Beginners · · 3 min lezen

Waarom beleggen niet zo eng is als ‘men’ zegt

Beleggen voelt voor veel mensen als iets ingewikkelds en als een risicovol spelletje waarbij je vooral veel geld kunt verliezen. Dat kan een reden zijn om beleggen nooit een serieuze kans te geven. Herman geeft echter een paar argumenten waarom beleggen helemaal niet zo eng hoeft te zijn.

Waarom beleggen niet zo eng is als ‘men’ zegt

Beleggen voelt voor veel mensen als een gevaarlijk spel, een soort casino waarbij je heel veel geld kunt verliezen. Natuurlijk is dat ook niet helemaal onwaar. Al is beleggen echt niet zo eng als veel mensen denken.

Dus hierbij argumenten om de angst van je af te schudden en toch écht te gaan beleggen. 

De trend is up! 

Hoe verder je uitzoomt, hoe duidelijker het wordt: de beurskoersen gaan structureel omhoog. Natuurlijk zijn er moeilijke periodes, maar uiteindelijk gaan we altijd weer verder omhoog en worden er weer nieuwe all-time-highs neergezet. Belangrijk dus om dit in je hoofd te houden, zeker als de beursbeer weer eens genadeloos toeslaat. 

Een crash als kans in plaats van bedreiging 

Deze hoor ik heel vaak als ik het over beleggen heb: ‘maar wat als er een beurscrash komt?’. Dit doemscenario schrikt veel mensen af om te beleggen. Toch is dit juist een grote kans om voordelig aandelen in te slaan. Een crash is dus veel meer een kans dan een bedreiging. 

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Met een relatief korte beleggingshorizon kan een crash wel degelijk dodelijk zijn. Daarom is het goed om je risico te beperken naarmate je horizon korter wordt. Iemand van 30 die op z’n 60e met pensioen wil, is in dit geval meer gebaat bij een crash dan iemand van 55 met dezelfde pensioenwens.

Dan heb je nog het psychische deel. -50% gaan doet gewoon pijn. Op dat moment weet je ook niet of je aan de vooravond van een lange bearmarket staat of dat dit slechts een korte dip is. Wees je daarom bewust dat dit moment een keer gaat komen. En bereid je voor zodat je niet uit paniek je aandelen de deur uit doet.

Een crash hoort bij beleggen. Hoe je ermee omgaat, bepaalt in hoeverre dit een kans of bedreiging is. 

Geen aandelen hoeven verkopen op ongunstige momenten

Zorg dat je altijd een financiële buffer hebt en dat je belegt met geld dat je kunt missen. Dit zorgt niet alleen voor minder stress, maar ook dat je tijdens een crash (of ander slecht moment) niet wordt gedwongen je beleggingen te verkopen.

Dat zou namelijk érg zonde zijn. Je wilt dan namelijk vooral kopen en niets verkopen. Zorg dus dat je niet te afhankelijk bent van je beleggingen.

De kracht van compounding komt ook pas echt op gang als je dit proces vooral niet onderbreekt. Raakt je buffer leeg? Vul die dan eerst aan voordat je weer nieuw geld in je beleggingen stopt. 

Beleggen met je verstand 

Een tijd geleden hoorde ik de waarschuwing: ‘Je kunt meer verliezen dan je inleg’. Dat is waar, maar niet als je op een ‘verstandige’ manier belegt. Hiermee bedoel ik: geen risicovolle producten als turbo’s, short gaan of andere hefbomen.

Als beginnend belegger is en blijft ‘spreiding’ toch het toverwoord. Begin bijvoorbeeld met wat ETF’s. Zo profiteer je van een gemiddeld rendement en loop je minder risico. 

Video: leren beleggen in ETF’s, simpel in 30 minuten - DLT
Speciaal voor beginnende beleggers: hoe kan je simpel starten met beleggen, door middel van ETF’s? Zonder financiële kennis en binnen 30 minuten ben jij klaar om jouw eerste aandeel te kopen.

Maar let op: beleggen is en blijft risicovol. Ook een index-ETF kan -50% gaan bij een crash. Toch voorkom je risico’s die bij een los aandeel meteen dodelijk zijn, zoals een faillissement of groot schandaal.

Mocht je de smaak te pakken krijgen, dan kun je altijd nog wat losse aandelen toevoegen. Dat is toch wel het leukste deel van beleggen.

Meer lezen?