Technisch · · 6 min lezen

Weten wanneer je moet investeren

Eerder deze week deelde Twan op Twitter een opmerking die me aan het denken zette en me de rest van de week bezig hield. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn kijk hierop.

Weten wanneer je moet investeren

De vraag die Twan stelde was:

Hoe lang ben je bereid om te wachten tot de koers van een aandeel aantrekkelijk genoeg is om tot kopen over te gaan?

Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst duidelijk hebben wat je aantrekkelijk vindt aan een aandeel en vervolgens bepalen wanneer het aantrekkelijk genoeg is om te kopen. Dit is een complex vraagstuk waar veel beleggers moeite mee hebben.

Niet omdat ze te dom zijn, absoluut niet. Het gaat erom dat je de ervaring hebt opgedaan die je laat zien dat dit belangrijke voorwaarden zijn om succesvol te kunnen investeren en niet beslissingen te nemen op basis van gevoel en emotie.

Dit kost tijd en leer je door vallen en opstaan, en door open te staan voor de inzichten die anderen, zoals Twan, met je delen.

Geen domheid dus, maar onwetendheid door gebrek aan kennis en ervaring. Gelukkig kun je daar wat aan doen, haha. Iedereen volgt hierin zijn eigen pad.

Hoe bepaal je of een aandeel aantrekkelijk genoeg is?

Dit is volgens mij een combinatie van of en tegen welke prijs je een aandeel fundamenteel aantrekkelijk vindt. Dit is een persoonlijke inschatting die je maakt op basis van een aantal fundamentele uitgangspunten die je formuleert.

Aangezien dit altijd een individuele inschatting is en deze kan afwijken van hoe de markt het aandeel fundamenteel beoordeelt, raad ik aan om ook te proberen in te schatten hoe de markt het aandeel beoordeelt.

Dit kun je doen door analyses van fundamentele analisten te bekijken. Hieruit zou een consensus moeten komen die je kunt vergelijken met je eigen inschatting.

Dit zijn volgens mij twee onmisbare stappen in je besluitvormingsproces als belegger. Ik zou daar nog aan willen toevoegen dat je ook door het analyseren van de koersbeweging een inschatting moet maken of laten maken of het een gunstig moment is om te investeren.

Case Study: Duolingo

Stel, we gaan een stukje terug in de tijd. Het is november 2023, je hebt na je fundamentele research Duolingo op je watchlist gezet. Je hebt zelf fundamenteel onderzoek gedaan en je hebt diverse rapporten van fundamentele analisten geraadpleegd.

Je hebt daardoor een positieve toekomstverwachting van Duolingo. Dat bedrijf heeft nog een enorm groeipotentieel en daar wil jij graag een graantje van meepikken.

Nu je dat hebt vastgesteld, kijk je vervolgens naar de grafiek van Duolingo en zie je dit:

Het aandeel is het afgelopen jaar erg hard gestegen, een groei van 280%. Wat ga je doen?

Krijg je last van FOMO en stap je in op een koers van bijvoorbeeld $218?


Wat doe je als de koers iets daalt, zoals in februari 2024?

Je bent op 218 ingestapt, de koers is gedaald. Het sentiment is negatief, dus veel negatieve verhalen in de markt. Blijf je dan zitten of heeft de angst dat het verder gaat dalen zich meester van je gemaakt en heb je al verkocht?

Of ben je niet ingestapt en zie je de koers dalen, hoor je de negatieve verhalen en ben je blij dat je niet bent ingestapt?

We gaan nog iets verder in de tijd, we zijn nu in mei 2024 en de koers is weer gestegen tot 260:

Was je in december ingestapt en had je in februari verlies genomen, dan kun je je nu wel voor je kop slaan. Zie je nou wel, het was maar tijdelijk, hij doet het wel. Mijn fundamentele research was wel goed. Je neemt opnieuw positie in op een koers van $250.

Of je hebt niets gedaan in december en in februari durfde je, ondanks je fundamenteel positieve outlook, ook niets te doen vanwege de negatieve verhalen. Je ziet de koers stijgen en je neemt alsnog positie in; je wilt de rit niet missen en je koopt op $250.

Dan spoelen we nu nog even wat verder vooruit naar de huidige situatie:

Ondanks dat het fundamentele verhaal nog steeds staat, is de koers flink gedaald, zelfs naar een koers van $162.

Dit is natuurlijk de meest negatieve situatie die ik hier stel, voor velen echter ook niet heel onherkenbaar, lijkt me. Maar dat is slechts om het punt duidelijk te maken dat het ook van belang is om prijstechnisch (koerstechnisch) te beoordelen of het aandeel aantrekkelijk geprijsd is.

Stel, we zijn weer in november 2023 met deze situatie bij Duolingo:

Je bent fundamenteel positief en ook de analisten zijn positief. Nu houd je echter ook rekening met wat de koersontwikkeling door deze te (laten) analyseren.

Je weet dat koersen trendmatig bewegen in de vorm van hogere bodems en hogere toppen (uptrend) en lagere toppen en lagere bodems (downtrend).

Nu in het geval van Duolingo de koers hoog staat, weet je dat het risico op een correctie kan ontstaan. Nu instappen zou betekenen dat je zo’n correctie voor je kiezen kunt krijgen, waardoor je positie op verlies komt te staan.

Geen lekker begin van je investering in Duolingo en je loopt een groot risico als er in de komende periode een Black Swan-event optreedt.

Omdat je weet dat de kans op een corrigerende beweging groot is, besluit je om niet in te stappen. Je ziet echter de koers nog wel wat doorstijgen en FOMO doet zijn intrede, wat dan?

Daar is een andere oplossing voor

Duolingo is namelijk vast niet het enige aandeel op je watchlist waarin je graag wilt investeren. Kijk daarom welk aandeel uit je watchlist nu misschien wel kansrijk is om in te investeren.

Je had je naast Duolingo bijvoorbeeld ook verdiept in Microsoft. Je verwacht dat Microsoft enorm kan profiteren van de hele AI-ontwikkeling en ook de analisten zijn positief gestemd over de toekomst van Microsoft. Vervolgens zie je deze analyse van de koers:

Hier tref je de situatie dat Microsoft bezig is met een corrigerende beweging op de Daily trend, een situatie die het meest waarschijnlijk nog weer leidt tot een sterke of zwakke beweging omhoog.

Nu heb je hier een situatie waarbij je zelf fundamenteel positief bent, de rapporten van de fundamentele analisten waren positief en je hebt koerstechnisch een gunstige situatie om in te stappen.

Je kiest er daarom nog even voor om te wachten met Duolingo, die staat er nog niet. Je wacht daar rustig een gunstiger moment af en je neemt een positie in op Microsoft. Een paar maanden verder en je hebt een mooi resultaat behaald op Microsoft:

En Duolingo heb je rustig op je af laten komen; die staat er nu koerstechnisch ook aantrekkelijk voor. Dus als je nog fundamenteel positief bent en analisten zijn dat ook nog, dan heb je hier een aantrekkelijke situatie:

Conclusie

Laat je niet leiden door je emoties. Zorg dat je een manier hebt op basis waarvan je kunt beoordelen of een aandeel aantrekkelijk is geprijsd en sla dan toe. Of het nu dagen, weken of maanden duurt.

Weten of en wanneer een aandeel aantrekkelijk geprijsd is en hoe lang je moet wachten om in te stappen, is van groot belang om succesvol te zijn als moderne belegger. Dit geldt ook voor het laten beïnvloeden van je besluitvorming door emoties als FOMO en FUD. Daarom mag een deskundige koersanalyse om inzicht te krijgen in wanneer het aantrekkelijk is om te investeren en waar de kansen en de risico’s liggen, niet ontbreken.

Naast goede fundamentele research en koersanalyse mag een goede strategie om te investeren en om te gaan met risico’s niet ontbreken. Hier kom ik in een ander artikel op terug.

Meer lezen?