cap indices inmiddels het vervolg van de uptrend hebben ingezet, geldt dit nog niet voor de small- en midcap-indices, zoals de Russel 2000. Deze bevindt zich nog steeds in het correctiepatroon dat begon aan het begin van 2022. Hoewel de interesse de afgelopen periode toenam, hadden de kopers onvoldoende kracht om de Weekly Supply Zone te doorbreken.

Zolang de koers boven de Daily Demand Zone blijft, blijft het kortetermijnsentiment positief en kunnen de kopers opnieuw proberen om de Weekly Supply Zone te testen.

Sluit de koers echter onder de Daily Demand Zone, dan bevestigt dit dat de corrigerende cyclus op de Weekly nog niet is afgerond. De koers kan dan opnieuw de Weekly Demand Zone opzoeken.

De AEX

De situatie van de AEX is goed te vergelijken met die van de Nasdaq en de S&P 500. Ook hier is sprake van een corrigerende beweging op de Daily, op zoek naar een HL waarna opnieuw een opwaartse beweging volgt. Dit scenario is valide zolang de koers niet onder de Daily Demand Zone sluit.

Ook qua tijd heeft de AEX nog wat ruimte binnen deze corrigerende fase. Een ABC-correctie is hier een goede kanshebber.

De DAX

De koersontwikkeling van de DAX is wat meer vergelijkbaar met die van de Dow Jones Index. Ook hier geldt dat het sentiment positief is zolang de koers niet onder de Daily Demand Zone sluit.

Bitcoin

De huidige koersontwikkeling van Bitcoin wordt de laatste tijd omschreven als de "Boring fase". Net als bij de indices zien we ook hier een corrigerende beweging op de Daily, op zoek naar een hogere bodem voor een nieuwe opwaartse impuls. Zolang de koers niet onder de Daily Demand Zone sluit, blijft dit scenario in stand.

Twan benadrukte in de voorlaatste podcast dat hij altijd in scenario's denkt en daarbij strategieën heeft klaarliggen voor elk mogelijk scenario dat zich ontvouwt. Dit is, wat mij betreft, een benadering die te weinig beleggers toepassen, maar die ik sterk aanbeveel.

Wat ga je doen als Bitcoin onder de Daily Demand Zone sluit? Zo'n sluiting zou namelijk een signaal kunnen zijn dat de Daily kopers geen steun bieden, waardoor er ruimte ontstaat voor een verdere neerwaartse beweging binnen de Weekly correctiecyclus.

Zoals hieronder weergegeven:

De beweging omhoog van begin 2023 zou in dat geval geen voortzetting van de uptrend zijn, maar eerder een corrigerende beweging (B) omhoog binnen een ABC-patroon. Er kan dan nog een daling volgen in de vorm van een C, zoals in de afbeelding aangegeven.

Of dit scenario werkelijkheid wordt, weet niemand. De vraag is echter hoe je rekening houdt met een dergelijk scenario en welke strategie je toepast als het zich voordoet.

Ethereum

Als we naar Ethereum kijken, zien we dat de koers inmiddels onder de Daily Demand Zone is gesloten. Dit heeft geleid tot een verdere daling, waarbij de beweging mogelijk een C-golf naar beneden vormt binnen een Weekly ABC-correctie, zoals in de onderstaande afbeelding weergegeven:

Het doorbreken van de Daily Demand Zone heeft het kortetermijnsentiment negatief beïnvloed, en het risico bestaat dat de koers via een C-golf verder daalt richting de Monthly Demand Zone.

Voor de optimistische ETH-beleggers is er echter nog een kans dat de kopers zich opnieuw laten zien in de Weekly Demand Zone, zoals ook hieronder afgebeeld:

Conclusie

Het opwaartse scenario voor de financiële markten blijft voorlopig nog steeds geldig. Wat hierbij cruciaal is, zijn de Daily Demand Zones. Zoals ik vaak aangeef, resulteert in 70% van de gevallen een neerwaartse beweging binnen een uptrend in een hogere bodem, gevolgd door een nieuwe opwaartse beweging.

Maar, net zoals bij Ethereum, moet je ook rekening houden met die 30% van de gevallen waarin dit niet gebeurt. In die situaties leidt de beweging niet tot een hogere bodem, maar mondt ze uit in een correctie van een hogere orde.

Meer lezen?