Beleggers in Chinese aandelen kunnen eindelijk opgelucht ademhalen. De overheid heeft ervoor gekozen om de economie aan de doping te leggen.
We praatten erover in de podcast van de afgelopen week, en ook bespreekt Twan de ontwikkelingen uitgebreider in zijn markt- en macro-artikel.


Een uitstekend moment om mijn radar aan het werk te zetten.
Er blijven wel altijd risico's met beleggen in China:
- De overheid heeft meer invloed dan wat wij in het Westen gewend zijn.
- Als buitenlandse belegger kun je geen 'officiële' aandelen bezitten, maar heb je enkel een voucher die de prijs volgt.
- De controle op cijfers van Chinese bedrijven is veel minder betrouwbaar dan in Europa of Amerika. Je mag er eigenlijk niet blind op varen, maar tegelijkertijd heb je geen andere optie.
Oftewel, zeker geen garantie dat China een enorme goudmijn is voor beleggers. Maar één ding weten we wel: China is 'hot' op dit moment.
Dit zijn vijf aandelen die mij opvielen, die sterk reageerden op het nieuws en die aantrekkelijk gewaardeerd lijken:
Key summary
Dit zijn drie belangrijke conclusies uit het artikel:
1. NetEase (NTES)

NetEase is een Chinees techbedrijf dat van alles doet, maar vooral bekend is om games en online entertainment. Ze maken en publiceren populaire videogames voor pc en mobiel, zoals Fantasy Westward Journey en Identity V, met logischerwijs met name een Aziatische fanbase.
Naast games hebben ze ook een muziekstreamingdienst, een online lesplatform en zelfs een e-commerce afdeling voor buitenlandse producten.
Dit aandeel is misschien wel het relatief goedkoopste aandeel op deze lijst:
- Omzetgroei (3Y CAGR): 10,3%
- EPS groei (3Y CAGR): 36,3%
- Netto winstmarge: 27%
- Forward P/E: 12,4x
Het bedrijf is gewaardeerd op $44,2 miljard (Enterprise Value), mede dankzij een enorme cashpositie van $14 miljard.
Een stevige groei van hun winst per aandeel, hoge winstmarges, maar toch een lage waardering.
De koers steeg dit jaar slechts met +1%, met +16% in de afgelopen week.
2. iQIYI (IQ)

iQIYI is eigenlijk het Netflix van China. Ze bieden allerlei series, films en shows aan die je online kunt streamen. Of je nu houdt van drama, reality-tv of de nieuwste blockbusters, iQIYI heeft het allemaal.
Ze maken zelfs hun eigen exclusieve content, net als Netflix.
iQIYI zit in een lastige periode met vrijwel geen omzetgroei en een dalende winst. Maar mede daardoor is het aandeel ontzettend laag gewaardeerd. De vraag is echter: is dit een 'value trap'?
- Omzetgroei (3Y CAGR): 1%
- EPS groei (3Y CAGR): -37,3%
- Netto winstmarge: 5,4%
- Forward P/E: 8,4x
Het bedrijf is $3,5 miljard waard op basis van Enterprise Value, mede door een nettoschuld van $1,3 miljard. Toegegeven, dit bedrijf heeft uitdagingen.
De koers daalde dit jaar al met -40%. Zelfs een +34% in de afgelopen week kon de rode cijfers niet voorkomen.
3. Alibaba (BABA)

Alibaba is hoogstwaarschijnlijk bij de meeste beleggers wel bekend. Dit is dé e-commerce gigant van China. Je kunt hen het beste vergelijken met een mix van Amazon, eBay en PayPal.
Ze hebben verschillende platforms waar je alles kunt kopen, van kleding tot elektronica, en zelfs verse boodschappen. Daarnaast bieden ze ook diensten aan voor betalingen (Alipay), cloud computing en logistiek.
- Omzetgroei (3Y CAGR): 7,3%
- EPS groei (3Y CAGR): -19,9%
- Netto winstmarge: 7,4%
- Forward P/E: 12,2x
De Enterprise Value is $206,3 miljard. Ook dit bedrijf heeft een enorme cashpositie (circa $34 miljard) en is agressief aandelen aan het inkopen.
De koers stijgt hard dit jaar, met +44%. Waarvan +20% in de afgelopen week.
4. Weibo (WB)

Weibo is een soort combinatie van Twitter en Facebook. Het is een social media platform waar je korte berichten, foto's en video's kunt delen. Bedrijven, beroemdheden en gewone mensen gebruiken het om te posten, reageren en discussiëren over van alles en nog wat.
- Omzetgroei (3Y CAGR): -4,8%
- EPS groei (3Y CAGR): 14,9%
- Netto winstmarge: 18,5%
- Forward P/E: 4,4x
Het bedrijf is $2 miljard waard (Enterprise Value) en heeft een redelijke cashpositie van twee ton.
Dalende omzet, maar wel stijgende winsten met goede marges. Ook dit zou een 'value trap' kunnen zijn als de omzet niet gaat toenemen.
De koers daalde -6% dit jaar, maar herstelde ook al sterk met +28% in de afgelopen week.
5. Baidu (BIDU)

Baidu is de ‘Google van China’. Het is de grootste zoekmachine van het land en helpt mensen om snel informatie te vinden op het internet.
Naast de zoekmachine heeft Baidu ook andere diensten, zoals een soort Google Maps en een streamingdienst. Bovendien investeren ze in kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's.
Baidu is één van de populairdere Chinese aandelen voor techbeleggers. Toch is de groei zeker niet vergelijkbaar met de Amerikaanse evenknie.
- Omzetgroei (3Y CAGR): 4,6%
- EPS groei (3Y CAGR): -24,3%
- Netto winstmarge: 15%
- Forward P/E: 9,5x
Met een waardering van $24,9 miljard lijkt dit aandeel genoeg ruimte te hebben.
De koers daalde -9% dit jaar, maar lijkt dankzij de +19% in de afgelopen week snel naar zwarte cijfers op te klimmen.
Beleggen in China?
Is het te laat om in China te beleggen? Hoe lang houden trends eigenlijk aan? En welke lessen kunnen we trekken uit de afgelopen twintig jaar? Twan deelt zijn uitgebreide onderzoek in deze podcast aflevering.
