Photo by Kajetan Sumila / Unsplash

Voorzichtige terugblik op het jaar 2023

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

We kunnen nu al voorzichtig terugblikken op 2023. Er is nog één koude maand te gaan.

Begin dit jaar heb ik twee portfolio's samengesteld. Dit zou mijn portfolio zijn geweest als ik op 1 januari een reset had gedaan.

Highest Convictions: +57%

Dit zijn de posities waarin ik op 1 januari 2023 het meeste vertrouwen had, bekeken vanuit een langetermijnperspectief. Mijn strategie zou verschoven zijn van hypergrowth smallcaps naar aandelen met aanzienlijke vrije kasstroom (free cash flow, FCF) en een hoge return on invested capital (ROIC).

Afbeelding

Elke keuze was winstgevend, met slechts twee aandelen uit de 'Magnificent Seven'. Vooral AMD, Adobe, Airbnb en Google heb ik meerdere keren "ontzettend aantrekkelijk" genoemd in de podcast en op Twitter destijds.

Er was ook een ander portfolio gemaakt...

Undervalued Tech Portfolio: +81%

Wat als ik mijn overtuiging in technologieaandelen zou combineren met de strategie van het kopen van ondergewaardeerde aandelen? Redelijke groei, sterk ondergewaardeerd.

Afbeelding

Hieruit blijkt dat overtuiging in aandelen, vooral wanneer het sentiment sterk negatief is, kan leiden tot een aanzienlijke outperformance. De top 4 in deze lijst werd in het eerste kwartaal gezien als 'dood geld'.

Destijds wilde ik mijn portfolio niet omgooien, omdat ik overtuigd was dat veel aandelen zich zouden herstellen. Het resultaat is een YTD rendement van -25%, in plaats van +57% of +81%.

September Remade Portfolio: +19%

Tot slot heb ik op 1 september een portfolio samengesteld, gebaseerd op mijn posities als ik toen had besloten mijn hele portfolio te herijken.

Afbeelding

Mijn daadwerkelijke resultaat vanaf september? -9%. Zelfs de resultaten na het opnieuw opbouwen van mijn portfolio op korte termijn zouden aanzienlijk beter zijn geweest dan het aanhouden van mijn huidige portfolio.

Learnings vanuit deze constateringen

  • Te lang vasthouden kan net zo schadelijk zijn als te vaak handelen.
  • Vertrouw op je overtuigingen. Ze zijn ergens op gebaseerd.
  • Beleggen is een single player game. Uiteindelijk doet de mening van anderen over jouw keuzes er niet toe.

Uiteraard zullen er voor 2024 nieuwe (fictieve) portfolio's volgen. En dankzij deze ervaring hoop ik een betere performance te laten zien in het nieuwe jaar.

Portfolio

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven, crypto en tech.